Η Ελλάδα ήταν φέτος η τιμώμενη χώρα στη διεθνή διοργάνωση της «Πορείας των Ζωντανών»- «March of the Living», που γίνεται κάθε χρόνο από το 1988 στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.
Η φετινή πορεία, είχε τη σημαντική ιδιαιτερότητα ότι ηγείτο ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος κλήθηκε πρώτος και εκφώνησε σημαντικό λόγο ενώπιoν χιλιάδων ανθρώπων από όλες τις χώρες που συμμετείχαν.
Στις 2.5.2019 ξεκίνησε η «Πορεία των Ζωντανών», από το κεντρικό στρατόπεδο του Άουσβιτς και κατέληξε στο Μπιρκενάου (απόσταση τριών χιλιομέτρων), όπου εξοντώθηκαν εκατομμύρια άνθρωποι, θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.
Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχαν:
Ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Νίκος Βούτσης, επικεφαλής διακομματικού κλιμακίου της Βουλής.
Ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και Αντιπρόεδρος του Παγκοσμίου Εβραϊκού Συνεδρίου (WJC), κ. Δαυίδ Σαλτιέλ.
Ο Σοφολογιότατος Ραββίνος Αθηνών κ. Γκαμπριέλ Νεγρίν.
Ο Πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος κ. Σαμουήλ-Μάκης Μάτσας.
Ο Διευθυντής του Γραφείου του Παγκοσμίου Εβραϊκού Συνεδρίου στη Γενεύη κ. Λεόν Σαλτιέλ.
Ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου κ. Μαρσέλ Σολομών και
ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης κ. Σίμος Μπενσασσών.
Συμμετείχαν επίσης ο Αρχιμανδρίτης Επιφάνειος, εκπρόσωπος της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, η υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σοφία Κανταράκη, η εκπρόσωπος της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών της Ι. Μ. Δημητριάδος ,κ. Τάνια Αβέλλα και ο γεν. γραμματέας του Ορθόδοξου Δικτύου κ. Απόστολος Βαβύλης . Ιδιαίτερα σημειώνουμε την παρουσία του κ. Εμμανουήλ Τουφεξή, Γενικού Διευθυντή της φιλανθρωπικής οργάνωσης AGAPE- ΑΓΑΠΗ, η οποία κάλυψε τη δαπάνη των συμμετεχόντων από τον Βόλο .
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη σχεδόν ολοκληρωτική εξόντωση της Εβραϊκής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί, της «Μάντρε ντε Ισραέλ» (Μητέρα του Ισραήλ) , όπως χαρακτηριζόταν η πόλη την εποχή της άνθισης μιας από τις σημαντικότερες εβραϊκές κοινότητες στον κόσμο. Η ιστορία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε μέσα από ένα ολιγόλεπτο βίντεο και έγινε επίσης αναφορά στο μοναδικό παράδειγμα διάσωσης του συνόλου των Εβραίων της Ζακύνθου κατά την περίοδο του Ολοκαυτώματος.
Επίσης, η αποστολή από τον Βόλο συμμετείχε στα εγκαίνια του ελληνικού εκθεσιακού χώρου (περιπτέρου) αφιερωμένου στους Έλληνες Εβραίους, που στάλθηκαν στο Άουσβιτς που έγιναν από τον πρόεδρο της Βουλής κ. Νίκο Βούτση, στο Block 18.
Το Σάββατο 4/5/2019, η ελληνική αποστολή ξεναγήθηκε στα στρατόπεδα του Άουσβιτς και Μπιρκενάου από τον καταξιωμένο ερευνητή Γιώργο Πηλιχό, ο οποίος έχει ασχοληθεί διεξοδικά με τα δύο στρατόπεδα συγγράφοντας ένα μεγάλο και αναλυτικό αφιέρωμα για αυτά.