Το γεγονός ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και το Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) του Δήμου Ν. Πηλίου δεν επιτρέπουν να γίνει η επένδυση στη νησίδα Αλατάς, επισήμανε στο «Ράδιο Ένα» ο Κώστας Βολιώτης εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας, η οποία είχε προσφύγει στο ΣτΕ κατά της επένδυσης. Όπως είπε, η οικολογική οργάνωση είναι ανοιχτή στη συζήτηση και δεν θα είχε αντίρρηση, αν στον Αλατά γινόταν μια «λογική» επένδυση της τάξης των 300 κλινών, που είναι η φέρουσα ικανότητα της νησίδας και όχι 1.000, που προβλεπόταν αρχικά.
Σύμφωνα με τον Κώστα Βολιώτη, το θέμα του Αλατά έχει λήξει εδώ και καιρό, με απόφαση του ΣτΕ, διότι υπάρχει Συνταγματική υποχρέωση τα νησιά που έχουν έκταση κάτω των 500 στρ. να μένουν αλώβητα και στην επίσημη καταμέτρηση που έγινε, η νησίδα έχει έκταση λιγότερο από 500 στρ.

Συζήτησαν με την περιβαλλοντική οργάνωση

Ο ίδιος τόνισε ότι, πριν από χρόνια, είχαν έρθει οι επενδυτές στην περιοχή, επισκέφθηκαν την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία, τα μέλη της οποίας τους είπαν, ότι αυτό που πάνε να κάνουν, δεν στέκει σε ένα νησί μ’ αυτή την έκταση, ανέφερε ο Κώστας Βολιώτης. Όπως είπε, σχεδίαζαν να κάνουν ξενοδοχειακές μονάδες με τη μορφή κατοικιών με πισίνες που θα φιλοξενούσαν πάνω από 1000 κατοίκους. «Η φέρουσα ικανότητα το νησιού δεν επιτρέπει να γίνει αυτό, αλλά και ο περιβάλλον θαλάσσιος χώρος, που ήδη έχει προβλήματα, δεν σηκώνει επιπλέον επιβάρυνση», τόνισε το μέλος της περιβαλλοντικής οργάνωσης.
Ο κ. Βολιώτης πρόσθεσε ότι τότε είχε λεχθεί στους επενδυτές, αν θέλουν να δημιουργήσουν μια ξενοδοχειακή μονάδα σε λογικό πλαίσιο, για παράδειγμα 300 κλινών, δεν θα είχαν αντίρρηση, αλλά το «μαμούθ» που πήγαινε να δημιουργηθεί, έβρισκε τους οικολόγους απόλυτα αντίθετους.

«Ανοιχτή για συζήτηση,
η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία»

Όπως είπε, η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία είναι μια συλλογικότητα και στη συγκεκριμένη περίπτωση η προσφυγή στο ΣτΕ δεν έγινε μόνο από την ίδια, αλλά και από πολίτες, που την προσυπέγραψαν και το ανώτατο Δικαστήριο έχει αποφανθεί.
Σύμφωνα με τον Κ. Βολιώτη, η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία είναι ανοιχτή, για συζήτηση, εάν πρόκειται για γίνει κάτι σε λογικά πλαίσια, ενώ πρόσθεσε ότι το ΣΧΟΟΑΠ δεν προβλέπει να γίνει επένδυση στο σημείο, αν και το επιδίωξε, χωρίς να το πετύχει ο Δήμος Ν. Πηλίου.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ