Ο Δήμος Αλμυρού σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μαγνησίας, την Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, και  τον Όμιλο Φίλων Φέτας, πραγματοποίησε  ημερίδα στον Αλμυρό, με θέμα: «Οι εμπορικές συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Καναδά και τη Ν. Αφρική, για τη Φέτα».

Σήμερα λοιπόν Σάββατο μσημέρι στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλμυρού παρακολουθήσαμε ομιλίες, τοποθετήσεις και προβληματισμούς για τις συνέπειες που θα έχει στο εθνικό μας προϊόν, τη ΦΕΤΑ, η επικύρωση της συμφωνίας CETA από το Εθνικό μας Κοινοβούλιο.

αλμ2

Η Ειρήνη  Αιμονιώτη – Δημοσιογράφος ΕΣΕΤ- Μέλος Ομίλου Φίλων Φέτας (ΟΦΦ), ανέλαβε το συντονισμό της εκδήλωσης καλώντας αρχικά στο βήμα τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Βασίλειο Κόκκαλη. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστος Μπουκώρος, ο Δήμαρχος Αλμυρού, κ. Δημήτριος Εσερίδης και ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μαγνησίας, κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης. Για την εκδήλωση εργάστηκε για το Δήμο, ο πρώην Αντιδήμαρχος κ. Άρης Καραγιώργος και νυν εντεταλμένος σύμβουλος του Δημάρχου, τον οποίο και οι διοργανωτές ευχαρίστησαν.

αλμ1Παρευρέθηκαν ακόμη στην εκδήλωση η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κα Δωροθέα Κολυνδρίνη, η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Υδροοικονομίας, Χωρικού Σχεδιασμού, Πολιτικής Γης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κ. Γεώργιος Καλτσογιάννης, Αντιδήμαρχοι, συνδικαλιστές, οι κ. Γκρίνιας και κ. Τόπας του κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλμυρού, αλλά και της Διεπαγγελματικής φέτας, βιομήχανοι και κτηνοτρόφοι, ο κ. Πρίντζος της ΕΒΟΛ και οι Μποτός και Ρούσσας της Ρούσσας Α.Ε., ο Ευθύμιος Ζιγγιρίδης Αντιπρόεδρος του Γηροκομείου Βόλου και Αντιπρόεδρος του Κέντρου πρόληψης Ν. Μαγνησίας Πρόταση Ζωής, γεωπόνοι και επαγγελματίες που συνδέονται με τον κτηνοτροφικό και πρωτογενή τομέα.

“Ο λευκός μας χρυσός, η φέτα…” είναι μια φράση της συντονίστριας η οποία μπορεί να μας διατυπωθεί ως φράση – σύνθημα για την αξία του Εθνικού μας προϊόντος, το οποίο και πρέπει να προστατευθεί.

Μεταφέρουμε σημαντικές τοποθετήσεις δηλώσεις:

κοκαλισ2Βασίλης Κόκκαλης: Το μόνο εύκολο είναι να μηδενίσω όλα όσα έγιναν ή δεν έγιναν για τη φέτα. Δεν θα το κάνω… Ήρθε η ώρα να δούμε το θέμα της φέτας ως Εθνικό θέμα και όχι στην πράξη. Οι κτηνοτρόφοι, οι τυροκόμοι, γνωρίζουν τι έχει γίνει και τι όχι. Πιστεύω ότι χαθήκαν μάχες αλλά όχι ο πόλεμος. Με τη βοήθεια των ειδικών και των παραγωγών, μπορούμε να ανταποκριθούμε στον αγώνα για την προστασία της φέτας.

ο Χρήστος Μπουκώρος έκανε μια ευρεία αναφορά στα κύρια αγροτικά προβλήματα και πως οι δυσμενείς αλλαγές διαγράφουν το οχι ευοίωνο μέλλον του αγρότη. Επίσης τοποθετήθηκε: αναγκάστηκα να κάνω επερώτηση για την απώλεια 3.900.00 ευρώ, μια απώλεια που έχει πολιτικές αλλά και υπηρεσιακές ευθύνες… πρέπει να αφαιρεθεί αυτός ο αστερίσκος που έχει μπει στη φέτα με τον τίτλο “αυξημένη προστασία” και να γίνει ολική η προστασία… για όσα έχουν συμβεί για τη φέτα, τα γεγονότα έχουν μια ενδιαφέρουσα συνέχεια, μια αλληλουχία…Δεν χρειάζεται οι αγρότες ή κάθε επαγγελματικός κλάδος να κάνει κόμμα. Μέσα από τα κόμματα με τον Περιφερειάρχη μας και τον Δήμαρχο, με τους βουλευτές μας πρέπει να εργαστούμε και να λύσουμε τα προβλήματα… Η φέτα είναι σημαία, που αν πέσει, πρέπει όλοι να εργαστούμε για να τη σηκώσουμε.

Κ. Αγοραστός: Χωρίς μικροσυμφέροντα και μικροσυγκρούσεις, πρέπει να εργαστούμε, όπως άλλωστε ως Περιφέρεια και Ένωση Περιφερειών, κάνουμε, με παραστάσεις, προτάσεις και υποδείγματα. Συμμετέχουμε στις εξελίξεις. Πραγματοποιείται ένας ακήρυχτος πόλεμος επικράτησης. Είναι ώρα για λύσεις.

Δ. Εσερίδης: Συγχαρητήρια στους διοργανωτές… ως Δήμος στηρίζουμε και με αυτές τις ημερίδες τους αγρότες. Καλό είναι σήμερα να εκδόσουμε ένα ψήφισμα το οποίο θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο.

Ν. Πρίντζος: Τη χάσαμε τη μάχη; Αφού δεν τη δώσαμε. Το λάθος έγινε. Τι μπορούμε να κάνουμε; Οι τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος εξαρτώνται από την φέτα… Ποιοι φέρνουν το γάλα και τι το κάνουν; Πρέπει να γίνονται έλεγχοι, παντού, συνέχεια. Ο κτηνοτρόφος πρέπει να διευκολυνθεί, να μείνει στο χωριό του, να μεγαλώσει τα παιδιά του, να στηρίξει την οικογένειά του. Πρέπει να στηρίξουμε την ύπαιθρο. Αν δείτε να καπνίζει κάτι στην Ανάβρα, θα είναι σπίτι κτηνοτρόφου… Οι κτηνοτρόφοι είναι οι φύλακες άγγελοι της υπαίθρου.

Ε. Ανυφαντάκης: Εμείς αγωνιζόμαστε, οι αποφάσεις είναι άλλων. Επιλέξαμε με πολύ προσοχή αυτές τις λέξεις: Εθνική υποχρέωση η διασφάλιση της ταυτότητας της φέτας. Γιατί η φέτα και Εθνικό προϊόν είναι και ταυτότητα έχει και είναι υποχρέωσή μας να διασφαλίσουμε αυτή την ταυτότητά της.

Κύριοι ομιλητές ήταν οι:

Εμμανουήλ Ανυφαντάκης– Ομότιμος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών & τέως Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Γάλακτος – Θέμα: «Εθνική υποχρέωση η διασφάλιση της ταυτότητας της Φέτας»

Χρήστος Αποστολόπουλος – Πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) Θέμα: « Οι δικαιολογίες του ξεπουλήματος της Φέτας με τις Συνθήκες της ΕΕ»

Γεώργιος Ζέρβας– Πρόεδρος της ΕΖΕ – καθηγητής και τέως πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Θέμα: «Ο ρόλος της ΦΕΤΑΣ στη βιωσιμότητα της Ελληνικής Αιγοπροβατοτροφίας»

Γιώργος Εμμανουήλ – Γεωργοοικονομολόγος – Δίκτυο Φορέων και Πολιτών Θεσσαλίας. Θέμα: «Ο Αγώνας και η ανάγκη Θεσμικής οργάνωσης και συνεργασίας των φορέων για την υπεράσπιση της ΠΟΠ φέτας».

almyros.gr

Χαιρετισμός Μπασδάνη

«Κυρίες και κύριοι

Σας καλωσορίζουμε στην όμορφη περιοχή της Μαγνησίας και ευχόμαστε καλή επιτυχία στις εργασίες της ημερίδας, που συνδιοργανώνουμε με τον Δήμο Αλμυρού και την Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, καθώς θεωρούμε ότι το θέμα της ταυτότητας της φέτας, δεν είναι απλά συντεχνιακό ή αφορά μόνο ένα συγκεκριμένο κλάδο, αλλά είναι θέμα εθνικό.

Η ταυτότητα της Φέτας ως παραδοσιακού Προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) δεν κατοχυρώθηκε στις οικονομικές και εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τον Καναδά(CETA) και με τη Ν. Αφρική(SADC), όπως συνέβη με όλα τα αντίστοιχα προϊόντα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, στο οποίο τελικά παραπέμφθηκε το θέμα, μετά από εξαντλητική ανάλυση του συνόλου των διαθέσιμων στοιχείων αποφάσισε ότι η ονομασία Φέτα δεν είναι κοινή αλλά Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.), ενός Ελληνικού παραδοσιακού τυριού, με συγκεκριμένες προδιαγραφές και ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Ακόμη και για την συμφωνία ΕΕ-Μεξικού, που υπεγράφη στις 21 Απριλίου εξασφαλίζεται βελτιωμένη πρόσβαση στην αγορά του Μεξικού σε πολλές κατηγορίες προϊόντων όπως στα αγροτικά, τα οινοπνευματώδη, τα προϊόντα αλιείας και τα γαλακτοκομικά.

Μέσω της Συμφωνίας, εξασφαλίζεται η προστασία των 340 γεωγραφικών ενδείξεων του καταλόγου της ΕΕ, ενώ αναφορικά με την ΠΟΠ φέτα, θα προστατεύεται πλήρως μετά όμως από μία μεταβατική περίοδο οκτώ ετών.

Θεωρούμε ότι ειδικά τώρα, που η Ελλάδα ψάχνει να ξαναβρεί την βηματισμό της μέσα από αυτό τον οικονομικοκοινωνικό μαρασμό που υπέστη την τελευταία δεκαετία, η κυβέρνηση, αλλά και όλοι οι εκπρόσωποί μας στην εθνική αντιπροσωπία οφείλουν να προστατέψουν τη φέτα, γιατί είναι ένα θέμα καθαρά εθνικό.

Πρέπει να καθοριστεί συγκεκριμένη στρατηγική από το αρμόδιο Υπουργείο και όχι ευχολόγια, ώστε να διαμορφωθεί εμπορική πολιτική που να δίνει έμφαση στην ποιότητα της ελληνικής φέτας.
Αντ’ αυτού, μόλις την εβδομάδα που μας πέρασε πληροφορηθήκαμε ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου ζήτησε την παραίτηση από όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, με αιτιολογία ότι χάθηκαν οι προθεσμίες σύναψης συμβάσεων για το πρόγραμμα προώθησης της φέτας στην ΕΕ και σε τρίτες χώρες.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουμε 6,5 εκατ. ευρώ για την προβολή και την προώθηση της φέτας, που η ΕΕ «απλόχερα» μας έδινε, με την μοναδική προϋπόθεση η ελληνική πλευρά να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα της συμφωνίας.

Ειδικότερα, σε επιστολή προς τα μέλη του ΔΣ του οργανισμού, αναφέρεται ότι ο λόγος που ελήφθη αυτή η απόφαση για να ζητηθούν οι παραιτήσεις όλων, είναι η απόδοση ευθυνών σ’ αυτούς που έχασαν τις προθεσμίες.

Καμία ανάληψη ευθύνης από τον ίδιο τον Υπουργό, κανένα ίχνος αυτοκριτικής, που σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο για το θέμα της ελληνικής φέτας θα έπρεπε να δοθεί αγώνας, για την όσο το δυνατόν πιο άμεση απορροφητικότητα της ευρωπαϊκής βοήθειας.

Εξάλλου, η διαδικασία δεν ήταν πρωτόγνωρη για την ελληνική πλευρά, καθώς ακολουθούνταν κάθε φορά, η ίδια, συνήθης πρακτική για την απορροφητικότητα των κονδυλίων.

Για την ιστορία, να πούμε ότι η καταληκτική προθεσμία υπογραφής σύμβασης για το πρόγραμμα Προώθησης της Φέτας ΠΟΠ «Feta PDO. Let’s get real!» στην Ευρωπαϊκή Αγορά και σε Τρίτες Χώρες, έληγε στις 13 Μαΐου.

Ακόμη, αναγκαία όσο ποτέ κρίνεται η σύσταση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας ΠΟΠ, που θα προβάλλει και θα προωθεί την μοναδικότητα της φέτας ΠΟΠ.

Στην περίπτωση που όλες οι επιχειρήσεις και οι οργανώσεις συντονιστούν υπό την Διεπαγγελματική Φέτας, θα ενισχυθεί αυτόματα και η προσπάθεια αντιμετώπισης των κινδύνων εναρμονισμένων πρακτικών, των συνθηκών ολιγοπωλίου, αλλά και κάθε μορφής αθέμιτου ανταγωνισμού.

Πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι η φέτα είναι ο λευκός χρυσός για την χώρα μας. Η ναυαρχίδα των ΠΟΠ προϊόντων της Ελλάδος, και γι’ αυτό δε πρέπει να χάσουμε ούτε την ονομασία της, αλλά ούτε και τα χαρακτηριστικά της, που βαραίνουν τόσα χρόνια παράδοσης.

Η φέτα είναι το τυρί που οι ρίζες του βρίσκονται χιλιάδες χρόνια πριν στην Αρχαία Ελλάδα. Ο Όμηρος αναφέρεται στο τυρί του Πολύφημου, άλλα και στον Οδυσσέα, στον βοσκό που τον φίλεψε το τυρί που ωρίμαζε , όταν ο Οδυσσέας έφτασε στην Ιθάκη.

Μέχρι τα μέσα του περασμένου αιώνα κανένας δεν είχε αμφισβητήσει ποτέ την ελληνικότητά της, όταν ξαφνικά εμφανίστηκαν διάφορες χώρες, να διεκδικούν την ονομασία της για τα πάσης φύσεως τυριά άλμης, προκειμένου να τα προωθήσουν ευκολότερα στη διεθνή αγορά, όπου ήδη η Φέτα είχε αποκτήσει εξαιρετική φήμη.

Όπως είναι παγκοσμίως γνωστό, μαλακό λευκό τυρί παρασκευάζεται αποκλειστικά στις περιοχές της Θεσσαλίας, Μακεδονίας, Θράκης, Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου και τη Λέσβο.

Συνδυάζει πρωτότυπα ποιοτικά χαρακτηριστικά, που οφείλονται στη επίδραση φυσικών και ανθρωπίνων παραγόντων που δρουν στις περιοχές αυτές τα οποία είναι αδύνατον να αναπαραχθούν υπό άλλες συνθήκες.

Την ίδια ώρα ένα ακόμη ανησυχητικό φαινόμενο είναι η μείωση της κτηνοτροφίας στην Ελλάδα. Σε πρακτικό επίπεδο, ο πρώτος «πολέμιος» της κτηνοτροφίας που αιώνες τώρα αποτελεί θεμέλιο λίθο για την ελληνική οικονομία είναι η ίδια Πολιτεία. Για να βγουν οι μνημονιακοί λογαριασμοί έχουν θυσιαστεί ακόμη και επαγγελματικοί κλάδοι που κρατούσαν και κρατούν Θερμοπύλες.

Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί κάποτε ότι ανάμεσα στα θέματα που θα απασχολούσαν την τοπική ειδησεογραφία πρόσφατα θα ήταν και η αυτοκτονία κτηνοτρόφου μέσα στο μαντρί του, στην περιοχή του Αερινού.

Σε κάποιους ίσως ακούγομαι υπερβολικός, αλλά οι κτηνοτρόφοι που βρίσκονται μέσα σ’ αυτή την αίθουσα, ένα μόνο έχουν να πουν στις συζητήσεις τους. Ότι πλέον μόνο η αγάπη για τον τόπο τους και οι ρίζες τους, τους κρατούν στο χώρο, καθώς μόνο ζημίες καταγράφουν ετησίως στους τζίρους τους.

Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Η αλήθεια είναι πως για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τη παραγωγή της φέτας, πρέπει να σκύψουμε στα προβλήματα των κτηνοτρόφων, αλλά και των τυροκόμων και να πιέσουμε την κυβέρνηση, για ένα καθαρό και σίγουρο μέλλον της παραγωγής της.

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας θέλοντας να συμβάλλει με κάθε τρόπο και κάθε μέσο στην ενίσχυση του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει πολύ σύντομα τη δημιουργία του νέου αγροτοεπιχειρηματικού τμήματος, ώστε να υπάρξει οργανωμένη και συντονισμένη ενίσχυση στην αγροτική και κτηνοτροφική δράση που συμβάλλει τα μέγιστα στο ΑΕΠ της χώρας μας, που ακόμη βρίσκεται στην προσπάθεια της οικονομικής της ανάταξης.

Εξάλλου, 25 με 30 καταγεγραμμένα μέλη στο μητρώο του Επιμελητηρίου μας που ασχολούνται με την τυροκομία, μπορούν κάλλιστα να είναι η βασική «μαγιά» για τη δημιουργία αυτού του τμήματος.

Τέλος, ως μοναδικό μήνυμα που μπορούμε να δώσουμε συνυπογράφοντας βεβαίως το ψήφισμα για την πλήρη κατοχύρωση της ταυτότητας της φέτας στις οικονομικές και εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ είναι ότι η φέτα είναι μία και είναι ελληνική. Ευχαριστώ».

 

myvolos.net

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ