Παρουσιάστηκε η έκδοση με τα πρακτικά του συνεδρίου για τα Δεκεμβριανά

Κρίσιμα ερωτήματα για την ένοπλη σύγκρουση ανάμεσα στον ΕΛΑΣ και τις βρετανικές και κυβερνητικές δυνάμεις, που έλαβαν χώρα στην Αθήνα το διάστημα Δεκέμβριος 1944-Ιανουάριος 1945, απαντά ο τόμος των πρακτικών του συνεδρίου «Από την Απελευθέρωση στα Δεκεμβριανά» που παρουσιάστηκε χθες στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σε συνεργασία του ΙΑΚΑ, του Συλλόγου Ιστορίας και Μνήμης Εθνικής Αντίστασης (ΣΙΜΕΑ) και της Εταιρείας Σύγχρονης Ιστορίας.

Η έκδοση περιλαμβάνει συνολικά 58 εισηγήσεις και βασίστηκε στο συνέδριο που έγινε το 2014 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με τη συμπλήρωση 70 ετών από τα αιματηρά γεγονότα των Δεκεμβριανών που αποτέλεσαν και τον προάγγελο του Εμφυλίου Πολέμου που συντάραξε την Ελλάδα μέχρι το 1949. Χθες στον Βόλο και πιο συγκεκριμένα στο παραλιακό συγκρότημα Παπαστράτου, παρουσιάστηκε η δεύτερη έκδοση του τόμου των πρακτικών, παρουσία μάλιστα δύο εκ των τριών επιμελητών.

Ο τόμος περιλαμβάνει πλούσιο υλικό, που φέρνει στο προσκήνιο τρία σημεία καμπής: Τις πολλαπλές όψεις της Απελευθέρωσης, τους δύσκολους πρώτους μετακατοχικούς μήνες και τα Δεκεμβριανά. «Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου βιβλίου επιτρέπει στον αναγνώστη μία πανοραμική θέαση των γεγονότων», σημείωσε ο καθηγητής του ΙΑΚΑ κ. Αντώνης Αντωνίου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Από την πλευρά του ο Προκόπης Παπαστράτης, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, είπε: «Η εξέταση της περιόδου αυτής έχει αναζωογονηθεί τα τελευταία χρόνια. Απόδειξη τα τρία συνέδρια που έγιναν κατά σειρά το 2013, το 2014 και το 2016, με συνολικά 209 πρωτότυπες ανακοινώσεις που χαρτογραφούν ένα νέο επίπεδο έρευνας».
Έπειτα έκανε εκτενή αναφορά στην απροκάλυπτη παρέμβαση των Βρετανών, λέγοντας: «Η ημέρα της απελευθέρωσης απασχολεί τους πάντες από την πρώτη ημέρα της Κατοχής, ενώ η συμμαχική προπαγάνδα ευαγγελίζεται μία νέα Ευρώπη πάνω στα ερείπια του ναζισμού. Την ίδια στιγμή ο Τσόρτσιλ θέλει να εμποδίσει το ΕΑΜ να αναλάβει την εξουσία, διατάζοντας τον αφοπλισμό του».

Τελευταία ομιλήτρια στη συζήτηση, την οποία συντόνισε η κ. Βασιλική Λάζου, ήταν η Λη Σαράτση, διδάκτωρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Σάσσεξ: «Το 2014 σκεφτήκαμε να έχουμε μαζί μας τρεις αντιστασιακούς. Στην αίθουσα δεν έπεφτε καρφίτσα, αφού όλοι ήθελαν να ακούσουν την Άλκη Ζέη, τον Μάνο Ζαχαρία και τον Μανώλη Γλέζο. Μίλησαν για όλους τους ανώνυμους και επώνυμους αγωνιστές της Αντίστασης, οι οποίοι έβαλαν τα θεμέλια ενός νέου κόσμου, όχι για εκείνους μα όσους θα επιζούσαν από τη φρικτή γερμανική κατοχή. Γι’ αυτό κι έχουμε υποχρέωση να φυλάξουμε το μεγαλείο της Αντίστασης, όταν θα έχει φύγει από τη ζωή και ο τελευταίος αγωνιστής».