Στην εποχικότητα αποδίδει την απώλεια όλων των θέσεων εργασίας  – Παραδέχτηκε την αύξηση της μερικής απασχόλησης και την υψηλή ανεργία στις γυναίκες

Μπορεί ο Οκτώβριος να ήταν ο χειρότερος μήνας των τελευταίων 15 ετών για την απασχόληση, ωστόσο η αναπληρώτρια υπουργός για την καταπολέμηση της ανεργίας Ράνια Αντωνοπούλου, μιλώντας στον ρ/σ “στο Κόκκινο” υπογράμμισε το θετικό ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης το δεκάμηνο του έτους στον ιδιωτικό τομέα.

Μάλιστα έκανε λόγο για ρεκόρ δημιουργίας θέσεων εργασίας, ωστόσο, παραδέχθηκε τα δύο προβλήματα που υπάρχουν, το πρώτο ότι οι θέσεις εργασίας είναι μερικής απασχόλησης και το δεύτερο ότι παραμένει υψηλή ειδικά στις γυναίκες (20% ανεργία για τους άνδρες, 28% για τις γυναίκες).

Όπως είπε, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος Εργάνη, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης διαμορφώθηκε στις 162.795 νέες θέσεις εργασίας. Ειδικότερα την περίοδο Ιανουάριος- Οκτώβριος 2016, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 1.830.453 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 1.667.658, εκ των οποίων οι 930.927 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 736.731 οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Η αναπληρώτρια υπουργός, απαντώντας σε δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι τον Οκτώβριο χάθηκαν τουλάχιστον 82 χιλιάδες θέσεις, επισήμανε είναι ο μήνας που ουσιαστικά λήγει η τουριστική περίοδος, υπάρχουν δηλαδή απολύσεις, και επισήμανε πως για να καταλάβουμε τη διαφορά, πρέπει να συγκρίνουμε το τι έγινε με πέρυσι την ίδια εποχή γιατί υπάρχει η εποχικότητα. 

«Πέρσι είχαμε χάσει 56 χιλιάδες την ίδια εποχή και είχαμε φτάσει στο μάξιμουμ των θέσεων εργασίας των 200 χιλιάδων, φέτος χάθηκαν παραπάνω θέσεις, αλλά το μάξιμουμ που δημιουργήθηκε φέτος -που ήταν πρωτιά από το 2001- ήταν 254.000 θέσεις εργασίας. Έτσι λοιπόν με τα τελευταία 2 χρόνια βλέπουμε ότι έχουν γίνει περισσότερες προσλήψεις», τόνισε η κ. Αντωνοπούλου.