Τον τίτλο της πλουσιότερης ποδοσφαιρικής ομάδας στον κόσμο κατακτά η Ρεάλ Μαδρίτης για δωδέκατη φορά στην ιστορία της, με έσοδα ύψους 750,9 δισ. ευρώ τη σεζόν 2017/18. Ισπανικές και αγγλικές ομάδες είδαν τα ταμεία τους να γεμίζουν.

Σύμφωνα με έρευνα της Deloitte, στη δεύτερη θέση της κατάταξης ακολουθεί ακόμη μία ισπανική ομάδα, η Μπαρτσελόνα, με έσοδα ύψους 690,4 εκατ. ευρώ, ενώ την πρώτη τριάδα συμπληρώνει η αγγλική Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με έσοδα 666 εκατ. ευρώ. Τα αθροιστικά έσοδα ύψους 2,1 δισ. ευρώ των τριών ομάδων είναι διπλάσια σε σχέση με πριν από μία δεκαετία.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι εξι αγγλικές ομάδες φιγουράρουν στην πρώτη δεκάδα της κατάταξης, στην οποία η πιο «φτωχή» ομάδα εμφανίζει έσοδα 200 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για αριθμό- ρεκόρ.

Συνολικά οι 20 πιο κερδοφόροι (υψηλότερα έσοδα στον κόσμο) ποδοσφαιρικοί σύλλογοι στον κόσμο κατέγραψαν ρεκόρ συνολικών εσόδων ύψους 8,3 δισ. ευρώ (4,4 δισ. δολάρια) το 2017/18, με αύξηση 6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Τα τηλεοπτικά δικαιώματα παραμένουν η σημαντικότερη πηγή εσόδων (43%). Ωστόσο, σύμφωνα με τη φετινή έκθεση, μια αξιοσημείωτη τάση ήταν η αύξηση των εμπορικών εσόδων για τους πλουσιότερους συλλόγους, τα οποία καλύπτουν πλέον το 40% των συνολικών εσόδων. Τα έσοδα από του αγώνες παραμένουν αμετάβλητα στο 17%.

Ισπανική πρωτιά
Η Ρεάλ Μαδρίτης επέστρεψε στην πρώτη θέση του Football Money League, με τη διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου να είναι η δεύτερη υψηλότερη στην ιστορία της έκθεσης (60,5 εκατομμύρια ευρώ) .

Τα έσοδα των “Los Blancos” αυξήθηκαν πάνω από 75 εκατομμύρια ευρώ ετησίως καθώς εξασφάλισαν τον τρίτο διαδοχικό τους τίτλο στο Champions League. Αυτό οφείλεται κυρίως στην εμπορική ανάπτυξη ύψους 54,8εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης εσόδων από χορηγούς, πωλήσεις προϊόντων και της εκμετάλλευσης ολοένα και πιο κερδοφόρων φιλικών αγώνων πριν την έναρξη της σαιζόν. Αγγίζοντας τα 356,2 εκατ. ευρώ η Ρεάλ Μαδρίτης έχει αυτή τη στιγμή τα υψηλότερα εμπορικά έσοδα από οποιοδήποτε ποδοσφαιρικό σύλλογο παγκοσμίως, απόδειξη της διεθνούς αναγνώρισης του εμπορικού της σήματος.

Αγγλική κυριαρχία
Παρά την πτώση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από την πρώτη στην τρίτη θέση, η Αγγλική Premier League έχει έξι ομάδες στις πρώτες 10 θέσεις φέτος, οι περισσότερες που έχουν υπάρξει ποτέ από μία χώρα. Η Tottenham Hotspur (συνολικά έσοδα 379,4 εκατομμυρίων δολαρίων) εισέρχεται ξανά στο top 10 της Money League για πρώτη φορά μετά το 2006/7, διότι παίζοντας όλους τους αγώνες στο Wembley Stadium κατάφερε να αυξήσει τα έσοδά τους κατά 26,5 εκατ. ευρώ (54%).

Η Μάντσεστερ Σίτι έχει εδραιώσει τη θέση της στις πέντε πρώτες θέσεις, ενώ η Λίβερπουλ κατέχει την έβδομη θέση μετά την εμφάνιση της στον τελικό του Champions League το 2017/18 που συνέβαλε στην εντυπωσιακή αύξηση των εσόδων της.

Επιπλέον, η Chelsea διατηρεί την όγδοη θέση, ενώ η Arsenal πέφτει στην ένατη, καθώς η απουσία της από το Champions League για πρώτη φορά από το 1997/1998 είχε ως αποτέλεσμα οι αντίπαλοί της να την ξεπεράσουν σε έσοδα. Η Everton και η West Ham διατηρούν τις θέσεις τους στο top 20, με την επιστροφή της Newcastle United στην Premier League το 2017/18 να τους επιτρέπει την εξασφάλιση της 19ης θέσης.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ