«Βούτυρο στο ψωμί» των μεγάλων εταιρειών αποτελεί η πρόταση του γενικού Εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που απεφάνθη ότι δεν είναι συμβατή προς το κοινοτικό Δίκαιο η ελληνική νομοθεσία που απαιτεί την διοικητική έγκριση πριν προβούν σε ομαδικές απολύσεις. Αυτό επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην ΑΓΕΤ στο Βόλο, Δημ. Κουκλουμπέρης, σχολιάζοντας την πρόταση του εισαγγελέα σε προσφυγή που είχε κάνει η ΑΓΕΤ την Άνοιξη του 2013, στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης του υπουργείου Εργασίας που απέρριπτε αίτημά της για την εφαρμογή ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης της εταιρείας που προέβλεπε και ομαδικές απολύσεις.

Ο κ. Κουκλουμπέρης αναφέρθηκε στο ιστορικό κλεισίματος του εργοστασίου, και στις απολύσεις που έγιναν τελικά με το 5% κάθε μήνα και χαρακτήρισε «κόλαφο και βούτυρο στο ψωμί των μεγάλων εταιρειών» την πρόταση του εισαγγελέα. Ανέφερε ότι παρόμοιες δικλείδες στα εργασιακά δικαιώματα έχουν εκτός από την Ελλάδα, η Ισπανία και η Ολλανδία και χαρακτήρισε «περίεργο τουλάχιστον» την δημοσιοποίηση αυτής της πρότασης του εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, τώρα, λίγο πριν ανοίξει η συζήτηση και η διαβούλευση για τα εργασιακά.

Από την πλευρά του ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Βόλου Δημ. Βασιλείου εξέφρασε την ελπίδα να μην υιοθετηθεί ποτέ η πρόταση του Εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που αποτελεί πλήγμα στα δικαιώματα των εργαζομένων και δη σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και υψηλής ανεργίας. «Ελπίζω αυτή η κυβέρνηση, που συχνά-πυκνά αλλάζει απόψεις, να επιμείνει να διατηρήσουμε τη δική μας νομική αντιμετώπιση του θέματος και όχι την ευρωπαϊκή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

ert.gr 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ