Π. Σκοτινιώτης: Αισθάνομαι σαν να κλέβω εκκλησιά, όταν με καλούν να συγκρίνω τη δική μας με τη δική τους θητεία

Ισχύει η δέσμευσή τους ότι η ΕΡΓΗΛ δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ;

Απαντώντας στο νέο παραλήρημα της δημοτικής αρχής, ο τέως δήμαρχος Βόλου, Πάνος Σκοτινιώτης, επισημαίνει τα ακόλουθα:

«Μεγάλο ζόρι τραβάει τελικά η δημοτική αρχή κάθε φορά –και είναι σπάνιο- που αποφασίζω να κάνω κάποια δημόσια παρέμβαση. Αυτή τη φορά, μια ανάρτησή μου, στην οποία απλά ανέφερα, επί λέξει, το πώς παρουσιάσαμε στον Εισαγγελέα το «σκάνδαλο» ΕΡΓΗΛ και πώς ζητήσαμε να ψαχτούν οι πάντες και τα πάντα, ήταν αρκετή για να βάλει και πάλι μπροστά την προπαγανδιστική (κρεατο)μηχανή του καθεστώτος (τη μόνη που δουλεύει ακατάπαυστα).

Αν μια τέτοια ανάρτηση τούς δημιούργησε τόσο μεγάλο πανικό, αντιλαμβάνομαι πως ο πανικός τους θα πιάσει ταβάνι, όταν κρίνουμε –η παράταξή μας κι εγώ προσωπικά- ότι είναι η στιγμή όχι να ασχοληθούμε με τα γελοία ερωτήματα που αναμασούν κάθε φορά που στριμώχνονται, αλλά  να πούμε κάποιες οδυνηρές αλήθειες που επιμελώς κρύβουν, σε ένα κρεσέντο παραπληροφόρησης.  Και θα το κάνουμε, όταν θεωρήσουμε ότι δεν θα γίνει ζημιά στην υπόθεση της ΔΕΥΑΜΒ. Προς το παρόν, προέχει η απόφαση της Δευτέρας, που περιμένουμε με μεγάλη αγωνία. Αντιλαμβανόμαστε πως τους είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσουν μια συμπεριφορά που προτάσσει το δημόσιο συμφέρον, αλλά ας κάνουν λίγη υπομονή κι ας μην εκλαμβάνουν σαν αδυναμία την υπεύθυνη στάση μας.

Επειδή, πάντως, δεν θα τους διαφεύγει πως, μετά από τόσα χρόνια δημοτική αρχή, εκείνοι πλέον οφείλουν να απαντήσουν στα πάμπολλα, επώδυνα ερωτήματα που έχουν ανακύψει, ας ξεκινήσουν απαντώντας στο πιο απλό. Ισχύει σε κάθε περίπτωση η κατηγορηματική δέσμευση με την οποία εκλέχθηκαν και πολιτεύονται όλα αυτά τα χρόνια, ότι, δηλαδή, όσο είναι αυτοί δημοτική αρχή, η ΕΡΓΗΛ το μόνο που θα πάρει είναι «φιλάκια» και τη φωτογραφία του αρχηγού τους; Καθαρές κουβέντες.

 

Όσο την αποκοτιά τους να με καλούν να συγκρίνουμε το έργο της δικής μας δημοτικής αρχής  με το (μη) έργο της δικής τους, απλά δείχνει ότι έχουν χάσει πια κάθε επαφή με την πραγματικότητα. Αισθάνομαι, ειλικρινά, σαν να κλέβω εκκλησιά, όταν καλούμαι να κάνω μια τέτοια σύγκριση. Γιατί στα τριάμισι και πλέον χρόνια που έχουν την ευθύνη του Δήμου, έχει πια αποκαλυφθεί η αδιαφορία, η ανικανότητα και η πολιτική φαυλότητα της πιο αποτυχημένης δημοτικής αρχής, η οποία έχει βυθίσει σε τέλμα την πόλη μας.

Θα επαναλάβω, λοιπόν, αφού δυσκολεύονται να τα εμπεδώσουν και πάνε γυρεύοντας, αυτά που πρόσφατα ανέφερε η παράταξή μας «Επιλογή Ευθύνης-Πάμε Μπροστά»:

Η θητεία της προηγούμενης δημοτικής αρχής  διήρκεσε μόλις τριάμισι χρόνια και κάτι στον Δήμο. Σε χρόνο, συνεπώς, αντίστοιχο με τον χρόνο της μέχρι τώρα θητείας της δημοτικής αρχής, η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε ολοκληρώσει ένα  τεράστιο οργανωτικό και πολιτικό εγχείρημα, συνενώνοντας 9 ΟΤΑ και 65 δημοτικές επιχειρήσεις και οργανισμούς, παρότι παρέλαβε αβάστακτα χρέη, ταμειακά ελλείμματα και τεράστια διοικητικά προβλήματα. Ταυτόχρονα, την ίδια περίοδο, αξιοποίησε στο έπακρο το ΕΣΠΑ 2007-2013, όπως και κάθε άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, παρότι το βρήκε στα «τελειώματα». Ενδεικτικά, εξασφάλισε χρηματοδότηση δεκάδων εκατομμυρίων από το ΕΣΠΑ για ένα ολοκληρωμένο, χωρίς ιστορικό προηγούμενο, πρόγραμμα έργων της ΔΕΥΑΜΒ, παραδίδοντας σε πλήρη εξέλιξη εγκατεστημένες εργολαβίες μεγάλων έργων (όπως των έργων αποχέτευσης Αγριάς, Ιωλκού, Αγίου Στεφάνου), προχώρησε στη δημιουργία πέντε νέων κοινωνικών δομών, στην κατασκευή πέντε νέων διδακτηρίων, του δημοτικού θεάτρου Ν. Ιωνίας, του νέου ποδηλατοδρόμου μέχρι τις Αλυκές, της ανάπλασης της πλατείας Ευαγγελίστριας και επτά νέων πλατειών σε Βόλο και Ν. Ιωνία, του «Στρατώνα» στον Άγιο Λαυρέντιο, τριών νέων μουσείων,  επεξέτεινε την ανακύκλωση μέχρι και το πιο απομακρυσμένο χωριό, τοποθέτησε υπόγειους κάδους, προστάτευσε τον δημόσιο χώρο, προχώρησε το Ρυθμιστικό και το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ενώ συνέβαλε ουσιαστικά και στο Master Plan του λιμανιού, και τόσα άλλα. Επίσης, πρωτοστάτησε στη διεκδίκηση των μεγάλων έργων (όπως, του Περιφερειακού με την ολοκλήρωση του τμήματος από τη Γορίτσα μέχρι την έξοδο της αρτηρίας στην παραλιακή οδό Βόλου-Αγριάς και τη δημοπράτηση της αποπεράτωσης του τμήματος από Λαρίσης μέχρι Γορίτσα, της Ηλεκτροκίνησης της Σιδηροδρομικής Γραμμής Βόλου-Λάρισας, κ,λπ). Έτσι, η παρούσα δημοτική αρχή παρέλαβε έναν Δήμο έτοιμο, ικανό επιχειρησιακά, με γερά θεμέλια, δομημένες υπηρεσίες, νοικοκυρεμένη διαχείριση, ισχυρές κοινωνικές δομές, δρομολογημένα έργα και προετοιμασία σχεδιασμού και μελετών για την πλήρη αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020.

Αν η θητεία της παρούσας δημοτικής αρχής ήταν ίδια με τη θητεία της  προηγούμενης, που σημαίνει ότι θα  τελείωνε τώρα, θα είχαν να επιδείξουν έναν πραγματικά θλιβερό απολογισμό: τον εορταστικό φωτισμό σε λίγους κεντρικούς δρόμους του Βόλου, τα παρτέρια στη Δημητριάδος και την Ιάσονος, κάποιες παιδικές χαρές, δύο κυκλικούς κόμβους (που η προηγούμενη δημοτική αρχή προετοίμασε και η συντοπίτισσα πρώην υφυπουργός εξασφάλισε τα χρήματα), κάποια τρέχοντα μικροέργα και τα κιτς θεάματα που αφειδώς προσφέρουν. Και, βεβαίως, την υποβάθμιση της καθημερινότητας, την εγκατάλειψη της Νέας Ιωνίας, των συνοικιών του Βόλου και των περιφερειακών ενοτήτων, την  απαξίωση του Βιολογικού, την αθέτηση όλων των προεκλογικών δεσμεύσεων για το νερό και τα αδέσποτα, τη μετατροπή του ΧΥΤΑ σε πανελλήνια «χαβούζα», την απόφαση για δημιουργία μονάδας παραγωγής SRF/RDF απ’ τα σκουπίδια, την κοντόφθαλμη επιλογή τους για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή του Κραυσίνδωνα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μόνα έργα που έχουν προωθήσει για ένταξη στο ΠΕΠ Θεσσαλίας, είναι αυτά για τα οποία βρήκαν έτοιμο τον σχεδιασμό από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Την ίδια ώρα, θα μείνουν στην ιστορία της πόλης ως η πρώτη –ελπίζουμε και τελευταία- δημοτική αρχή που επί τριάμισι και πλέον χρόνια όχι μόνο δεν ξεκίνησε ούτε ένα νέο έργο με πόρους του ΕΣΠΑ, αλλά και δεν μπορεί ακόμη να ολοκληρώσει  έργα που παρέλαβε σε πλήρη εξέλιξη, τα οποία θα έπρεπε να έχει ολοκληρώσει από το 2015 (όπως τα έργα αποχέτευσης της ΔΕΥΑΜΒ)! «Κατάφεραν» μάλιστα να μείνει ο Δήμος έξω από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για νέα διδακτήρια, καθώς και έξω από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Γ.Γ.Α. για αθλητικά έργα! Ας ελπίσουμε, τουλάχιστον, ότι στα πεντέμισι  χρόνια που θα διαρκέσει η θητεία τους, θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν κάποια από αυτά που τους άφησε η προηγούμενη δημοτική αρχή».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ