Υψηλή απορροφητικότητα στην αγορά εργασίας για τους απόφοιτους Ειδικής Αγωγής από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Τα 20 χρόνια λειτουργίας του γιόρτασε χθες το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Κορδάτος» του παραλιακού συγκροτήματος Παπαστράτου.
Ο πρόεδρος του Τμήματος κ. Καραγιαννίδης παρουσίασε διάφορα στοιχεία για την πορεία του Τμήματος τονίζοντας πως «οι απόφοιτοι αγγίζουν τους 1600 και σχεδόν όλοι εργάζονται είτε ως αναπληρωτές στη δημόσια εκπαίδευση είτε ως επιστημονικό προσωπικό σε ιδιωτικά κέντρα. Το Τμήμα συνεργάζεται με 50 φορείς για διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις, αλλά και με 150 εκπαιδευτικούς. Οι προσδοκίες για το Τμήμα είναι πολύ καλές με χιλιάδες έρευνες και ετεροαναφορές, αλλά και δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Επίσης υπάρχουν πολλοί μεταπτυχιακοί και διδάκτορες. Έχουμε την υψηλότερη βάση από τα παιδαγωγικά τμήματα και οι εισακτέοι είχαν βάλει στο μηχανογραφικό το τμήμα ως πρώτη ή δεύτερη επιλογή, καθώς οι προοπτικές για την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων είναι εξαιρετικές. Βέβαια θα πρέπει να γίνουν μόνιμες προσλήψεις στη δημόσια εκπαίδευση για την ειδική αγωγή. Επίσης το Τμήμα δίνει μεγάλη έμφαση στην εξωστρέφεια».

Η απόφοιτος του τμήματος Μαρία Παπαζαφείρη

Από την πλευρά του ο καθηγητής κ. Φίλιππος Βλάχος επισήμανε πως «το τμήμα έχοντας μπει ήδη στην ενηλικίωση παράγει ένα μεγάλο ερευνητικό έργο που συμβάλλει στην ανάπτυξη του επιστημονικού πεδίου της ειδικής αγωγής και θα συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια με τους ίδιους ρυθμούς. Ελπίζουμε οι προτάσεις στο υπουργείο για τη στελέχωση των πανεπιστημιακών τμημάτων να υλοποιηθούν και να μην υπάρχει η έλλειψη του ανθρώπινου δυναμικού».
Παράλληλα συμπλήρωσε πως «οι εργασιακές προοπτικές των αποφοίτων είναι πολύ καλές και ελπίζουμε κάποια στιγμή η πολιτεία να καταλάβει την ανάγκη στελέχωσης της ειδικής αγωγής με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό. Είναι απαράδεκτο τα παιδιά με ειδικές ανάγκες να αλλάζουν κάθε χρόνο εκπαιδευτικό, καθώς λειτουργεί ανασχετικά στην εκπαιδευτική τους εξέλιξη να έχουν τόσο συχνά διαφορετικό δάσκαλο ή νηπιαγωγό.

Στην εκδήλωση μίλησε εκ μέρους των αποφοίτων η Μαρία Παπαζαφείρη που αποφοίτησε από το Τμήμα το 2006. Η ίδια τόνισε πως «το μεγαλύτερο ζήτημα των αποφοίτων είναι ότι εργάζονται ως αναπληρωτές εκπαιδευτικοί. Προσωπικά εργάστηκα για δέκα χρόνια και μετά έκανα το διδακτορικό μου. Ο χώρος της ειδικής αγωγής έχει σημαντικό ενδιαφέρον και οι επιστημονικές εξελίξεις είναι ταχείς».
Για τη λειτουργία 20 χρόνων του Τμήματος είπε πως «είναι συγκινητικό που συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από τότε που λειτούργησε το Τμήμα και εξελίχτηκε. Είναι ένα σημαντικό τμήμα που βάζει τη δική του σφραγίδα στις παιδαγωγικές μεθόδους».