Παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, για όσο μεγαλύτερο διάστημα γίνεται, ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις των πλημμυρικών φαινομένων του περασμένου χειμώνα, ζητάει με επιστολή του προς τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας ο Δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Παν. Κουτσάφτης.

Στην επιστολή του Δημάρχου, την οποία συνυπογράφει ο αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία κ. Βασ. Ρεπανίδης, αναφέρονται τα εξής:

«Σας ενημερώνουμε ότι την Δευτέρα 26/02/2018 και από τις πρωινές ώρες έως και σήμερα 25/05/2018, στον δήμο μας και συγκεκριμένα στις παρακάτω περιοχές σημειώθηκαν :

1. Έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα από την υπερχείλιση ρεμάτων να πλημμυρίσουν εκτάσεις, έργα υποδομής όπως δρόμοι γέφυρες, αγροτικοί δρόμοι κλπ με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ανυπολόγιστες καταστροφές.

2. Καταπτώσεις με αποτέλεσμα την καταστροφή του οδικού δικτύου, τον οδικό αποκλεισμό περιοχών, οικισμών, προσβάσεων προς το παραλιακό μέτωπο.

3. Καταστροφή από καταπτώσεις του δικτύου ύδρευσης, δεξαμενών, υδρομαστεύσεων, με αποτέλεσμα την διακοπή υδροδότησης περιοχών εντός οικισμών.

4. Αδυναμία πρόσβασης, λόγω κατολισθήσεων, στα δίκτυα υποδομών που επλήγησαν από την θεομηνία.

5. Καταστροφή σε διάφορα σημεία του αγροτικού οδικού δικτύου και αδυναμία πρόσβασης στο 80% περίπου του δικτύου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΕΙΝΑΙ:

1. Στην Τ.Κ. Πουρίου καταστροφή δρόμου προς Ελίτσα, καταστροφή δρόμου προς Οβριό, καταστροφή από κατολισθήσεις πλησίον του δικτύου ύδρευσης κ κατολισθήσεις εντός του οικισμού Πουρίου. Το αγροτικό δίκτυο σε πολλά σημεία είναι μη προσβάσιμο, λόγω κατολισθήσεων πρανών ανάντι και κατάντι του δρόμου και διαβρώσεων του εδάφους.

2. Στην Δ.Κ. Ζαγοράς καταστροφή δρόμου προς Χορευτό, καταστροφή δρόμου προς Ανάληψη, από θέση Μοναστήρι και από θέση Βίγλα. Καταστροφή δρόμου προς ψυγεία Συνεταιρισμού (Δρόμος αγορά – Χορευτό). Το αγροτικό δίκτυο σε πολλά σημεία είναι μη προσβάσιμο, λόγω κατολισθήσεων πρανών ανάντι και κατάντι του δρόμου και διαβρώσεων του εδάφους.

3. Στην Τ.Κ. Μακρυράχης, καταστροφή δρόμου προς Χορευτό και δρόμου προς Αγ. Σαράντα. Καταστροφή από κατολισθήσεις του δικτύου ύδρευσης και αδυναμία πρόσβασης μέσω αγροτικών οδών, λόγω κατολισθήσεων. Το αγροτικό δίκτυο σε πολλά σημεία είναι μη προσβάσιμο, λόγω κατολισθήσεων πρανών ανάντι και κατάντι του δρόμου και διαβρώσεων του εδάφους.

4. Στην Τ.Κ. Ανήλιου καταστροφή δρόμου προς Πλάκα Ανήλιου, καταστροφή δρόμου προς Αι Γιάννη, αποκόλληση χωμάτινων όγκων με αποτέλεσμα την καταστροφή δικτύου ύδρευσης. Το αγροτικό δίκτυο σε πολλά σημεία είναι μη προσβάσιμο, λόγω κατολισθήσεων πρανών ανάντι και κατάντι του δρόμου και διαβρώσεων του εδάφους.

5. Στην Τ.Κ. Αγ. Δημητρίου, καταστροφή εσωτερικής οδοποιίας, καταστροφή του οδικού δικτύου προς Αι Γιάννη. Επιδείνωση της ζημιάς στο παραλιακό μέτωπο, που προκλήθηκε από την προηγούμενη θεομηνία. Το αγροτικό δίκτυο σε πολλά σημεία είναι μη προσβάσιμο, λόγω κατολισθήσεων πρανών ανάντι και κατάντι του δρόμου και διαβρώσεων του εδάφους.

6. Στην Τ.Κ. Αγ. Κισσού, καταστροφή δρόμου στη θέση Μαυρούτσα. Καταστροφή δικτύου ύδρευσης από κατολισθήσεις. Το αγροτικό δίκτυο σε πολλά σημεία είναι μη προσβάσιμο, λόγω κατολισθήσεων πρανών ανάντι και κατάντι του δρόμου και διαβρώσεων του εδάφους.

7. Στην Τ.Κ. Μουρεσίου, καταστροφή δρόμου προς Παπά Νερό, καθίζηση σε τρία σημεία και κατολισθήσεις. Καταστροφή δικτύου ύδρευσης, καταστροφή πάρκινγκ Μουρεσίου και καταστροφή δρόμου προς «Αζαπάτες» από κατολισθήσεις. Επίσης το αγροτικό δίκτυο σε πολλά σημεία είναι μη προσβάσιμο, λόγω κατολισθήσεων πρανών ανάντι και κατάντι του δρόμου και διαβρώσεων του εδάφους.

8. Στην Τ.Κ. Τσαγκαράδας, καταστροφή δρόμου προς Ξενία και δρόμου προς σχολείο (Νανοπούλειο), καταστροφή δρόμου προς Μυλοπόταμο, καταστροφή μονοπατιών και περιπτέρου από κατολισθήσεις, καταστροφή δρόμου προς Φακίστρα, καταστροφή οδικού δικτύου στην είσοδο οικ. Τσαγκαράδας. Διακοπή παροχής πόσιμου νερού λόγω ζημιών στο δίκτυο ύδρευσης. Επίσης το αγροτικό δίκτυο σε πολλά σημεία είναι μη προσβάσιμο, λόγω κατολισθήσεων πρανών ανάντι και κατάντι του δρόμου και διαβρώσεων του εδάφους.

9. Στην Τ.Κ. Ξουριχτίου, καταστροφή δρόμου προς Λημνιώνα. Καταστροφή από κατολισθήσεις σε πολλά σημεία του δικτύου ύδρευσης. Επίσης το αγροτικό δίκτυο σε πολλά σημεία είναι μη προσβάσιμο, λόγω κατολισθήσεων πρανών ανάντι και κατάντι του δρόμου και διαβρώσεων του εδάφους.

Η εκτίμηση των μηχανικών του ΥΠΟΜΕΔΗ είναι ότι το κατολισθητικό φαινόμενο συνεχίζεται, π.χ. στο λιμάνι του Αϊ Γιάννη έγινε κατολίσθηση τεραστίων διαστάσεων με συνέπεια να καταπλακωθεί ξύλινο καΐκι, από χερσαίο μέρος του λιμανιού.

Στα δίκτυα ύδρευσης συνεχίζονται οι μετακινήσεις του εδάφους με συνέπεια την καταστροφή των δικτύων.

Τρομερό πρόβλημα είναι οι 300 κατοικίες και οι περιβάλλοντες χώροι αυτών να μην έχουν ακόμα χαρακτηρισθεί, για να μπορέσουν να επισκευασθούν και να χρηματοδοτηθούν αναλόγως. Οι δε χρηματοδοτήσεις των έργων παρόλο το χρηματοδοτούμενο νομικό πλαίσιο των εκτάκτων αναγκών, δεν έχουν αρχίσει ακόμα.

Για τους παραπάνω σοβαρούς λόγους ζητάμε την παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, στο σύνολό του, λόγω πλημμυρικών και κατολισθητικών φαινομένων, για όσο το δυνατόν περισσότερο διάστημα γίνεται.

Οι αυτοψίες και οι έλεγχοι έγιναν από την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών της ΠΕ Μαγνησίας, από ΕΥΔΕ Θεσσαλίας, από την Υπηρεσία Φυσικών καταστροφών και από το ΙΓΜΕ και από τον κ. Ευθύμιο Λέκκα.

 

Ορκίστηκε Δημοτικός Σύμβουλος Ζαγοράς – Μουρεσίου ο κ. Γ. Ζαφείρης

 

Ορκίστηκε σήμερα από τον Δήμαρχο Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Παν. Κουτσάφτη,  Δημοτικός Σύμβουλος ο κ. Γ. Ζαφείρης (ομάδα πλειοψηφίας), ο οποίος κατέλαβε τη θέση του παραιτηθέντος Συμβούλου κ. Δημ. Λεβέντη.

Ο κ. Κουτσάφτης καλωσόρισε τον νέο Σύμβουλο στο Δημοτικό Συμβούλιο και ευχήθηκε δημιουργική θητεία, με όρεξη για προσφορά στην τοπική κοινωνία.

Επισήμανε πως η επιτυχημένη επαγγελματική διαδρομή και οι δράσεις του κ. Γ. Ζαφείρη στον τομέα του τουρισμού, ιδιαίτερα από τη θέση του Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, αποτελούν σημαντικά εφόδια στην νέα πορεία του στην Αυτοδιοίκηση.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ