Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση που έγινε γνωστή κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου και της Γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ Νικήτας Πρίντζος. 

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε μεγάλα χρηματικά ποσά που κυμαίνονται από 5 έως και 10 εκατομμύρια ευρώ πρέπει να επιστρέψουν στο Κράτος οι πέντε συνεταιριστικές οργανώσεις της Μαγνησίας, σύμφωνα με απόφαση του Ευρωδικαστηρίου. Πρόκειται για την απόφαση που βρίσκεται σε εκκρεμότητα από το 2004 όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή, που άσκησε η Ελληνική Δημοκρατία, εναντίον της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην 1η/3/ 2000, σχετικά με τα καθεστώτα ενίσχυσης τα οποία έθεσε σε εφαρμογή η Ελλάδα με σκοπό τη ρύθμιση χρεών των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων κατά τα έτη 1992 – 1994. 

Η διαδικασία εκ μέρους της Επιτροπής άρχισε, κατόπιν εγγράφου καταγγελίας που έγινε στις 20.11.1995, για την ενίσχυση που χορηγήθηκε στον γαλακτοκομικό συνεταιρισμό «ΑΓΝΟ». Με βάση το ιστορικό αυτό, η Επιτροπή ζήτησε από την Ελλάδα την ανάκτηση των ενισχύσεων από τους αγροτικούς συνεταιρισμούς , τις οποίες το Δικαστήριο, έκρινε ως παράνομες. Μάλιστα προτάσσει και προθεσμία δύο μηνών εντός των οποίων, οι Ελληνικές Αρχές όφειλαν να προβούν σε ανάκτηση των παράνομων αυτών ενισχύσεων. Από τότε πέρασαν 12 χρόνια! και η απόφαση παρέμεινε στα συρτάρια. Καμία από τις κυβερνήσεις που πέρασαν δεν ασχολήθηκε με το ζήτημα, με αποτέλεσμα να έχει δοθεί πλέον τελεσίγραφο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την υλοποίησή της.

Η Ένωση Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου υπολογίζεται ότι θα πρέπει να επιστρέψει περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νικήτας Πρίντζος, ενώ για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αλμυρού το ποσό της επιστροφής έχει προσδιοριστεί στα 5,3 εκατομμύρια ευρώ. Ο κ. Πρίντζος διαβεβαίωσε σήμερα ότι η ΕΒΟΛ δεν πρόκειται να κλείσει και ότι η διοίκηση της ΕΑΣ είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε μέσο για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Επίσης, ο κ. Πρίντζος ανακοίνωσε ότι έχουν ήδη υποβληθεί 70 αιτήσεις για τις υποτροφίες σε 15 παιδιά αγροτών και κτηνοτρόφων από τα 20 χωριά – μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου. Υπενθυμίζεται ότι το ποσό της υποτροφίας για κάθε μήνα θα κυμαίνεται στα 400 ευρώ.Οι αιτήσεις θα εξεταστούν από την ειδική Επιτροπή που έχει συσταθεί για τον σκοπό αυτό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here