Η Ανοιχτή Συνέλευση Βόλου για το Νερό, μέρος της Κίνησης Πολιτών Πηλίου κα Βόλου για το Νερό, οργανώνει συζήτηση με θέμα τις δημόσιες βρύσες και την ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών στο καθαρό νερό.

Βρισκόμαστε στο κέντρο ενός κυκλώνα ιδιωτικοποιήσεων που μαζί με την υπόλοιπη δημόσια περιουσία θα παρασύρει και τα δημόσια αγαθά ανάμεσα τους και το Νερό. Γίνεται τελευταία πολύ κουβέντα για την ιδιωτικοποίηση των ΕΥΔΑΠ και ΔΕΥΑΘ και φυσικά η καταιγίδα θα συμπαρασύρει και πολλές ή όλες τις περιφερειακές ΔΕΥΑ.

Η κακοδιαχείριση της δικής μας ΔΕΥΑΜΒ τα τελευταία χρόνια, θα διευκολύνει προφανώς τα σχέδια της δημοτικής αρχής και της κυβέρνησης για το ξεπούλημα της επιχείρησης. Υπάρχει άλλωστε και η διαδικασία που θα διευκολύνει την κίνηση. Πρόκειται για τα ΣΔΙΤ, δηλαδή το έμμεσο ξεπούλημα μέσω της σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που μετά την ψήφιση από την ΕΕ της διατλαντικής συμφωνίας, δεν θα μπορεί να αναιρεθεί, όσο αμαρτωλή και αν είναι, παρά μόνον μετά τη λήξη της περιόδου εκμετάλλευσης των νερών που θα προβλέπεται με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με ότι αυτό συνεπάγεται: αύξηση των τελών, διακοπές νερού, περαιτέρω υποβάθμιση της ποιότητας του νερού και εγκατάλειψη των δικτύων. Συνέπειες που ανάγκασαν πολλές δημοτικές αρχές της κεντρικής Ευρώπης να πάρουν πίσω, από τους ιδιώτες ακόμη και με μεγάλο τίμημα, τη διαχείριση των νερών.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η πρόσβαση στο νερό και μάλιστα το καθαρό, από όλους τους κατοίκους του Δήμου δεν θα είναι δεδομένη.

Η Ανοιχτή Συνέλευση, στην εκδήλωση της Δευτέρας θα παρουσιάσει τη δική της πρόταση για λύση του προβλήματος στο Βόλο στο πλαίσιο του δημόσιου χαρακτήρα του νερού και στην αρχή της ελεύθερης πρόσβασης στο πηγαίο νερό από όλους του δημότες, με στόχο να σταματήσει η εμπορευματοποίηση του νερού με την αγορά εμφιαλωμένου και η παραπέρα οικονομική αφαίμαξη των πολιτών.

Θα προβληθεί 14λεπτο βίντεο που αποκαλύπτει την απάτη των εμφιαλωμένων και θα παρουσιαστούν εισηγήσεις για:

1.      τις συνέπειες της χλωρίωσης του νερού, 

2.      τις δυνατότητες αξιοποίησης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα της πόλης και 

3.   την εφικτή οικονομικά και τεχνικά πρόταση για χωροθέτηση σε πρώτη φάση των δημόσιων βρυσών με πηγαίο νερό σε διάφορα σημεία της πόλης, κοντά στους δύο χείμαρρους, τον Άναυρο και τον Κραυσίνδωνα. Πρόκειται για μια πρόταση που δίνει λύση στο πρόβλημα της προμήθειας καθαρού πόσιμου νερού σε όλους, σε συνδυασμό με την πρόταση της αποκατάστασης της σωστής λειτουργίας του δικτύου ώστε να ελαττωθούν δραστικά οι τεράστιες απώλειες 40-60%, να απαλειφθούν οι συνέπειες   από τους αμιαντοσωλήνες και μακροπρόθεσμα να εγκαταλειφθεί η χλωρίωση και να φτάνει στις βρύσες των σπιτιών καθαρό πηγαίο νερό.

Στη συζήτηση που θα ακολουθήσει θα ακουστούν οι απόψεις των κατοίκων αλλά και οι προτάσεις τους για να πετύχουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ το βασικό μας στόχο για καθαρό νερό σε όλους.

Θα προβληθεί επίσης, ένα 7λεπτο βίντεο με θέμα τη νικηφόρα πορεία του Ιρλανδικού κινήματος για το δικαίωμα στο νερό, γεγονός που δείχνει το δρόμο του αγώνα με την προοπτική της νίκης των πολιτών, σε ένα από τα καθημερινά μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο πλαίσιο της κοινωνίας της εκμετάλλευσης του ανθρώπου και της φύσης από τις πολυεθνικές και τους παγκόσμιους εξουσιαστές.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ