Τις Αρχές της Σ. Αραβίας «δείχνει» η αρραβωνιαστικιά του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι ως υπεύθυνες για τη δολοφονία του.

Η αρραβωνιαστικιά του εκλιπόντος δημοσιογράφου ζήτησε από το βασίλειο της Σ. Αραβίας να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις ώστε όσοι ευθύνονται να προσαχθούν στη δικαιοσύνη.

Η δολοφονία του Κασόγκι, που συνεργαζόταν με την εφημερίδα Washington Post και ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για τον ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

Όταν ρωτήθηκε ποιος πιστεύει ότι είναι ο υπεύθυνος για τη δολοφονία, η Χατιτσέ Τσενγκίζ είπε στο πρακτορείο Reuters: «Αυτό έγινε μέσα στη διπλωματική αποστολή της Σ. Αραβίας… Σε τέτοιες συνθήκες, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας είναι υπεύθυνες. Αυτό το επεισόδιο, αυτή η δολοφονία, έγινε στο προξενείο της Σ. Αραβίας. Επομένως, οι σαουδαραβικές αρχές πιθανότατα γνωρίζουν πώς έγινε η δολοφονία. Πρέπει να εξηγήσουν τι συνέβη», είπε, μιλώντας στα τουρκικά.

Ο 59χρονος Κασόγκι μπήκε στο προξενείο, στην Κωνσταντινούπολη, στις 2 Οκτωβρίου για να παραλάβει έγγραφα που ήταν απαραίτητα για τον επικείμενο γάμο του με την Τσενγκίζ. Δεν βγήκε ποτέ από το κτίριο και εκείνη, που στεκόταν και τον περίμενε απ’ έξω, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που σήμανε τον συναγερμό.

Όταν ρωτήθηκε αν θεωρεί υπεύθυνο τον πρίγκιπα διάδοχο ή τη βασιλική οικογένεια, απάντησε: «Εγώ και η κυβέρνηση (της Τουρκίας) θα θέλαμε όσοι ευθύνονται, από τον άνθρωπο που έδωσε την εντολή μέχρι εκείνον που την εκτέλεσε, να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν με βάση το διεθνές δίκαιο».

Η Τσενγκίζ είπε ότι ο πρίγκιπας Μοχάμεντ ή οποιοσδήποτε από τη βασιλική οικογένεια δεν έχουν επικοινωνήσει μαζί της και κανείς δεν την έχει συλλυπηθεί.

«Οι εξηγήσεις που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής από τη Σαουδική Αραβία δεν αρκούν. Θέλω να ξέρω τις λεπτομέρειες του ποιος ευθύνεται», πρόσθεσε.

Η Τσενγκίζ δήλωσε επίσης απογοητευμένη από την αντίδραση των ΗΠΑ και είπε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να διασφαλίσει ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη.

Λίγο νωρίτερα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς είπε στους δημοσιογράφους ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει διάφορες κυρώσεις με αφορμή τη δολοφονία του Κασόγκι. «Θα κάνουμε μια ανακοίνωση για την απόφαση που θα λάβουμε» είπε, όταν ρωτήθηκε τι σχεδιάζει να πράξει η Ουάσινγκτον ως απάντηση εναντίον του Ριάντ.

Περισσότερα εδώ