Ο «Γάλλος Σπάιντερμαν», όπως είναι γνωστός ανά την υφήλιο ο διάσημος αναρριχητής Αλέν Ρομπέρ, σκαρφάλωσε σε έναν από τους ψηλότερους ουρανοξύστες του Χονγκ Κονγκ με στόχο να προωθήσει ένα μήνυμα ειρήνης και μια έκκληση για την εκτόνωση της πολιτικής κρίσης.

Ο 57χρονος άπλωσε ένα πανό που απεικόνιζε τις σημαίες του Χονγκ Κονγκ και της Κίνας και μια χειραψία στα χρώματα της ασιατικής χώρας και της ημιαυτόνομης πόλης.

Alain Robert, a French rock and urban climber hangs a large fabric displaying Chinese and Hong Kong flags, shaking hands and shining sun in Cheung kong centre building in Hong Kong, Friday, Aug. 16, 2019. Flights resumed at Hong Kong’s airport Wednesday morning after two days of disruptions marked by outbursts of violence that highlight the hardening positions of pro-democracy protesters and the authorities in the semi-autonomous Chinese city. (AP Photo/Vincent Thian)

Το Χονγκ Κονγκ αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη πολιτική κρίση στην ιστορία του μετά την παράδοση της κυριαρχίας του το 1997 από το Λονδίνο στο Πεκίνο. Οι κινητοποιήσεις ακολουθούνται όλο και συχνότερα από συγκρούσεις ανάμεσα σε μικρές ομάδες διαδηλωτών και τις δυνάμεις για την αντιμετώπιση των ταραχών και συνιστούν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ από το 2012 που ανέβηκε στην εξουσία.

Διεθνή πρακτορεία και ασιατικά δίκτυα κάλυψαν την αναρρίχηση του Γάλλου Σπάιντερμαν στον ουρανοξύστη του Χονγκ Κονγκ

Όπως και σε προηγούμενες αναρριχήσεις του σε ορισμένα από τα ψηλότερα κτίρια του κόσμου -μεταξύ των οποίων στην κορυφή του ύψους 829 μέτρων Μπουρτζ Χαλίφα στο Ντουμπάι και στο ύψους 443,2 μέτρων Empire State Building στη Νέα Υόρκη- ο Γάλλος Σπάιντερμαν δεν χρησιμοποίησε ούτε αυτή τη φορά σκοινιά. Όπως δήλωσε, με την αναρρίχησή του στον ουρανοξύστη των 68 ορόφων Cheung Kong Center απέβλεπε στο να απευθύνει «μια επείγουσα έκκληση για ειρήνη και διαβουλεύσεις μεταξύ του λαού του Χονγκ Κονγκ και της κυβέρνησής τους». «Ίσως αυτό που κάνω μπορεί να εκτονώσει λίγο την κατάσταση και να φωτίσει κάποια πρόσωπα με χαμόγελα. Αυτό τουλάχιστον ελπίζω», είπε. Αλλά δεν ενθουσιάστηκαν όλοι με την ενέργειά του. Ο Κινέζος αντιφρονών καλλιτέχνης Badiucao, που ζει στην Αυστραλία, σχολίασε στο Twitter: «Θέλεις στ’ αλήθεια να σφίξεις το χέρι χασάπηδων και δικτατόρων;»

«Τερματίστε την οργή με αγάπη» – Το μήνυμα του πλουσιότερου ανθρώπου στο Χονγκ Κονγκ

Ο ουρανοξύστης Cheung Kong Center ανήκει σ’ έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ασίας και τον πλουσιότερο του Χονγκ Κονγκ, τον Λι Κα-σινγκ, ο οποίος παρότρυνε σήμερα τον κόσμο «να αγαπά την Κίνα, να αγαπά το Χονγκ Κονγκ και να αγαπά τον εαυτό του», στα πρώτα του δημόσια σχόλια για τις κλιμακούμενες διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας που έχουν προκαλέσει αναταραχή εδώ και εβδομάδες στην ασιατική μητρόπολη και αποτελούν πρόκληση για την Κίνα.

Το μήνυμα του Λι σε πρωτοσέλιδες καταχωρήσεις σε μεγάλες εφημερίδες στο ασιατικό χρηματοοικονομικό κέντρο καλεί τους πολίτες να «τερματίσουν την οργή με αγάπη» και να «σταματήσουν τη βία». Οι καταχωρήσεις αυτές υπογράφονται από τον «Λι Κα-σινγκ, πολίτη του Χονγκ Κονγκ».

The post «Ξαναχτύπησε» ο Γάλλος Σπάιντερμαν appeared first on Magnesia News.