Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΒΟΛΟΣΠροσέγγιση της ζωής και του έργου Κώστα Αξελού

Προσέγγιση της ζωής και του έργου Κώστα Αξελού

Σήμερα Τετάρτη 17 Απριλίου και ώρα 7.30 στην Εξωραϊστική Λέσχη Βόλου, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) Μαγνησίας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου, το Λύκειον των Ελληνίδων Βόλου και οι εκδόσεις «Εστία» διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου της Κατερίνας Δασκαλάκη, με τίτλο «Κώστας Αξελός – Η νοσταλγία του μέλλοντος».
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Αννίτα Πρασσά, δρ Ιστορίας, προϊσταμένη ΓΑΚ Μαγνησίας και Δημήτρης Σιάτρας, νομικός, συγγραφέας – ερευνητής και η συγγραφέας. Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι εκπρόσωποι των διοργανωτών φορέων, Μαρία Σπανού, πρόεδρος του ΛΕΒ και Χρήστος Στρατηγόπουλος, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου.
Το βιβλίο αυτό, αποτέλεσμα επίπονης προσπάθειας, προσεγγίζει τη ζωή και το έργο του Κώστα Αξελού, ενός από τους στοχαστές που σημάδεψαν τη σκέψη στον 20ό αιώνα. Ο Αξελός αναπτύσσει μια σκέψη ερωτηματική, μεταφιλοσοφική και μεταμαρξιστική, η οποία από πολύ νωρίς προσπάθησε να ανιχνεύσει το πρόβλημα της πλανητικής εποχής μας. Εξαιρετικά νωρίς, επίσης, στοχάστηκε την κυρίαρχη πλέον στον κόσμο μας τεχνική κι απευθύνθηκε στον σύγχρονο άνθρωπο προσπαθώντας να του δείξει έναν δρόμο πέρα από την αισιοδοξία και την απαισιοδοξία, πέρα από την ελπίδα και την απελπισία.
Η εξιστόρηση των γεγονότων του βίου συνδυάζεται εδώ με μια παράλληλη συνοπτική παρουσίαση των γραπτών, των ομιλιών και – κυρίως – των βιβλίων του. Προκειμένου να καταστεί πιο άμεση η προσέγγιση του αναγνώστη στο έργο του στοχαστή παρατίθενται εκτενή αποσπάσματα από το έργο του.
Ο Κώστας Αξελός, για τον οποίο σκέψη και ζωή ήταν ένα και το αυτό, υπήρξε πολυσχιδής προσωπικότητα με πολυκύμαντο βίο. Γεννήθηκε στην Αθήνα σε ταραγμένους καιρούς, αλλά έζησε κυρίως στη Γαλλία, στο Παρίσι, όπου βρέθηκε από τα είκοσι περίπου χρόνια του (ένας κι αυτός από τους επιβάτες του θρυλικού πλέον πλοίου Ματαρόα) βγαίνοντας από τη φωτιά του πολέμου και της αντίστασης στην Ελλάδα. Ήδη από την εφηβεία είχε φανερώσει την κλίση του προς τη φιλοσοφία, την οποία σπούδασε στη Σορβόννη, όπου και δίδαξε αργότερα επί σειρά ετών.
Το έργο του έχει μεταφραστεί σε δεκαέξι γλώσσες.
Η Κατερίνα Δασκαλάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και παρακολούθησε σεμινάρια δημοσιογραφίας στο Παρίσι. Εργάστηκε από πολύ νεαρή ηλικία στον περιοδικό Τύπο (Βιομηχανική Επιθεώρηση, Γυναίκα, Cosmopolitan, Ένα, κ.ά.), στη σύνταξη της εγκυκλοπαίδειας Δομή, και κατόπιν στον ημερήσιο Τύπο (Ελευθεροτυπία, Μεσημβρινή), όπου κατέλαβε επιτελικές θέσεις, και στο ραδιόφωνο (σχόλια, εκπομπές/συνεντεύξεις και καθημερινή ραδιο-εφημερίδα στον Ρ/Σ 9.84). Μεταξύ άλλων διετέλεσε διευθύντρια, αρθρογράφος και χρονογράφος της εφημερίδας Μεσημβρινή. Συνεργάστηκε επίσης για ένα διάστημα με την Καθημερινή. Για τη δημοσιογραφική της δράση έχει τιμηθεί με τη «Χρυσή Πέννα» του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, και με το Βραβείο του Ιδρύματος Μπότση. Έχει επίσης τιμηθεί και με το Βραβείο Διηγήματος της Ακαδημίας Αθηνών, Ίδρυμα Πέτρου Χάρη. Δίδαξε ως εξωτερική συνεργάτρια (ν. 407) στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (1992-1993), στο Τμήμα ΜΜΕ και Ενημέρωσης.
Διετέλεσε ευρωβουλευτής, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας, της Επιτροπής Πολιτισμού και Εκπαίδευσης και της Επιτροπής για τα Δικαιώματα της Γυναίκας (1994-1999). Υπηρέτησε ως πρέσβης εκ προσωπικοτήτων, Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO (2013-2015). Είναι μέλος της Γενικής Συνέλευσης της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και γενική γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου του Λυκείου των Ελληνίδων με σημαντικότατη δράση.
Έχει εκδώσει δύο μυθιστορήματα καθώς και διηγήματα και έχει μεταφράσει λογοτεχνία, ιστορία και φιλοσοφία από τη γαλλική και την ιταλική γλώσσα, κατά κύριο λόγο μεγάλο μέρος των βιβλίων του Κώστα Αξελού.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments