Το 3ο Διεθνές Μουσικολογικό και Ιεροψαλτικό Συνέδριο
του Τομέα Ψαλτικής Τέχνης και Μουσικολογίας
της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου.
«”…εν επιγνώσει υμνούντας Σε…”, προϋποθέσεις και δεξιότητες
για την Ιερά Ψαλμωδία στην Ορθόδοξη Λατρεία».
Βόλος, 30/5 – 2/6/2018

 

Γράφει η Ζωή Ναούμ.

 

Ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 2 Ιουνίου 2018 στον Βόλο, οι εργασίες του 3ου Διεθνούς Μουσικολογικού και Ιεροψαλτικού Συνεδρίου «…εν επιγνώσει υμνούντας Σε…, προϋποθέσεις και δεξιότητες για την Ιερά Ψαλμωδία στην Ορθόδοξη Λατρεία». Το Συνέδριο διοργάνωσε για τρίτη συνεχή φορά ο Τομέας Ψαλτικής Τέχνης και Μουσικολογίας, της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, και τελούσε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού και του σεπτού Ποιμενάρχου της κ. Ιγνατίου. Οι εργασίες έγιναν στο Συνεδριακό κέντρο Θεσσαλίας στα Μελισσάτικα του Βόλου και διήρκεσαν τέσσερις ημέρες. Το Συνέδριο,κατά γενική ομολογία, υπήρξε αρτιότατο, τόσο από πλευράς συμμετοχών,εισηγήσεων και υψηλού επιστημονικού επιπέδου, όσο και από πλευράς οργάνωσης, τεχνολογικής υποστήριξης και δομών οι οποίες εξασφάλισαν την άψογη διεξαγωγή των εργασιών του, καθώς και την πολυήμερη φιλοξενία των συνέδρων.

Ο αριθμός των συμμετοχών και των ανακοινώσεων υπήρξε ιδιαιτέρως αξιόλογος, (πάνωαπότριάντα), και το ενδιαφέρον ευρύτατο και ζωηρό. Εκτός των επιστημόνων που ταξίδεψαν από όλη την Ελλάδα στην πόλη του Βόλου για να παρακολουθήσουν τις εργασίες και να συμμετέχουν σε αυτές, καθώς και αυτών που μέσω διαδικτύου έκαναν την ανακοίνωσή τους, ιδιαίτερη αναφορά και ευχαριστίες για το μακρύ τους ταξίδι και το θερμό τους ενδιαφέρον οφείλονται στους Ζαν-Φρανσουά Γκουντεσάν από την Γαλλία, ΑμίνΜπεϋχόμ από τον Λίβανο, Ιβάν Ιβάνοφ από την Βουλγαρία, Ιορδάνη ΜπάνεβΚρασιμίροφ, από την Βουλγαρία, καθώς και τις κυρίες Ζαμφίρα Ειρήνη Ντανίλα από την Ρουμανία και Άννα Ζαγκούλινα από την Ρωσία (από την Αγία Πετρούπολη), η οποία είχε και μια από τις κεντρικές ομιλίες του Συνεδρίου, με θέμα: «Ευγένιος Γκέρτσμαν: Θεμελιώδη έργα στο χώρο της επιστημονικής μελέτης της αρχαίας μουσικής και της βυζαντινολογίας». Η κ. Ζαγκούλινα,επίσης, μετέφερε και παρέδωσε μια σειρά σημαντικών έργων του ρώσουβυζαντινομουσικολόγου, καθηγητούΕυγένιου Γκέρτσμαν, τα οποία ο συγγραφεύς δώρισε στον Τομέα Ψαλτικής της ΑΘΣΒ και θα κοσμούν στο εξής την Βιβλιοθήκη του.

Την εναρκτήρια εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Μαΐου 2018 στο Συνεδριακό της ΙΜΔ, παρουσίασε και συντόνισε ο Χαρίλαος Κ. Καραγκούνης,  τελειόφοιτος του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής.
Τους Συνέδρους καλωσόρισε ενθέρμως ο Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών κ. Παντελής  Καλαϊτζίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο διεπιστημονικό και πολυεπίπεδο έργο της Ακαδημίας, καθώς και στις δράσεις του Τομέα Ψαλτικής Τέχνης και Μουσικολογίας, στις οποίες πάντοτε τόσο ο ίδιος όσο και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στέκονται αφειδώλευτα αρωγοί και υποστηρικτές.

Μετά την παρουσίαση της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, αποτελούμενης από τους καθηγητές Θωμά Αποστολόπουλο,Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Ελλάδα,Εμμανουήλ Γιαννόπουλο, Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Μιχαήλ Στρουμπάκη,ΠατριαρχικήΑνώτατη ΕκκλησιαστικήΑκαδημία Κρήτης, και τον Διευθυντή του Τομέα Κωνσταντίνο Χαρ. Καραγκούνη, Επίκουρο Καθηγητή της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών,χαιρετισμούς απηύθυναν, ο εκπρόσωπος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου κ. Εμμανουήλ Γιαννόπουλος, και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιεροψαλτών της Ι. Μ. Δημητριάδος «Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης», κ. Ευστάθιος Γραμμένος.
Η προσπάθεια και ένας από τους διαρκείς στόχους του Τομέα Ψαλτικής Τέχνης και Μουσικολογίας για έγκυρη και έγκαιρη έκδοση των πεπραγμένων των εργασιών των Συνεδρίων του, είχε για ακόμη μια χρονιά λαμπρά και όλως ευπρόσδεκτα από την επιστημονική κοινότητα αποτελέσματα, έτσι παρουσιάστηκε και στο 3ο αυτό Συνέδριο ο Τόμος Πρακτικών του 2ου Διεθνούς Μουσικολογικού και Διεπιστημονικού Συνεδρίου και της ηλεκτρονικής του εκδόσεως, από την υπογράφουσα το παρόν. Τόμοι Πρακτικών επιδόθηκαν στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Ιγνάτι