Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2019, 18:37

«Στο Συνέδριο του «νέου ΣΥΡΙΖΑ», που θα είναι Συνέδριο τομής και συνέχειας για ένα ποσοτικά και ποιοτικά αναβαθμισμένο κόμμα, κοινωνικά γειωμένο και προγραμματικά ριζοσπαστικό και σύγχρονο, θα εκλεγούν τόσο ο πρόεδρος όσο βεβαίως και η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος,» σημειώνει ο βουλευτής ‘Α Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής».

Όσον αφορά τις πρόσφατες δηλώσεις του στην παρουσίαση του βιβλίου του Αρ. Μπαλτά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν κατά άλλη και προετοιμασμένος όταν ανέλαβε την εξουσία, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής σημειώνει: «Πράγματι, μιλώντας για τις εμπειρίες διακυβέρνησης, επισήμανα το γεγονός ότι ενώ προγραμματικά και από πλευράς στελεχικού δυναμικού ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προετοιμαστεί για το ορατό, σοβαρό ενδεχόμενο, από το 2012 κιόλας, σε σχέση με την πιθανότητα ή και τη βεβαιότητα ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας, ακριβώς επειδή δεν είχε διαδραματίσει η Αριστερά ποτέ έναν τέτοιο ρόλο, υπήρξε και είναι καταγεγραμμένη μια έλλειψη ετοιμότητας σε σχέση ιδιαίτερα με την προετοιμασία του ανθρώπινου δυναμικού ανά υπουργείο και οργανισμό που θα μπορούσε αυτές τις προγραμματικές κατευθύνσεις να τις υλοποιήσει.»

«Πιστεύω, όμως, πως πολύ σύντομα κι αυτό φάνηκε στην απόδοση και του νομοθετικού έργου και των πολιτικών παρεμβάσεων των υπουργείων, ακόμα και στο πρώτο κρίσιμο εξάμηνο, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την ευθύνη της διακυβέρνησης, πορεύτηκε με τόλμη και νομίζω ότι γίναμε αποτελεσματικοί, τελικά, και σε αυτό το επίπεδο», προσθέτει.

Αναφερόμενος στο αν θα γίνει αυτοκριτική από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Βούτσης σημειώνει: «Συλλογικά αποτιμούμε τη διαδρομή, τις ιστορικά πρωτότυπες εμπειρίες διακυβέρνησης για την Αριστερά, τις αδυναμίες και τα λάθη τακτικής που ενδεχομένως οδήγησαν στην αποστασιοποίηση ενός κρίσιμου μέρους της κοινωνίας που στήριξε αδιάλειπτα από το ’12 μέχρι σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ».

Προσθέτει δε ότι είναι πιθανόν, να πραγματοποιηθεί «διεθνές forum για τις βασικές πολιτικές πλευρές αυτής της αποτίμησης, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρώπη για την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων εις βάρος των δεξιών και ακροδεξιών απόψεων».

«Ποτέ δεν χρησιμοποιήσαμε ως άλλοθι για να μην αναφερθούμε στις δικές μας αδυναμίες τις πραγματικά υπέρτερες δυνάμεις των πολιτικών, οικονομικών και μιντιακών συμφερόντων που συνασπίστηκαν στο γνωστό αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Ούτε, βέβαια, επικαλούμαστε την έλλειψη εμπειρίας διακυβέρνησης της Αριστεράς, εφόσον δεν είχαμε διαδραματίσει στο παρελθόν αυτόν τον ρόλο», υπογραμμίζει.

Παράλληλα ο κ. Βούτσης σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα η Προοδευτική Παράταξη με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα ακολουθεί πορεία η δυναμική της οποίας «καθιστά ρεαλιστική την πολιτική πρόβλεψη για την ανάληψη στο μέλλον της διακυβέρνησης της χώρας από την Αριστερά και τις δυνάμεις της προόδου και της Οικολογίας».

Όσον αφορά την υπόθεση και τη σύσταση προανακριτικής για τον Δ. Παπαγγελόπουλο, ο κ. Βούτης χαρακτηρίζει «θεσμικά και πολιτικά υπόλογες» τις ηγεσίες των Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ. σε ότι αφορά τις αιτιάσεις περί σκευωρίας για τη Novartis.

«Η αιτίαση περί πολιτικής σκευωρίας δεν είναι απλώς μετέωρη και έωλη αλλά καθιστά θεσμικά και πολιτικά υπόλογες τις ηγεσίες των Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ., γιατί όλοι γνωρίζουν, εδώ και δύο χρόνια, ότι το σκάνδαλο είναι διεθνές με ιδιαίτερη και σοβαρή ελληνική πτυχή και ότι οι υπόνοιες για εμπλοκή πολιτικών προσώπων, όπως και οι μαρτυρίες των κατά νόμο προστατευόμενων μαρτύρων, ήρθαν σε γνώση της Βουλής από έγγραφα του FBI και από έρευνα των αρμόδιων δικαστικών Αρχών» σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής.

Ο κ. Βούτης προσθέτει ότι θεωρεί αδιανόητο τον ισχυρισμό Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ. «ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενη πολιτική ευθύνη στο σκάνδαλο».

Πηγή: ΑΠΕ

ΠΗΓΗ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ