Επιτυχημένη η καταπολέμησης ρύπανσης της θάλασσας και των ακτών έμπροσθεν εγκαταστάσεων ΕΛΙΝΟΙΛ (Ελληνική Εταιρεία Πετρελαίων Α.Ε.) και ΑΓΕΤ – Ηρακλής (Εργοστάσιο Βόλου) στην περιοχή Αγριάς Βόλου που διοργάνωσε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου με αφορμή τον εορτασμό της 5ης Ιουνίου 2016 ως Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στις 07/06/2016. Η άσκηση είχε ώρα έναρξης την 09:30 με πέρας την 11:30. 

 

Σενάριο – περιοχή άσκησης . 

Φορτηγό πλοίο τις πρωινές ώρες της 07/06/2016 κατά τη διάρκεια προσέγγισης στην εγκατάσταση ΑΓΕΤ Ηρακλής (Εργοστάσιο Βόλου) , προσκρούει κατά τη διάρκεια ελιγμών πρόσδεσης στον προβλήτα Γ1-Γ3 της εγκατάστασης , ο οποίος βρίσκεται πλησίον εγκαταστάσεων ΕΛΙΝΟΙΛ στην περιοχή Αγριάς Βόλου, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές υλικές ζημιές στις πλευρικές Δεξαμενές καυσίμων του πλοίου και την επακόλουθη διαρροή 100 m3 αργού πετρελαίου (μαζούτ) περίπου στο θαλάσσιο χώρο των παραπάνω εγκαταστάσεων . 

 

Στην άσκηση συμμετείχαν ενεργά :

=        
ΕΛΙΝΟΙΛ. 

=        
ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ. 

=        
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΒΟΛΟΥ. 

=        
NORTH AEGEAN SLOPS – ΗΛ. ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ. 

=        
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ (ΕΟΔ). 

=        
ΛΕΣΧΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ – ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ (ΕΔΟΠΑ) .

=        
ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΜΕΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ (ΑΓΡΙΑ ΒΟΛΟΥ).

 

Αξιολόγηση – Συμπεράσματα :

Η Άσκηση αποτέλεσε μια καλή ευκαιρία για :

α) την αναβάθμιση της ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας του προσωπικού των εγκαταστάσεων,

β) την αναβάθμιση της Υπηρεσιακής ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας του προσωπικού του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου,

γ) την βελτίωση της γνώσης και της εμπειρίας όλων των εμπλεκόμενων μερών μέσα από Ασκήσεις που προσομοιάζουν με πραγματικά περιστατικά . 

Επισημαίνεται επίσης ότι η ανταπόκριση των συμμετεχόντων ήταν θετική και επεδείχθη ιδιαίτερο ενδιαφέρον και επαγγελματισμός .