Σε κατάσταση πανικού, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έσπευσε να καταθέσει τροπολογία σε (άσχετο) νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις, με στόχο, ουσιαστικά, τη νομιμοποίηση του σκανδάλου με τις λίστες Πέτσα, λίγες -μόλις- ώρες πριν από τη νέα συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής!

Συγκεκριμένα, με τη… «φωτογραφική» τροπολογία που υπογράφουν «πρωτοκλασάτοι» υπουργοί (Χρήστος Σταϊκούρας, Άδωνις Γεωργιάδης, Κυριάκος Πιερρακάκης, Θεόδωρος Σκυλακάκης και Γιάννης Οικονόμου) και η οποία, αν μη τι άλλο, συνιστά ομολογία ενοχής της κυβέρνησης, δίνεται, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα στις διαφημιστικές εταιρείες να επιλέγουν πού θα καταχωρίσουν τα διαφημιστικά μηνύματα του δημοσίου. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση επιχειρεί, προφανώς, να βγει από το κάδρο των ευθυνών και να πετάξει το μπαλάκι στους… αναδόχους!

Η τροπολογία αναφέρει ειδικότερα: «Οι εντολές ανάθεσης καταχώρισης δύναται να πραγματοποιούνται και από τους αναδόχους διαφημιστικών υπηρεσιών για λογαριασμό και κατ’ εντολή της αναθέτουσας αρχής. Η εξόφληση των υπηρεσιών καταχώρισης πραγματοποιείται αποκλειστικά από τις αναθέτουσες αρχές σε συνέχεια των εντολών ανάθεσης του πρώτου εδαφίου και κατόπιν προσκόμισης όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών πληρωμής από το μέσο μετάδοσης καθώς και της βεβαίωσης καλής εκτέλεσης εκ μέρους του αναδόχου διαφημιστικών υπηρεσιών».

arthra2 3

Μάλιστα, η ισχύς των επίμαχων άρθρων αρχίζει από τη 1/1/2021, δηλαδή έχει… αναδρομική ισχύ! Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή είχε καταγγείλει τις λίστες Πέτσα καθώς είχαν μοιραστεί δεκάδες εκατομμύρια χωρίς να τηρηθούν οι αρχές της διαφάνειας και χωρίς αντικειμενικά κριτήρια.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο πραγματικός πρωταγωνιστής της διαβόητης λίστας»

Οι νέες μεθοδεύσεις προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στέλνει αυστηρό μήνυμα στην κυβέρνηση. Όπως τονίζουν τα μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην εξεταστική επιτροπή για τις λίστες Πέτσα, «πανικόβλητη η ΝΔ για την καταιγίδα των αποκαλύψεων που έρχεται στην Εξεταστική Επιτροπή, προχωρά ακάθεκτη σε νέες μεθοδεύσεις για συγκάλυψη των ευθυνών με κάθε τρόπο. Μετά τις αθλιότητες με το μονοκομματικό προεδρείο, τον αποκλεισμό πολιτικών προσώπων και την “εξαφάνιση” Πέτσα, με ντροπολογία που κατέθεσε σε άσχετο νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις, λίγες ώρες πριν από την συνεδρίαση της Εξεταστικής, επιχειρεί να υφάνει ένα πέπλο προστασίας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πραγματικό πρωταγωνιστή της διαβόητης λίστας Πέτσα».

Όπως τονίζουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, «η κυβέρνηση ομολογεί την ενοχή της, καθώς έρχεται να καλύψει εκ των υστέρων τις παρατυπίες της σε ό,τι αφορά την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, επιχειρώντας να νομιμοποιήσει αναδρομικά τις παρανομίες της. Πρόκειται- εκτός των άλλων – και για μία ακόμη θεσμική εκτροπή, αφού παρεμβαίνει ως μη όφειλε στις εργασίες της Επιτροπής, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Όσο και να προσπαθεί η κυβέρνηση να παρεμβαίνει με πραξικοπηματικό τρόπο, η Εξεταστική Επιτροπή θα συνεχίσει το έργο της και θα αναδείξει τις πολιτειακές, πολιτικές και νομικές παραβάσεις με βάση τις ισχύουσες συνταγματικές διατάξεις και τους ισχύοντες νόμους και όχι με βάση τις αντισυνταγματικές διατάξεις που αποπειράται να εισάγει η κυβέρνηση».

  • Δείτε εδώ την πλήρη τροπολογία.Την είδηση τη βρήκαμε ΕΔΩ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here