Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΒΟΛΟΣΕρντογάν – Σταϊνμάγερ: Συμφώνησαν ότι… διαφωνούν στη Μέση Ανατολή

Ερντογάν – Σταϊνμάγερ: Συμφώνησαν ότι… διαφωνούν στη Μέση Ανατολή

Στη βαρύτητα των σχέσεων και τους πολυδιάστατους δεσμούς μεταξύ Τουρκίας-Γερμανίας, αναφέρθηκε στην Άγκυρα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπενθυμίζοντας εντέχνως στο Γερμανό ομόλογό του την ανάγκη επικράτησης ενός πνεύματος συμμαχίας μεταξύ τους, ως εταίροι του ΝΑΤΟ. Με έμφαση στην ανάγκη για συνεργασία σε διεθνές επίπεδο για τη Μέση Ανατολή, καταδίκασε εμμέσως την αμέριστη στήριξη της Δύσης και της Γερμανίας στο Ισραήλ και προειδοποίησε ότι ο Νετανιάχου θα βάλει σε μπελάδες όλον τον κόσμο.

Ο πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, από την πλευρά του, αναγνώρισε ότι υπάρχουν διαφορές σε πολλά θέματα με την Τουρκία, αλλά έχουν ανάγκη η μία την άλλη, όπως παραδέχτηκε. Μάλιστα, μπροστά στον Ταγίπ Ερντογάν δεν δίστασε να μιλήσει για έλλειψη κράτος δικαίου στην Τουρκία, λέγοντας ότι πρέπει να γίνουν διορθώσεις. Επιπλέον, αποκάλυψε ότι μίλησε και για το Κυπριακό με τον Τούρκο ομόλογό του, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Στο τέλος, πάντως, οι δύο ηγέτες κατάφεραν να χαλαρώσουν όταν η συζήτηση περιστράφηκε στο γνωστό… ντονέρ.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ενώπιον του Σταϊνμάγερ ότι η Γερμανία πρέπει να δει και να καταλάβει ότι υπάρχουν 40.000 νεκροί Παλαιστίνιοι στη Γάζα.

«Η Δύση έχει σταθεί σύσσωμη πίσω από το Ισραήλ, αλλά η Παλαιστίνη δεν έχει τα όπλα και την υποστήριξη που έχει το Ισραήλ», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος με την ευκαιρία αυτή, επανέλαβε την έκκληση του για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Γάζα, οι οποίες συνεχίζονται εδώ και 200 ημέρες.

«Ο Νετανιάχου θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής μας, συμπεριλαμβανομένων των ίδιων των πολιτών του, μόνο και μόνο για να παρατείνει την πολιτική του ζωή», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Το εμπόριο με το Ισραήλ σταμάτησε οριστικά!
Απαντώντας στις επικρίσεις για τη συνέχιση του εμπορίου με το Ισραήλ, παρά τη σκληρή στάση του απέναντι στον Νετανιάχου, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία έχει αποφασίσει να μην διατηρεί πλέον εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ, αναφέροντας την πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας.

«Δεν διατηρούμε πλέον εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ. Αυτό ανακοινώθηκε πρόσφατα από τον υπουργό Εξωτερικών μας».

Σταϊνμάγερ: Δεν συμφωνούμε στη Μέση Ανατολή
Απαντώντας στο θέμα της Μέσης Ανατολής, ο Γερμανός πρόεδρος, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, επεσήμανε αντίστοιχα τις επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, καταγγέλλοντας τον απάνθρωπο χαρακτήρα της επίθεσης και την ανθρωπιστική κρίση που έχει προκαλέσει.
«Ίσως δεν συμφωνούμε σε πολλά θέματα σχετικά με τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Η Χαμάς έχει σκοτώσει 1200 άνδρες, γυναίκες και παιδιά σε αυτή την κτηνώδη επίθεση κατά του Ισραήλ και εξακολουθεί να κρατά περισσότερους από 300 ομήρους για περισσότερους από 6 μήνες. Κατά τη γνώμη μας, αν δεν είχε γίνει η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, αυτός ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή δεν θα είχε συμβεί. Πρέπει να αποτρέψουμε την εξάπλωση του πολέμου στην περιοχή».

Με τον Ερντογάν να ακούει απλά, ο πρόεδρος της Γερμανίας, τόνισε τη σημασία της ελευθερίας του Τύπου και του κράτους δικαίου, προτρέποντας την Άγκυρα σε συγκεκριμένη πρόοδο σε αυτά τα θέματα.

«Στις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ελευθερία του Τύπου και το κράτος δικαίου είναι επίσης πολύ σημαντικά. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, η Γερμανία προέτρεψε να σημειωθεί συγκεκριμένη πρόοδος σε αυτό το θέμα».

Και Κυπριακό στην ατζέντα
Ο Γερμανός πρόεδρος τόνισε τη σημασία της συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο και την ανάγκη για ενεργή επικοινωνία και συνεργασία, ιδιαίτερα στους κόλπους του ΝΑΤΟ και της G20, για όλα τα περιφερειακά θέματα, όπως κι η Κύπρος.

«Η Γερμανία δεν έχει τόσο έντονες, φιλικές και οικογενειακές σχέσεις με καμία άλλη χώρα στον κόσμο. Ως δύο χώρες είμαστε απαραίτητοι ο ένας για τον άλλον, χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον.

Στο ΝΑΤΟ, στη G20, ιδίως ενόψει των δραματικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, πρέπει να ανταλλάσσουμε πληροφορίες, πρέπει να ανταλλάσσουμε απόψεις, πρέπει να τονίζουμε τα κοινά μας συμφέροντα και πρέπει να βρίσκουμε κοινές λύσεις. Για παράδειγμα, συζητήσαμε την Κύπρο με τον κ. πρόεδρο».

Συζήτηση για το ντονέρ
Μία αναπάντεχη ερώτηση σχετικά με το δημοφιλές κρέας ντονέρ έφερε πάντως στη συνέντευξη τύπου έναν αέρα χαλαρότητας μετά τις δύσκολες διπλωματικές δηλώσεις.

Σε ερώτηση Γερμανίδας δημοσιογράφου γιατί «Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια συζήτηση για το ντονέρ τόσο στη Γερμανία όσο και στην Τουρκία» και αν λυπούνται οι δύο ηγέτες για το γεγονός ότι συζητείται εκτενώς το ντονέρ και στις δύο χώρες κι όχι οι σχέσεις των δύο χωρών, ο Σταϊνμάγερ απάντησε πρώτος ότι η τουρκική κοινότητα με τη δυνατή γαστρονομική της παρουσία στη Γερμανία μπορεί να συμβάλλει στην πολιτική συζήτηση.

«Δεν νομίζω ότι οι σχέσεις μας είναι επιφανειακές. Στην πραγματικότητα, νομίζω ότι οι συζητήσεις για την επίσκεψη είναι επιφανειακές. Για να σοβαρευτώ, θα ήθελα να πω το εξής: είμαι πολύ χαρούμενος που με συνοδεύει μια τόσο πολυποίκιλη και πολυπληθής αντιπροσωπεία. Αυτό δείχνει πόσο σημαντική είναι οι Τούρκοι και η τουρκική κοινότητα στη Γερμανία. Ο Δήμαρχος του Ανόβερου, ο κ. Ονάι, μας συνοδεύει, ναι, κάθεται εδώ. Μαζί μας είναι και ο Διευθύνων Σύμβουλος της DHL, ο κ. Μουσταφά Τονγκούτς. Η κα. Σεράπ Γκιουλέρ, η αντιπρόεδρος της Bundestag, ο κ. Αντνάν Μαράλ. Ο Ντιντσέρ Γκουτσγετέρ ο συγγραφέας. Ναι, το ντονέρ του Αρίφ Κελές είναι μέρος αυτής της ποικιλομορφίας που διαμορφώνει τη νέα Γερμανία. Θα ήθελα αυτό να γίνει κατανοητό και νομίζω ότι έχουμε αφήσει πίσω μας αυτή την επιπόλαια συζήτηση».

Ο Ερντογάν από την πλευρά του απάντησε χαμογελώντας βάζοντας τέρμα στη συζήτηση περί ντονέρ: «Υποθέτω ότι το θέμα ντονέρ τελείωσε στην Κωνσταντινούπολη».

Πηγή: ethnos.gr

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments