Με την παρέλαση αγημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, αναπήρων πολέμου, σχολείων, πολιτιστικών συλλόγων και προσκόπων στην παραλία του Βόλου, κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις για την ιστορική επέτειο του ΟΧΙ.

Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει η Υφυπουργός Οικονομικών κα Κατερίνα Παπανάτσιου.

Η παρέλαση θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι παρουσία πλήθους κόσμου.

Το πρωί τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου και εψάλη η επίσημη Δοξολογία, χοροστατούντος του μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, παρουσία των Αρχών.
Αμέσως μετά, ο κ. Ιγνάτιος με τις τοπικές Αρχές μετέβησαν στο μνημείο των Ηρώων στην παραλία του Βόλου για την τέλεση Τρισάγιου στη μνήμη των πεσόντων για να ακολουθήσει η μαθητική παρέλαση.
Την Κυριακή 29/10, στις 6.30 μ.μ., στο Πν. Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως (Κ. Καρτάλη – Ανθ. Γαζή) θα πραγματοποιηθεί εορταστική εκδήλωση, που διοργανώνει ο φορέας Πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός». Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν το Χορευτικό Σύνολο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος «Δημητριάς», το Χοροστέκι Ε.Δ.Ρ.Α.Μ.Ε. και η Χορευτική Ομάδα «Τερψιχώρη».

Σε ανάρτηση του Poets – Radio.net αναφέρονται σχετικά:

» Μια κάποια Συνάντηση »…..
Σκέφτεται πόσα »Ναι » και πόσα »Οχι» αλλάζουν τον κόσμο ,και αφιερώνει στην μνήμη του πατέρα που τάχτηκε στο πλευρό του μεγάλου »Οχι» μέσα απο την αντίσταση του 54ου Συντάγματος του Ελάς…και σε όλους όσους θυσιάστηκαν και αντιστάθηκαν για την ιδέα της Πατρίδας και της Ελευθερίας ….
————————————————————————–
1941 – Κατοχή και Αντίσταση
Βόλος
Στις 21 Απριλίου 1941 έγινε η κατάληψη του Βόλου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, μετά από συνεχείς βομβαρδισμούς της πόλης. Τους επόμενους μήνες ο Βόλος θα ακολουθήσει τη μοίρα των άλλων ελληνικών πόλεων: πείνα, συσσίτια, μαύρη αγορά, λογοκρισία – με μια λέξη ΚΑΤΟΧΗ. Η καπναποθήκη της Αμερικάνικης Εταιρίας Καπνού, γνωστή ως Κίτρινη Αποθήκη, χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς ως κρατητήριο και τόπος βασανιστηρίων, ενώ εκτελέσεις λάμβαναν χώρα και σε δημόσιους χώρους, πολύ συχνά στη σημερινή πλατεία Ελευθερίας.
Στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, η αντίσταση στη Θεσσαλία υπήρξε μαζική και χαρακτηρίστηκε από την αποκλειστική σχεδόν οργάνωση στο ΕΑΜ. Στον Βόλο και στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου πρωταγωνιστικό ρόλο στην Αντίσταση διαδραμάτισε το 54ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ με έδρα την Άνω Κερασιά Πηλίου. Εκεί βρισκόταν και η έδρα του παράνομου τυπογραφείου, όπου εκδίδονταν η εφημερίδα Αναγέννηση, πανελλήνιας εμβέλειας.(Νίτσα Κολιού, «Άγνωστες πτυχές Κατοχής και Αντίστασης, 1941-44″, τόμ. 2, Βόλος 1985
———————————————————————————-
………….Γι’ αυτούς η νύχτα ήταν μια μέρα πιο πικρή
Λιώναν το σίδερο, μασούσανε τη γης
O Θεός τους μύριζε μπαρούτι και μουλαροτόμαρο
Kάθε βροντή ένας θάνατος καβάλα στον αέρα
Kάθε βροντή ένας άντρας χαμογελώντας άντικρυ
Στο θάνατο ―κι η μοίρα ό,τι θέλει ας πει.
Ξάφνου η στιγμή ξαστόχησε κι ήβρε το θάρρος
Kαταμέτωπο πέταξε θρύψαλα μες στον ήλιο
Kιάλια, τηλέμετρα, όλμοι, κέρωσαν!
Εύκολα σαν χασές που σκίστηκεν ο αγέρας!
Εύκολα σαν πλεμόνια που άνοιξαν οι πέτρες!
Το κράνος κύλησε από την αριστερή μεριά…
Στο χώμα μόνο μια στιγμή ταράχτηκαν οι ρίζες
Ύστερα σκόρπισε ο καπνός κι η μέρα πήγε δειλά
να ξεγελάσει την αντάρα από τα καταχθόνια
Mα η νύχτα ανασηκώθηκε σαν πατημένη οχιά
Mόλις σταμάτησε για λίγο μες στα δόντια ο θάνατος―
Kι ύστερα χύθηκε μεμιάς ώς τα χλωμά του νύχια! ……….
[ .«Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας». ]…
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ
————————————————————————————-Μάχη Κομνού [Μια κάποια Συνάντηση ]

22851740_1670538542976639_85593995756796825_n

22894065_1670538252976668_5406904314350292309_n

myvolos.net

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ