Αν πιστέψει κανείς ότι το Εθνικό Κέντρο Έρευνας «Δημόκριτος» θα έρθει αύριο στον Βόλο για να πραγματοποιήσει δειγματοληψίες αερίων εκπομπών στην καμινάδα της ΑΓΕΤ επειδή τελικά η κρατική μηχανή λειτουργεί, έχει κάνει λάθος. Σε μία προειδοποιημένη διαδικασία δειγματοληψίας, ποια μπορεί να είναι τα αποτελέσματα; Και επιπλέον μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου θεωρεί ως μόνη αξιόπιστη τη διαδικασία συνεχών μετρήσεων ανά μία ώρα για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 2 μηνών. Ως Επιτροπή Πολιτών προτείνουμε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας να μην πετάξει από το παράθυρο χιλιάδες ευρώ για να αποδείξει ότι οι εκπομπές σε διοξίνες και φουράνια από τα φουγάρα της ΑΓΕΤ είναι εντός ορίων, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα με τις διοξίνες είναι η παραγωγή τους. Γιατί αύριο και μεθαύριο που θα πραγματοποιούν οι επιστήμονες του Δημόκριτου τις δειγματοληψίες, η ΑΓΕΤ θα δουλέψει στις ιδανικότερες συνθήκες συναποτέφρωσης. Και τα αποτελέσματα όχι μόνο εντός ορίων θα είναι, αλλά και δύο τάξεις μεγέθους πιο κάτω, προκειμένου να μας ρίξει «στάχτη στα μάτια» και να καταστήσει την Περιφέρεια συνένοχο στο έγκλημα.

Αν θέλει η Περιφέρεια Θεσσαλίας να κάνει ουσιαστικό έργο, να δώσει στο Δημόκριτο εντολή δειγματοληψίας σε ζωικό κεφάλαιο, αλλά και σε άλλες πιθανές περιοχές ρύπανσης γύρω από την περιοχή της ΑΓΕΤ για να δημιουργηθεί μία βάση αναφοράς για το μέλλον. Ακόμη είναι δυνατό να ληφθεί δείγμα αίματος από όσους εργαζόμενους το επιθυμούν για να διερευνηθεί η παρουσία ή όχι διοξινών στο αίμα τους. Η καύση των σκουπιδιών «ποτίζει» καθημερινά με διοξίνες και φουράνια την περιοχή και είναι σημαντικό οι ίδιες μετρήσεις να πραγματοποιηθούν και μελλοντικά, αλλά μόνο ως συγκριτικό εργαλείο. Η επίκληση των κυρώσεων όπως τα πρόστιμα, ακόμη και όταν αυτά επιβάλλονται, δεν αρκεί.

Όσο για την Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου που συστήνει ο κύριος Φάμελλος, είναι σαφές ότι ως Επιτροπή Πολιτών δεν θα συμμετέχουμε. Πρόκειται για επιστημονική φαρσοκωμωδία, που μας προσβάλλει ως πολίτες και ως επιστήμονες.

Η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου ζητά την άμεση παύση της καύσης σκουπιδιών και στη συνέχεια να γίνει διαβούλευση επί του θέματος. Οτιδήποτε άλλο γίνεται προσχηματικά και σκοπό έχει να καταλαγιάσει την αντίδραση των Βολιωτών.