Σεμινάριο βασικής υποστήριξης της ζωής στον Δήμο Αλμυρού – Έλαβαν πιστοποίηση 25 κάτοικοι της περιοχής

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σεμινάριο Βασικής Υποστήριξης της Ζωής με τη χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΒLS/AED), που οργάνωσε ο Δήμος Αλμυρού το Σάββατο 13 Απριλίου 2019 στο Αμφιθέατρο του Γυμνασίου Ευξεινούπολης, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (ERC), το Ελληνικό Συμβούλιο Εκπαίδευσης στην Υποστήριξης της Ζωής και τον Διευθυντή του Καρδιολογικού Τμήματος του 404 ΓΣΝΛ Στρατιωτικό Γιατρό Καρδιολόγο κ. Χαράλαμπο Παρίση.

Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας του Δήμου Αλμυρού η οποία ξεκίνησε από το 2015, είναι η μείωση της θνησιμότητας και ειδικότερα η μείωση του αιφνίδιου θανάτου από καρδιακό επεισόδιο. Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση επιβίωσης θυμάτων εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής, σύμφωνα με στοιχεία της μελέτης EURECA ONE, στην οποία συμμετείχαν 27 ευρωπαϊκές χώρες.

Επιμορφώθηκαν και έλαβαν πιστοποίηση 25 κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι αφιέρωσαν το απόγευμα του Σαββάτου για να αποκτήσουν γνώση, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των πιστοποιημένων συμπολιτών μας. Διευθυντής του σεμιναρίου BLS ήταν ο κ. Χαράλαμπος Παρίσης, Στρατιωτικός Γιατρός Καρδιολόγος, Διευθυντής του Καρδιολογικού Τμήματος του 404 ΓΣΝΛ και εθελοντές εκπαιδευτές οι: Νταλιάνη Μαρία, Κοσμάς Στέφος, Δημήτρης Καρακώστας, Κωνσταντίνα Χατζηδημητρίου, Νίκος Τσαμήτας, Χατζή Αναστασία, Μαρία Διβάνη και Σταυραντώνη Μαρία, οι οποίοι αφιέρωσαν τον προσωπικό τους χρόνο για να επιμορφώσουν τους συμπολίτες μας στην αντιμετώπιση της καρδιακής ανακοπής με τη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή.

Ο Δήμος Αλμυρού διαθέτει αυτή τη στιγμή 4 Αυτόματους Εξωτερικούς Απινιδωτές: Έναν στο Αστυνομικό Τμήμα Αλμυρού, έναν στο Εθνικό Στάδιο Αλμυρού, έναν στο Καφέ Στάση στη Σούρπη και έναν στο ΚΕΠ Πτελεού. Τον πρώτο απινιδωτή πρόσφερε στον Δήμαρχο Αλμυρού κ. Εσερίδη Δημήτριο, ο Πρόεδρος του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου του Γυμνασίου Ευξεινούπολης, Κούργιας Δημήτριος, τον Δεκέμβριο 2015.
Η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Μαγνησίας & Σποράδων κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη υποσχέθηκε να δωρίσει έναν απινιδωτή στο Γυμνάσιο Ευξεινούπολης. Ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Εσερίδης Δημήτριος θέλοντας να θωρακίσει όλο τον Δήμο, θα προσφέρει έναν απινιδωτή στην Αμαλιάπολη, έναν στο Αχίλλειο καθώς επίσης και έναν στην απομακρυσμένη Ανάβρα.

«Θεωρούμε ότι αυτό που λείπει από την Ελλάδα είναι η εκπαίδευση. Στόχος μας δεν είναι μόνο η προμήθεια των αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών αλλά η επιμόρφωση για τη χρήση τους από μια μεγάλη μερίδα πολιτών, γιατί η γνώση είναι δύναμη και σώζει ζωές. Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Παρίση Χαράλαμπο και τους εθελοντές εκπαιδευτές για την σημαντική συνδρομή τους στην άρτια διεξαγωγή του σεμιναρίου καθώς και τους εκπαιδευόμενους συμπολίτες μας», τόνισε σε δηλώσεις της η Εντεταλμένη Σύμβουλος Παιδείας και Πολιτισμού Μαρία Σταυραντώνη.