Δωρεάν Εργαστήριο Ιστορίας για ενήλικες: Οι συμμετέχοντες θα μάθουν πώς γράφεται και πώς κρίνεται ένα ιστορικό έργο

Ο φορέας πολιτισμού της Μητρόπολης Δημητριάδος «Μαγνήτων Κιβωτός», στο πλαίσιο λειτουργίας της Ακαδημίας Λαϊκού Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας, διοργανώνει δωρεάν Εργαστήριο Ιστορίας για ενήλικες, το οποίο θα διεξαχθεί δια ζώσης.
Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος σημείωσε ότι το σεμινάριο με τίτλο «Κάτω από το χαλί της ιστορίας: Πώς γράφεται και πώς κρίνεται ένα ιστορικό έργο», θα ασχοληθεί με θέματα ιστορίας ενώ απευθύνεται σε 25 άτομα. «Το σεμινάριο αυτό βάζει τις βάσεις για το τι είναι ιστορία και τι μπορεί να σηματοδοτήσει για το μέλλον».

Οι εργαστήριο θα ξεκινήσει 1η Νοεμβρίου και ο χώρος διεξαγωγής είναι το Συνεδριακό Κέντρο της Μητρόπολης στα Μελισσάτικα. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή περίπου 12 άτομα.
Το σεμινάριο πραγματοποιείται με την επιστημονική συνδρομή του Αναπληρωτή Καθηγητή Νεοελληνικής Ιστορίας του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Αντώνη Σμυρναίου και του Επίκουρου Καθηγητή Φυσικής του ίδιου Τμήματος Βασίλη Κόλλια.
Ο κ. Σμυρναίος χαρακτήρισε πρόκληση τη δημιουργία του εργαστηρίου, που θα προσφέρει ένα έργο υποδομής.

«Είναι μια πρωτογενής εμπειρία εκτός πανεπιστημιακού χώρου. Θα πάμε κάτω από το χαλί και θα δούμε τι κρύβεται πίσω από γεγονότα. Δεν θα ασχοληθούμε με την αξιολόγηση αντιπαραθέσεων. Θα προσπαθήσουμε να ανιχνεύσουμε το γιατί και το πώς της ιστοριογραφίας».
Ο κ. Σμυρναίος πρόσθεσε πως το σεμινάριο έχει «ζυμωθεί» από έναν πανεπιστημιακό, που δεν είναι όμως ιστορικός. Πρόκειται για τον κ. Βασίλη Κόλλια που θα παίξει τον ρόλο του παλιού, μη ειδικού, στο σεμινάριο, ενώ έχει αναλάβει και την ψηφιακή διαχείρισή του.

Το εργαστήριο θα είναι διαδραστικό, δωρεάν, και θα ολοκληρωθεί σε 14 συναντήσεις (μέχρι τον Μάιο 2019). Σημειώνεται ότι απευθύνεται σε απόφοιτους πανεπιστημίου καθώς οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν κάποια εξοικείωση με τον αφαιρετικό λόγο.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ