Την ένταξη έργων στο Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων, συνολικού προϋπολογισμού 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα από το Βόλο ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Δέδες, ο οποίος έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις παρουσία της υφυπουργού Μαρίνας Χρυσοβελώνη, βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέας Κολυνδρίνη.

Στη συνάντηση έχουν κληθεί βουλευτές, εκπρόσωποι φορέων και δημοσιογράφοι, ωστόσο αποχώρησε διαμαρτυρόμενος ο βουλευτής της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, με την επισήμανση ότι αν πρόκειται για συνέντευξη, δεν υπάρχει λόγος να παρίσταται. Η υφυπουργός Υποδομών Μαρίνα Χρυσοβελώνη εξήγησε ότι μετά τη συνέντευξη θα ακολουθήσει ενημέρωση των φορέων, ωστόσο ο κ. Μπουκώρος αποχώρησε.
Ο κ. Δέδες ανακοίνωσε ότι στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, παρότι είναι αρκετά φτωχό σε πόρους, έγινε προσπάθεια να ενταχθούν απολύτως αναγκαία έργα μετά από αυστηρή αξιολόγηση και ιεράρχηση προτεραιοτήτων.
Όσον αφορά το Δήμο Βόλου, εντάσσονται η κατασκευή των τεσσάρων κυκλικών κόμβων σε Δημαρχείο, Τελωνείο, ΚΤΕΛ και στην οδό Λαρίσης, με 1,6 εκατομμύριο ευρώ, ενώ θα ακολουθήσει το 2017 η χρηματοδότηση άλλων 4 κόμβων.
Επίσης θα ενταχθεί με 1 εκατομμύριο ευρώ το έργο αποκατάστασης του οδικού κυκλώματος Πηλίου, με 450.000 οι αποκαταστάσεις του αγροτικού δικτύου της περιοχής Αλμυρού και με 450.000 ευρώ η επέκταση του Νηπιαγωγείου Σούρπης.

Από τη χθεσινή συνάντηση του κ. Δέδε με τον Δήμαρχο Αλμυρού Δημ. Εσερίδη, παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέας Κολυνδρίνη
Από τη χθεσινή συνάντηση του κ. Δέδε με τον Δήμαρχο Αλμυρού Δημ. Εσερίδη, παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέας Κολυνδρίνη

Επίσης θα ενταχθεί στο πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων το έργο κατασκευής δυο κόμβων στην παλαιά εθνική οδό Βόλου Λάρισας, με χρηματοδότηση 1 εκ. ευρώ. Ένας κόμβος θα κατασκευαστεί εντός του Νομού Μαγνησίας και ένας εντός του Νομού Λάρισας. Οι θέσεις θα επιλεγούν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ανάλογα με τις ανάγκες.

Ο κ. Δέδες επισήμανε ότι η ατζέντα δεν κλείνει εδώ, αλλά οι πόρτες του υπουργείου θα είναι μόνιμα ανοιχτές. Η κυβέρνηση, όπως είπε, καταβάλει προσπάθεια ώστε να μην πάει χαμένο ούτε ένα ευρώ.
Η υφυπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο Βόλο και του υπουργού Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος θα ανακοινώσει και άλλα έργα.

Για το έργο του Περιφερειακού ο κ. Δέδες ανέφερε οτι η σημερινή ηγεσία του υπουργείο παρέλαβε προβληματικές εργολαβίες και δεσμεύτηκε οτι σε επόμενη επίσκεψη θα υπάρξουν θετικές ανακοινώσεις για το έργο αυτό. Στο σημείο αυτό η Δωροθέα Κολυνδρίνη ανακοίνωσε οτι έως τον Ιούνιο του 2017 θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη εισόδου στη θέση «Μπουρμπουλήθρα», ωστόσο έθεσε το θέμα των απαλλοτριώσεων και ζήτησε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να κατατεθεί ο φάκελος για χρηματοδότηση πριν συντελεστούν απ αλλοτριώσεις.

Ο κ. Δέδες υποστήριξε οτι πολλά έργα βρίσκονται σε τέλμα λόγω απαλλοτριώσεων και αρχαιολογίας. «Δώσαμε σε εργολάβους περισσότερα χρήματα για αποζημιώσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

dsc09880

Για Δήμο Βόλου 

Σχολιάζοντας το θέμα που δημιουργήθηκε με το Δήμο Βόλου, ο κ. Δέδες προσπάθησε να ρίξει τους τόνους λέγοντας πως οι παρεξηγήσεις θα λυθούν. Επικαλέστηκε το φορτωμένο πρόγραμμά τους για να δικαιολογήσει το γεγονός οτι δεν επισκέφθηκε το Δημαρχείο και αρκέστηκε να πει οτι «τα έργα γίνονται για τον κόσμο και εμείς κοιτάμε τον κόσμο στα μάτια». Από την πλευρά της η Μαρ. Χρυσοβελώνη τόνισε οτι «παλεύουμε για να γίνονται έργα για τους πολίτες».

Για τα διόδια

Απαντώντας σε ερώτηση για το υψηλό κόστος των διοδίων, ο κ. Δέδες είπε οτι οι πολίτες χρησιμοποιούν ένα ανασφαλές δίκτυο παράπλευρων δρόμων. Όμως, θα πρέπει να γνωρίζουν οτι οι συμβάσεις παραχώρησης έγιναν σε μια εποχή που όλοι πίστευσαν σε μια «τρελή ευημερία» και ευνοούσαν τους παραχωρησιούχους. Οι συμβάσεις αυτές, όπως είπε, δεν αφήνουν εύκολα περιθώρια αποκλίσεων αλλά οι κατασκευαστικές εταιρείες αντιμετωπίζουν και αυτές προβλήματα. Το υπουργείο βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τις εταιρείες, έτσι ώστε και οι 5 μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι να ολοκληρωθούν ως τον Μάρτιο του 2017. «Θέτουμε ορίζοντα μείωσης του κόστους των διοδίων, αλλά αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο. Επιχειρούμε να κάνουμε εμπορική πολιτική του αυτοκινητόδρομου. Όσες φορές κάνει χρήση του αυτοκινητόδρομου ο οδηγός, τόσο μειώνεται το τέλος. Για καθημερινή χρήση η έκπτωση φθάνει το 60%. Στους όμορους δήμους από τους οποίους διέρχεται αυτοκινητόδρομος και υπάρχουν διόδια, η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να δώσει δωρεάν δωρεάν διέλευσης στους οδηγούς», σημείωσε και πρόσθεσε οτι αυτό προβλέπεται για τα διόδια των Τεμπών.

dsc09873

Δήλωση Μπουκώρου για την αποχώρησή του 

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το πολιτικό γραφείο του βουλευτή Μαγνησίας Χρήστου Μπουκώρου αναφέρονται τα εξής: «Προσκλήθηκα από το Γενικό Γραμματέα Υποδομών κ. Δέδε να λάβω μέρος σε συνάντηση με αντικείμενο εξαγγελίες έργων για τη Μαγνησία. Προσερχόμενος στα γραφεία της Ένωσης Συντακτών διαπίστωσα ότι είχε οργανωθεί συνέντευξη τύπου προς τα τοπικά ΜΜΕ, χωρίς να προηγηθεί ενημέρωση των τοπικών φορέων που είχαν κληθεί στη συνάντηση.

Αφού καλωσόρισα στην πόλη μας τον Γενικό Γραμματέα αλλά και τη συντοπίτισσα υφυπουργό, τους γνωστοποίησα την απόφασή μου να αποχωρήσω.  Σε μια εποχή κατά την οποία το κλίμα επενδυτικής άπνοιας είναι διάχυτο τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, γεγονός που εντείνει το μαρασμό της οικονομίας, κάθε εξαγγελία, έστω και μικρών έργων, είναι καλοδεχούμενη. Η αξιοπιστία των χθεσινών εξαγγελιών  θα κριθεί σε βάθος χρόνου και από την ταχύτητα της υλοποίησής τους.

Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες της Μαγνησίας δικαιολογημένα παρουσιάζονται επιφυλακτικοί σε υποσχέσεις και εξαγγελίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Μέχρι σήμερα έχουν διαψευσθεί οικτρά όλες οι εξαγγελίες της πιο αναποτελεσματικής κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος. Για το καλό του Βόλου και της Μαγνησίας εύχομαι  ειλικρινά να «σπάσει το ρόδι» και οι χθεσινές κυβερνητικές εξαγγελίες να είναι οι πρώτες που θα υλοποιηθούν.

Τέλος, θέλω να γνωρίζουν οι συμπολίτες ότι η αποχώρησή μου από τη συνάντηση δεν περιέχει κανένα στοιχείο προσπάθειας εντυπωσιασμού, απλά δεν επιθυμώ να καταστώ μέρος επικοινωνιακού σκηνικού μιας κυβέρνησης περιορισμένης αξιοπιστίας. Από τη θέση που μας έταξε ο ελληνικός λαός, θα παρακολουθούμε, ανάμεσα στα άλλα και την πορεία των χθεσινών εξαγγελιών. Εκφράζουμε τη βεβαιότητα πως πολύ σύντομα αυτά και άλλα πιο σημαντικά και ζωτικής σημασίας για τη Μαγνησία, θα κληθεί να υλοποιήσει η αυριανή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

 

e-thessalia.gr 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here