Η Δημοτική Αρχή του Βόλου πραγματοποίησε σήμερα το μεσημέρι τα εγκαίνια του κόμβου, στη συμβολή των οδών Λαρίσης – Διμηνίου, του πρώτου εκ των πέντε κυκλικών κόμβων που συνολικά θα κατασκευαστούν στην πόλη του Βόλου και αναμένεται να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της πόλης.

Το έργο χρηματοδοτείται, με 1, 6 εκατομμύρια ευρώ, συνολικά,  από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, την ηγεσία του οποίου η Δημοτική Αρχή ευχαριστεί για το ενδιαφέρον και την άψογη συνεργασία, παρά τις αντιδράσεις και την υπονόμευση από πλευράς τοπικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, και θα συνεχιστεί με την κατασκευή άλλων τριών κόμβων, αλλά και ενός ακόμη στη συμβολή των οδών Αθηνών – Λαρίσης, που εντάχθηκε στο ΠΔΕ του 2017 του ίδιου υπουργείου, με προϋπολογισμό 1,2 εκατομ. ευρώ.

Της επίσημης απόδοσης του έργου στη χρήση των πολιτών, προηγήθηκε αγιασμός που τέλεσε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος, κ.κ. Ιγνάτιος, ενώ την κορδέλα εγκαινίων έκοψε ο αιρετός Δήμαρχος, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης της πλειοψηφίας, Αχιλλέας Μπέος, παρουσία του εκτελούντος χρέη Δημάρχου, Θάνου Θεοδώρου, άλλων αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων και πλήθους πολιτών.

Νέα κυκλοφοριακά δεδομένα δημιουργεί στην είσοδο της πόλης από την οδό Λαρίσης ο νέος κυκλικός κόμβος στη διασταύρωση με Διμηνίου (Δερβενακίων), καθώς πλέον η διαχείριση των ροών θα γίνεται χωρίς φωτεινούς σηματοδότες, με μικρότερες ταχύτητες και αλλαγές στις κυκλοφοριακές συνήθειες όπως η προτεραιότητα που είχε η οδός Λαρίσης έναντι άλλων οδών στον παλιό κόμβο, προτεραιότητα η οπο;ia καταργείται και παραχωρείται σε όσους κινούνται μέσα στον κύκλο.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Το έργο το οποίο υλοποιήθηκε σε 45 ημέρες, εγκαινιάζεται από τη Δημοτική Αρχή Βόλου αύριο Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 12.45 και θα δοθεί πλήρως σε κυκλοφορία καθώς σήμερα χρησιμοποιείται μόνο το ρεύμα εισόδου στην πόλη.

Σε 15 περίπου ημέρες, από τον ίδιο εργολάβο, θα αρχίσουν οι εργασίες για τον δεύτερο κυκλικό κόμβο στην περιοχή των ΚΤΕΛ (Σέκερη – Λαμπράκη) και ακολουθούν δύο ακόμη κυκλικοί κόμβοι στο Τελωνείο (Λαμπράκη – Παπαδιαμάντη) και στο Δημαρχείο.

Στο διάστημα των δύο περίπου μηνών που διήρκεσαν οι εργασίες στον κόμβο Διμηνίου, πολλές επιχειρήσεις έφτασαν σε οριακό σημείο καθώς δεν πατούσε ψυχή στην περιοχή, η οποία ήταν κυκλοφοριακά αποκλεισμένη.

Ορισμένοι καταστηματάρχες, έκαναν την ερημιά ευκαιρία για ανακαίνιση καθώς είτε ήταν ανοιχτά και περίμεναν πελάτη με …αλεξίπτωτο είτε κλειστά για ανακαίνιση, το αποτέλεσμα στο ταμείο ήταν ίδιο.

Ο κυκλικός κόμβος, στην καρδιά της κατασκευής του έχει μια σύνθεση,  βραχόκηπο με συντριβάνι και περιμετρικά, μια ζώνη με πράσινο και μια ζώνη με αρκετά χαμηλωμένο πεζοδρόμιο ώστε σε περίπτωση απρόσεκτου οδηγού και μερικής εκτροπής, το όχημα να πατήσει πάνω στο υποβαθμισμένο πεζοδρόμιο χωρίς να υποστεί ζημιές αλλά και να αντιληφθεί ο οδηγός ότι βρίσκεται εκτός οδοστρώματος και να μπορεί να επανέλθει στην πορεία του.

Η καρδιά του κυκλικού κόμβου δεν βρίσκεται ακριβώς στη μέση της Λαρίσης αλλά έχει αναπτυχθεί περισσότερο προς την οδό Μπότσαρη.

Σε όλο το έργο έχει γίνει σήμανση με κάθετες πινακίδες αλλά και διαγραμμίσεις στο οδόστρωμα ενώ τοποθετήθηκαν νέα φωτεινά φωτιστικά σώματα, γκαζόν, χαμηλές φυτεύσεις κυρίως λουλουδιών και φυσικά η κατασκευή- σήμα κατατεθέν της Δημοτικής Αρχής «I love Volos», στο ρεύμα εισόδου στον Βόλο.

Τι αλλάζει

Ξεχάστε την προτεραιότητα που είχε η οδός Λαρίσης και στον συγκεκριμένο κόμβο.

Στο ρεύμα εξόδου από τον Βόλο, υπάρχουν ρυθμιστικές πινακίδες Ρ1, υποχρεωτική παραχώρηση προτεραιότητας, σε όσους κινούνται μέσα στον κόμβο.

Όσοι κινούνται από Βόλο, έχουν επιλογή να μπουν στη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας και να φύγουν στην Μπότσαρη (περίπου όπως ίσχυε).

Όσοι θέλουν να συνεχίσουν στη Λαρίσης, μπαίνουν με μικρή στροφή δεξιά στον κόμβο, παραχωρώντας προτεραιότητα και συνεχίζουν σε μικρή καμπύλη. Σε μορφή ρολογιού, εισέρχονται στον κόμβο από το και μισή και εξέρχονται από το ακριβώς.

Την ίδια διαδικασία αντίστροφα, ακολουθούν όσοι εισέρχονται στον κόμβο από την οδό Λαρίσης. Μπορούν να στρίψουν δεξιά στη Διμηνίου, να συνεχίσουν στην καμπύλη προς κέντρο Βόλου στην Λαρίσης ή προς Μπότσαρη.

Όσοι κινούνται από την Μπότσαρη (Αγ. Αναργύρους), προς τον κόμβο, έχουν επιλογές να φύγουν δεξιά προς Λαρίσης, μπροστά από το καφέ Καθ΄Οδόν, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Επίσης, μπορούν να μπουν στον κόμβο, παραχωρώντας προτεραιότητα και να ακολουθήσουν την καμπύλη που βγάζει δεξιά προς Λαρίσης, σχεδόν παράλληλα με την προηγούμενη έξοδο ή να συνεχίσουν την καμπύλη και να φτάσουν, περιμετρικά της καρδιά του κόμβου είτε στο ρεύμα εισόδου στον Βόλο και να συνεχίσουν τη Λαρίσης προς Βόλο, είτε να μπουν στη Διμηνίου (Δερβενακίων).

Αντίστοιχη κίνηση κάνουν και όσοι κινούνται από Διμηνίου και θέλουν να ακολουθήσουν κάποια κατεύθυνση στη Λαρίσης ή προς Μπότσαρη.

Στον κόμβο θα υπάρχουν φωτεινοί σηματοδότες μόνο με κίτρινο παλλόμενο φως ενώ σε νησίδα στην απόληξη της Μπότσαρη έχει τοποθετηθεί συστοιχία 4 υπόγειων κάδων απορριμμάτων.

MYVOLOS.NET