Μία επιστολή που έστειλε ένας αναγνώστης στην Περιφέρειαεσσαλίας έχει ως εξής: 

“Κύριε περιφερειάρχη και κυρία αντιπεριφερειάρχη, ονομάζομαι Βούλγαρης Νικόλαος. Είμαι απ το Βόλο και θα ήθελα να σας αναφέρω-κοινοποιήσω τέσσερις προτάσεις, οι οποίες αφορούν το Πήλιο, την ευκολότερη πρόσβαση σε αυτό και την εκμετάλλευση φυσικών πόρων από αυτό.

Όπως θα γνωρίζετε στο οδικό δίκτυο του Πηλίου, πλην από το δρόμο Χάνια Κισσός, δεν θυμάμαι καμία σοβαρή παρέμβαση να έχει γίνει στα 52 μου χρόνια. Το οδικό δίκτυο του ανατολικού Πηλίου είναι προβληματικό, οι μετακινήσεις σε όλες τις εποχές είναι δύσκολες, πολυδάπανες και επικίνδυνες, ενώ με ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη, ή τουλάχιστον δεν έχει ανακοινωθεί κάτι που να γνωρίζω, προκειμένου να έχουμε κάτι στα σκαριά για καλυτέρευσή του.

Θα ήθελα λοιπόν να καταθέσω τέσσερις προτάσεις οι οποίες θα είναι κέρδος έστω και που ακούγονται πιστεύω.

Η ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ είναι να γίνει ένα τούνελ στο Πήλιο διαπερνώντας τον κύριο όγκο του και με αυτόν τον τρόπο να συνδέεται η πόλη του Βόλου με τα χωριά του ανατολικού Πηλίου. Να αρχίζει δηλαδή πριν από τον Άνω Βόλο και να τελειώνει στον Άγιο Δημήτριο, δηλαδή κάπου ανάμεσα σε όλα τα χωρά του ανατολικού πηλίου. Με αυτόν τον τρόπο τα χωριά του Πηλίου από την Ζαγορά μέχρι και το Ξουρίχτι αποκτούν γρήγορη ασφαλή και με λίγα έξοδα πρόσβαση στο Βόλο και αντίστροφα. Εύκολο να σκεφθεί κανείς τα πλεονεκτήματα που αποκτούν αυτόματα όλα σχεδόν τα χωριά του Πηλίου είτε αυτά είναι παραθαλάσσια είτε όχι (ΠΟΥΡΙ, ΖΑΓΟΡΑ, ΜΑΚΡΥΡΑΧΗ, ΑΝΗΛΙΟ, ΑΓ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΚΙΣΣΟΣ, ΜΟΥΡΕΣΙ, ΤΣΑΓΚΑΡΑΔΑ, ΞΟΥΡΙΧΤΙ, ΧΟΡΕΥΤΟ, ΑΓ ΣΑΡΑΝΤΑ, ΑΓ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΠΑΠΠΑ ΝΕΡΟ,ΝΤΑΜΟΥΧΑΡΗ, ΚΑΛΑΜΑΚΙ κ.α.….). Η πρόσβαση σε όλα τα μέρη θα είναι πιο εύκολη και για τους κατοίκους και για τους εκδρομείς και τουρίστες και για την μετακίνηση αγαθών και προϊόντων.

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΡΟΤΑΣΗ είναι επίσης μέσα από αυτό το τούνελ το οποίο όπως πιστεύω θα είναι κατηφορικό προς το Βόλο, να μπορούν εύκολα να διοχετευθούν τα πεντακάθαρα νερά του Πηλίου στο Βόλο (τα οποία τώρα χύνονται στο Αιγαίο)σε ένα αντίστοιχο παναγιώτικο, έτσι ώστε να είναι μία ανάσα για το Βόλο που την έχει τόσο πολύ ανάγκη, ιδιαίτερα το καλοκαίρι και πιστεύω πως τη δικαιούται.

Η ΤΡΙΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ είναι σε ότι αφορά στο κομμάτι του δρόμου Χάνια Κισσού, και συγκεκριμένα στο μικρό κομμάτι του δρόμου που περνά μέσα από το χιονοδρομικό και δημιουργούνται τόσα πολλά προβλήματα ιδιαίτερα το χειμώνα με τα χιόνια. Η πρόταση λοιπόν είναι να μεταφερθεί η εγκατάσταση των καθισμάτων από την άλλη πλευρά του δρόμου από αυτήν που είναι τώρα(200 με 300 μέτρα), έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος των οχημάτων που περνούν τώρα κάτω από αυτά και να διαπλατυνθεί ο δρόμος κατά τρία με τέσσερα μέτρα από τα καρεκλάκια μέχρι τους χώρους στάθμευσης των αυτοκινήτων, προκειμένου να μετακινούνται από και προς σε αυτά οι σκιερ με άνεση και ασφάλεια. Η παρέμβαση αυτή πραγματικά λύνει όλο το πρόβλημα με το μικρότερο κόστος πιστεύω και στο περιβάλλον και στον προϋπολογισμό.

Η ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ είναι σε ότι αφορά στην αγροτική ανάπτυξη του ευλογημένου αυτού τόπου που δεν υστερεί σε τίποτα πιστεύω από άλλο τόπο. Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να καλλιεργούνται βιολογικά και μόνο βιολογικά προϊόντα με την σωστή κατεύθυνση όλων των αγροτών του Πηλίου, από αντίστοιχο επιστημονικό προσωπικό που περισσεύει πραγματικά, σε αντίστοιχες καλλιέργειες όπως τρούφα, σαλιγκάρια, μήλα, κάστανα, μελισσοκομία, κτηνοτροφία κλπ. Με αυτό τον τρόπο θα σταματήσει αυτό το φαινόμενο να δηλητηριάζετε το Πήλιο με φυτοφάρμακα και λιπάσματα γνωστών και άγνωστων προελεύσεων τις περισσότερες φορές και έτσι τα προϊόντα θα γίνουν παγκοσμίως γνωστά για την αγνότητα και την απαράμιλλη νοστιμιά. Να μην είναι δηλαδή natura το Πήλιο μόνο στα χαρτιά. Μόνο έτσι θα γίνει παγκοσμίως επαναλαμβάνω γνωστό, μέσω των προϊόντων και των φυσικών ομορφιών. Αυτό πρέπει να γίνει σταδιακά και εκπαιδεύοντας ουσιαστικά το παραγωγικό προσωπικό της περιοχής όχι με λόγια αλλά με πράξεις.

ΥΓ. Δεν γνωρίζω από πολιτική και δεν ασχολούμαι με αυτή. Πιστεύω πως λειτουργώ δεοντολογικά απευθυνόμενος σαν πολίτης του Βόλου, στον δήμαρχό μου πρώτα πρώτα, με τον οποίο είχα μια ολιγόλεπτη συνάντηση και μετά με τους υπόλοιπους φορείς στους οποίους απευθύνεται το μήνυμα. Πιστεύω πως μόνο και μόνο να ακούγονται τέτοια θέματα είναι καλό, πόσο μάλλον δε να πέφτουν και στο τραπέζι των συζητήσεων. Υπενθυμίζω πως ο δρόμος Χάνια Κισσός ο οποίος ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, για να φθάσει μέχρι εδώ που είναι σήμερα, πέρασαν 30 με 35 χρόνια αν δεν κάνω λάθος. Ακόμη και υστεροφημικά να το δει κανείς κέρδος είναι. Να λοιπόν πεδίο δράσης τεράστιο για όλους όσους αφορά ανάλογα με τη θέση ευθύνης που τους αναλογεί.

Ευχαριστώ και συγγνώμη εάν παρέλειψα ή άθελά μου παρέκαμψα κάποιον που δεν θα έπρεπε”.

NICK 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ