Η Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων Μαρίνα Χρυσοβελώνη, συναντήθηκε στα πλαίσια προγραμματισμένης συνάντησης στο Υπουργείο, με το Προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη διαχείριση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ για τη βελτίωση των υποδομών και της ασφάλειας των Καταστημάτων Κράτησης.

Η υφυπουργός ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας των Εξωτερικών Φρουρών, ότι η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων βρίσκεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και επεξεργάζονται κοινά σχέδια δράσης προς την κατεύθυνση αυτή.

Επίσης τόνισε ότι εξετάζεται θετικά το αίτημα της ομοσπονδίας για την πλήρη απαγόρευση πτήσεων επανδρωμένων και μη αεροσκαφών πέριξ και άνωθεν των Καταστημάτων Κράτησης και μάλιστα προωθείται με πρωτοβουλία της, σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο των Εξωτερικών Φρουρών έθεσε επίσης το ζήτημα της διευκόλυνσης της μετακίνησης των Φρουρών από και προς την Υπηρεσία τους με τα Μ.Μ.Μ. όπως και το ζήτημα των εργασιών συντήρησης των υποδομών των Καταστημάτων Κράτησης που μετά την ένταξη της ΘΕΜΙΣ Κατασκευαστικής στην Κτηριακές Υποδομές Α.Ε. του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων έχουν σταματήσει.

Η κα Χρυσοβελώνη ζήτησε από τα μέλη του Δ.Σ. της ομοσπονδίας να της καταθέσουν σχετικό υπόμνημα όπου θα καταγράφονται οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης των υποδομών στα Καταστήματα Κράτησης, ώστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να αρχίσουν το συντομότερο δυνατό οι εργασίες αυτές, όπως επίσης δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σχετική μελέτη για την μετακίνηση των Φρουρών από και προς την υπηρεσία τους. 

Τέλος, η υφυπουργός ενημερώθηκε σχετικά με την καταβολή της προσωπικής διαφοράς των Εξωτερικών Φρουρών που προέρχονται από την διαδικασία της διαθεσιμότητας και το σχετικό αίτημα της Ομοσπονδίας των Εξωτερικών Φρουρών προς το αρμόδιο Υπουργείο για να συμπεριληφθούν με νομοθετική πρόβλεψη οι πρώην Δημοτικοί Αστυνομικοί, που υπηρετούν στα Καταστήματα Κράτησης στους δικαιούχους της «προσωπικής διαφοράς.»

Στο περιθώριο της συνάντησης, η κα Χρυσοβελώνη συζήτησε με τον Κώστα Παληοκαρύτη, Αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας των Εξωτερικών Φρουρών και εκπρόσωπο των Εξωτερικών Φρουρών του Βόλου, προβλήματα και θέματα που αφορούν το Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου καθώς και το Ίδρυμα Ανηλίκων Βόλου.

Η υφυπουργός δεσμεύτηκε για σύντομη επανάληψη της συνάντησης ώστε να επιβεβαιωθούν και οι εξελίξεις σχετικά με τα θέματα που συζητήθηκαν.