Η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος οργανώνει επίσκεψη στο Ευγενίδειο Πλανητάριο των Αθηνών, όπου θα προβληθεί η ψηφιακή παράσταση «Το μέλλον στο Διάστημα» και στο Μουσείο Ηρακλειδών Αθηνών όπου υπάρχει η έκθεση «Αρχαία κινεζική επιστήμη αστρονομίας και τεχνολογίας».

Ειδικότερα στο Ευγενίδειο Πλανητάριο η προβολή θα δώσει στοιχεία για το γεγονός ότι: όσο μακρύτερα στοχεύουμε στο Διάστημα, τόσο μεγαλύτεροι είναι οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε. Μετά από μία ιστορική αναδρομή της προσπάθειας για την «κατάκτηση» της Σελήνης, επιχειρείται η απάντηση σε ορισμένα συναρπαστικά ερωτήματα που σχετίζονται με το μέλλον της διαστημικής εξερεύνησης. Θα κατασκευάσουμε ποτέ διαστημικές βάσεις στην Σελήνη και στον Άρη; Πότε θα υλοποιηθεί η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον κόκκινο πλανήτη και ποιες δυσκολίες θα αντιμετωπίσουμε; Θα καταφέρουμε ποτέ να διαφύγουμε από τα στενά όρια του ηλιακού της συστήματος ή μήπως τα διαστρικά ταξίδια θα παραμείνουν σενάριο επιστημονικής φαντασίας για πάντα;

Εξάλλου η «Αρχαία Κινεζική Επιστήμη και Τεχνολογία» περιλαμβάνει 90 εκθέματα από το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πεκίνου με τις θεματικές ενότητες: Αστρονομία, μέτρηση του χρόνου, ναυσιπλοΐα και προσανατολισμός. Οι Κινέζοι ανέκαθεν υπήρξαν σπουδαίοι αστρονόμοι και επιδέξιοι τεχνίτες αστρονομικών οργάνων. Ήδη από το 16ο π.Χ. αιώνα μελετούσαν τους κομήτες, τους μετεωρίτες, τις ηλιακές κηλίδες, τον Ήλιο, τη Σελήνη και τους πλανήτες, ενώ το ημερολόγιό τους θεωρείται μοναδικός συνδυασμός σεληνιακού και γρηγοριανού ημερολογίου.

Η πυξίδα, μια από τις σπουδαιότερες εφευρέσεις του αρχαίου κινεζικού πολιτισμού, χρησιμοποιήθηκε ευρέως στη ναυσιπλοΐα ήδη από τα χρόνια των δυναστειών Σονγκ (960-1279 μ.Χ.) και Γιουάν (1271–1368 μ.Χ.), ενώ το 12ο αιώνα διαδόθηκε στην Ασία και την Ευρώπη, συμβάλλοντας καταλυτικά στην ανάπτυξη του εμπορίου, της οικονομίας και του πολιτισμού.

Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 10η Ιουνίου και ώρα αναχωρήσεως 7 π.μ. από τα δικαστήρια Το αναλυτικό πρόγραμμα της επίσκεψης είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Εταιρείας www.astronomos.gr και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα της Εταιρείας 24.210-46.253 και 24.210-51.061.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ