Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΒΟΛΟΣΔράσεις για την Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας στα 1ο και 3ο Δημοτικά...

Δράσεις για την Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας στα 1ο και 3ο Δημοτικά Σχολεία και το ΕΕΕΚ Αλμυρού

 

Σειρά δράσεων στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Σχολικής Ημέρας Φιλοζωίας πραγματοποιήθηκαν σε Δημοτικά Σχολεία του Αλμυρού. Να αναφερθεί ότι από το σχολικό έτος 2023-2024 ορίζεται ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας η 4η Απριλίου, η οποία θα είναι αφιερωμένη στην υλοποίηση δράσεων φιλοζωίας.
Στο 1ο Δημοτικό Σχολείο η ψυχολόγος Σοφία Παπαγιαννοπούλου εξήγησε στους μαθητές τι σημαίνει κακοποιητική συμπεριφορά απέναντι στα ζώα και πως τα ζώα έχουν αισθήματα.
Στην α’ τάξη αφού διαβάστηκε το βιβλίο της Άλκη Ζέη «Γατοκουβέντες» από τη δασκάλα τους κ. Σαμαρά Σοφία, οι μαθητές παρακολούθησαν την αφήγηση της ιστορίας από την ίδια την συγγραφέα. Ζωγράφισαν, με σλόγκαν «Φροντίζω τα ζωάκια όπως τους ανθρώπους». Στο τέλος παρακολούθησαν το βιντεάκι «Υιοθεσία ενός σκύλου».
Στη β’ τάξη, οι μαθητές/τριες δημιούργησαν με πολύ μεράκι τρεις αφίσες. Με τη δασκάλα τους κ. Καπράλου Ρούλα επισκέφτηκαν το δημαρχείο της πόλης , όπου τις ανάρτησαν.
Στη γ’ τάξη οι μαθητές/τρίες με την καθοδήγηση της δασκάλας τους κ. Ράπτη Αρετής ζωγράφισαν με θέμα «Φροντίζω τα ζωάκια της γειτονιάς μου».
Στη δ’ τάξη με τον δάσκαλό τους κ. Τόλιο Νικόλαο συνδέθηκαν απευθείας με την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία – Ομάδα Παιδείας. Με την παρουσίαση που παρακολούθησαν, μάθανε για τους στόχους της Φιλοζωίας, τη σχέση ανθρώπου – ζώου διαχρονικά, τα δικαιώματα των ζώων…
Στις ε’ και στ’ τάξεις οι μαθητές/τριες με τους δασκάλους τους κ. Βασιλική Βούλγαρη και κ. Τσαρούχα Ευάγγελο αντίστοιχα, μελέτησαν το κείμενο του Ανθολογίου «Ένας σκύλος σωτήρας» του Τζακ Λόντον. Διατύπωσαν τις απόψεις τους και διαπίστωσαν πόσο ισχυρό μπορεί να γίνει το δέσιμο ανθρώπου – ζώου.
Στο τέλος της όλοι οι μαθητές βγήκαν στο προαύλιο, όπου με τη γυμνάστριά τους κ. Φατούρα Ελένη, παίξανε παιχνίδια με θέμα τα ζωάκια «Τα βατραχάκια», «Τα ποντίκια και το τυρί».

Στο 3ο Δημοτικό Αλμυρού
Κατά την 1η Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας την Πέμπτη 4 Απριλίου οι μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αλμυρού, ενημερώθηκαν από τον διευθυντή και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου για την ανάγκη προστασίας και βοήθειας των ζώων, αδέσποτων και δεσποζόμενων και του σεβασμού των δικαιωμάτων των ζώων.
Στη συνέχεια και για μία διδακτική ώρα πραγματοποιήθηκε, μέσω τηλεπαρουσίασης, ενημέρωση των μαθητών από την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Ομάδα Παιδείας) και την υπεύθυνη κ. Κοντού Μαρία, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στο ΕΕΕΚ Αλμυρού
Στο μεταξύ, την Πέμπτη 4 Απρίλιου, επισκέφθηκε το ΕΕΕΚ Αλμυρού, ο αντιδήμαρχος Αλμυρού, αρμόδιος για τα αδέσποτα ζώα, Γ. Εκίζογλου. Σε σχετική ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρονται: «Ο αντιδήμαρχος μίλησε στους μαθητές και τις μαθήτριές μας για τα αδέσποτα ζώα που βρίσκονται στους δρόμους της πόλης, τα οποία συχνά εγκαταλείπονται από τους ανθρώπους που τα είχαν υιοθετήσει, αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους ο Δήμος μεριμνά γι’ αυτά, ενώ υπογράμμισε ότι η φροντίδα των ζώων είναι δείγμα πολιτισμού της κοινότητας.
Έπειτα όλοι μαζί σκεφτήκαμε και προτείναμε κάποιους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να προστατέψουμε περαιτέρω τα αδέσποτα ζώα. Επιπλέον, αναφερθήκαμε στα κατοικίδια που έχουμε στο σπίτι μας και συζητήσαμε για την προσφορά των κατοικίδιων ζώων στην ψυχική και στη σωματική υγεία μας. Στη συνέχεια είδαμε όλοι μαζί βίντεο σχετικό με τα δικαιώματα των ζώων και δημιουργήσαμε πολυτροπικό κείμενο, το γλωσσικό μήνυμα του οποίου ήταν το 1ο άρθρο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων των Ζώων «Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης»».

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments