Ο  Πολιτιστικός Σύλλογος «Η ΣΚΙΑΘΟΣ» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας διοργανώνουν διημερίδα την Τρίτη 15 και την Τετάρτη 16 Μαΐου με θέμα τη σημασία των μνημείων του ιστορικού κοιμητηρίου της Σκιάθου.

 

Το Πρόγραμμα ξεκίνησε το 1987 και έχει ως στόχο την προώθηση, διαφύλαξη, αξιοποίηση και μεταβίβαση στις επόμενες γενιές της κοινής ευρωπαϊκής υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

Σύμφωνα με δηλώσεις της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων κ. Κολυνδρίνη «Οι Πολιτιστικές Διαδρομές αναπτύσσουν το διαπολιτισμικό διάλογο, προωθούν τις ανταλλαγές προσώπων και ιδεών και γενικότερα συμβάλουν στην κατανόηση της Ευρωπαϊκής ιστορίας και των πολλαπλών πολιτιστικών εκφάνσεών της. Επιπλέον οι Πολιτιστικές Διαδρομές προωθούν τον πολιτιστικό τουρισμό και σε περιοχές λιγότερο γνωστές, με αξιοσημείωτα οικονομικά αποτελέσματα».

 

Η Διαδρομή των Ευρωπαϊκών Κοιμητηρίων εντάχθηκε στις Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης το 2010, κι εκτός της Ελλάδας μετέχουν οι εξής χώρες: Αυστρία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Γερμανία, Γαλλία, Δανία, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβενία, Σουηδία. Η χώρα μας εντάχθηκε το 2011 μέσω του Α΄ Κοιμητηρίου Αθηνών  και το 2014 εντάχθηκε και το Κοιμητήριο  Σκιάθου. Η διημερίδα είναι σε συνεργασία  με τη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η εκδήλωση θα έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ