Προσφορές πριν από τις εκπτώσεις στα εμπορικά καταστήματα του Βόλου 

Σε προσφορές προχωρούν ήδη εμπορικά καταστήματα της πόλης λίγο πριν την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων. Οι προσφορές κυμαίνονται κατά μέσο όρο γύρω στο 10-20%, ενώ έχουν ξεκινήσει εδώ και λίγες ημέρες.
Βέβαια το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στην έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων. Ο πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου κ. Απόστολος Οντόπουλος δήλωσε πως «οι χειμερινές εκπτώσεις θα ξεκινήσουν στις 14 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθούν στις 5 Μαρτίου. Βέβαια αυτές τις ημέρες γίνονται προσφορές από τους εμπόρους λίγο πριν την έναρξη των εκπτώσεων».
Χθες στην εμπορική αγορά η κίνηση ήταν γενικά υποτονική. Τα πράγματα χειροτέρεψαν από το μεσημέρι και μετά που ξεκίνησε η χιονόπτωση, με αποτέλεσμα το απόγευμα οι εμπορικοί δρόμοι να έχουν ελάχιστη κίνηση, κάτι που ήταν μάλλον αναμενόμενο.
Αναφορικά με τα μέτρα για ρύθμιση οφειλών στις 120 δόσεις αλλά και μεγαλύτερη διευκόλυνση με τον εξωδικαστικό μηχανισμό ο κ. Οντόπουλος υπογράμμισε πως «είναι θετικά μέτρα αρκεί βέβαια να υλοποιηθούν και να μην μείνουν στις προθέσεις. Παράλληλα θα πρέπει η πολιτεία να ενισχύσει με άλλου είδους μέτρα την ανάπτυξη και την τόνωση της κατανάλωσης».

Γενική συνέλευση

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου αποφάσισε και όρισε τις ημερομηνίες διεξαγωγής της Γενικής Συνέλευσης. Καλούνται λοιπόν τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Δημητριάδος 176.
Σύμφωνα με το καταστατικό οι ημερομηνίες που ορίζονται για τη διεξαγωγή της Γενικής Συνέλευσης είναι η Τετάρτη 09 Ιανουαρίου ή η Τετάρτη 16 Ιανουαρίου ή η Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019.
Προς αποφυγή ταλαιπωρίας και άσκοπων μετακινήσεων η Γενική Συνέλευση του Ε.Σ.Β. θα πραγματοποιηθεί ΤΕΛΙΚΑ την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 18:00.
Το μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης είναι «Τροποποίηση καταστατικού Εμπορικού Συλλόγου Βόλου»

Η τιμή της πλαστικής σακούλας

Αναφορικά με την αλλαγή στην τιμή της πλαστικής σακούλας επισημάνθηκε από τον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου πως «όπως είναι γνωστό, ένα χρόνο τώρα (ήδη από 1/1/2018), με βάση την Κ.Υ.Α. 180036/952/2017, δεν διατίθενται πλέον δωρεάν από τα καταστήματα οι πλαστικές σακούλες μεταφοράς. Αντιθέτως, αυτές χρεώνονται στον καταναλωτή και οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να εισπράττουν και να αποδίδουν ειδικό περιβαλλοντικό τέλος, ανά τεμάχιο. Το ειδικό αυτό τέλος αναγράφεται στα παραστατικά πώλησης εμπορευμάτων ή προϊόντων και αποτυπώνεται στα λογιστικά αρχεία που τηρεί η επιχείρηση. Το παραπάνω περιβαλλοντικό τέλος προσδιορίστηκε στην τιμή των 3 λεπτών του ευρώ προ Φ.Π.Α έως τις 31.12.2018. Όμως από 1.1.2019, όπως προβλέπεται ρητώς στο άρθρο 3ατης ανωτέρω απόφασης, προσδιορίζεται στην τιμή των 7 λεπτών του ευρώ προ Φ.Π.Α ήτοι 9 λεπτά του ευρώ με Φ.Π.Α.
Κατά τα λοιπά, οι επιχειρηματίες εξακολουθούν να έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις, σχετικά με την είσπραξη και απόδοση του τέλους κ.λπ. Να θυμίσουμε δε ότι, σύμφωνα με την ΠΟΛ1160/2018, στην περίπτωση που σε κάποιο τρίμηνο ο έμπορος δεν διέθεσε στους πελάτες του καμία λεπτή πλαστική σακούλα όπως ορίζεται στην Κ.Υ.Α. 180036/952/2017 (ΦΕΚ Β’ 2812/2017) απαλλάσσεται από την υποχρέωση να υποβάλει οποιαδήποτε δήλωση, έστω και μηδενική. Τα ανωτέρω ισχύουν και στην περίπτωση που η επιχείρηση έχει παύσει εξ ολοκλήρου τη διάθεση λεπτών πλαστικών σακουλών στους πελάτες της, π.χ. διαθέτει χάρτινες ή άλλου τύπου σακούλες για τις οποίες δεν επιβάλλεται περιβαλλοντικό τέλος».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ