Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΒΟΛΟΣΤο 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο για 50 χρόνια τουρκικής εισβολής – Αφύπνιση νέας...

Το 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο για 50 χρόνια τουρκικής εισβολής – Αφύπνιση νέας γενιάς για κυπριακή τραγωδία

Πτυχές των τραγικών γεγονότων της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο που φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια, αναδείχτηκαν με βιωματικό τρόπο στη συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο αμφιθέατρο «Σαράτσης» του παραλιακού συγκροτήματος Παπαστράτου.
Η ημερίδα μνήμης διοργανώθηκε από το 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Βόλου και τελούσε με τη συνδιοργάνωση από την Αντιδημαρχία Παιδείας και Εκπαίδευσης, την Ένωση Κυπρίων Μαγνησίας, τον Σύλλογο Μικρασιατών Ν. Ιωνίας «Το Εγγλεζονήσι και τη Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας. Υποστηρίχθηκε από το παιδαγωγικό τμήμα ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στην εκδήλωση οι μαθητές και γονείς είχαν την ευκαιρία να ακούσουν συγκλονιστικές μαρτυρίες από βετεράνο των πολεμικών γεγονότων στην Κύπρο αλλά από αιχμάλωτο των Τούρκων.
Ιδιαίτερη αίσθηση δημιούργησαν η εικαστική έκθεση έργων, το ποιητικό αναλόγιο και η χορωδία με κυπριακά τραγούδια από τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου.
Η διευθύντρια του 2ου πρότυπου Γυμνασίου Βόλου κ. Σοφία Κανταράκη τόνισε πως «με αφορμή φέτος τα 50 χρόνια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, θεωρήσαμε πολύ σημαντικό να αναδείξουμε το ζήτημα του Κυπριακού, το οποίο στα σχολεία είναι παραγκωνισμένο, δεν διδάσκεται, επομένως οι μαθητές δεν γνωρίζουν τα γεγονότα εκείνης της περιόδου»


Ο βετεράνος του 399 τάγματος πεζικού Μπογαζιού Αμμοχώστου το 1974 και πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Μαγνησίας κ. Αδάμος Μουζούρης δήλωσε πως «συμμετείχαμε στην εκδήλωση για να τιμήσουμε παιδικούς φίλους, συμπολεμιστές και συντρόφους που έπεσαν ηρωικά το 1974 αρνούμενοι να παραδώσουν αμαχητί την Κύπρο μας. Η δημοκρατία στην Ελλάδα δεν ήρθε αναίμακτα, αλλά μετά την κυπριακή τραγωδία. Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή διολισθαίνουμε προς το χειρότερο, αλλά από την άλλη ελπίζουμε ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάποια στιγμή θα κυριαρχήσουν και θα δικαιωθούν. Δεν μπορεί ο ΟΗΕ που βαυκαλίζεται για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας και τώρα που έχουμε την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία να γίνεται όλο αυτός ο θόρυβος και να αποσιωπάται η εισβολή στην Κύπρο. Η τουρκική κατοχή όσο παραμένει, η Κύπρος θα αγωνίζεται για την απελευθέρωση και ένωση του νησιού. Εμείς ευελπιστούμε και μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά με τους τουρκοκύπριους».
Αναφέρθηκε και στις νέες γενιές λέγοντας πως μπορεί να μαθαίνουν για την τουρκική εισβολή, αλλά ο χρόνος λειτουργεί ανασταλτικά. Πολλές φορές η μνήμη χάνεται. Και πρέπει να υπάρξει και μια πολιτική με προοπτική. Οι πολιτικοί να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να καταλάβουν πως στην Κύπρο υπάρχει εισβολέας.
Από την πλευρά του ο συγγραφέας κ. Θοδωρής Δεύτος τόνισε πως «το βιβλίο μου «τα δάκρυα στέρεψαν» αναφέρεται στην Κύπρο με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή και κατοχή του 37% του νησιού. Είναι καιρός ο ελληνικός να αφυπνιστεί και οι νέες γενιές να μάθουν για τα γεγονότα της Κύπρου τα οποία στα σχολεία δεν διδάσκονται. Οι νέες γενιές πρέπει να μάθουν για το Κυπριακό, αλλά και για το τι έγινε στην Κωνσταντινούπολη το 1955, στον Πόντο στις αρχές του 1920 αλλά όσα υπέστησαν στη Βόρεια Ήπειρο 400.000 Έλληνες που καταπιέστηκαν από το πιο σκληρό κομμουνιστικό καθεστώς που ήταν του Ενβέρ Χότζα. Οι Έλληνες δεν μπορούν να μένουν τυφλοί απέναντι στα μεγάλα εθνικά γεγονότα. Θα πρέπει οι μαθητές τελειώνοντας το σχολείο να ξέρουν τα βασικά γύρω από τα εθνικά μας θέματα».
Μάλιστα πρόσθεσε πως «50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή η τουρκική επιθετικότητα και διεκδικητικότητα είναι έντονη. Η Τουρκία προβαίνει σε τεράστια εξοπλιστικά προγράμματα. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας και ο ελληνικός λαός χρειάζεται να είναι ενωμένος, ενημερωμένος και να βρίσκεται σε εγρήγορση».

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments