Αρχαιολογικά ευρήματα από τον Βόλο και τη Μαγνησία στην έκθεση «Μυκήνες» στο ανάκτορο της Καρλσρούης

Αρχαιολογικά ευρήματα μυκηναϊκού πολιτισμού που βρέθηκαν στο Βόλο και τη γύρω περιοχή, ταξίδευσαν στη Γερμανία και κοσμούν την έκθεση ΜΥΚΗΝΕΣ που στεγάζεται στους χώρους των ανακτόρων της Καρλσρούης. Το Κρατικό Μουσείο της Βάδης και το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, διοργάνωσαν από κοινού μια εξαίρετη έκθεση για τον Μυκηναϊκό πολιτισμό, με 400 ευρήματα ανασκαφών που ευρίσκονται σε Μουσεία της Ελλάδος.

Στη έκθεση μετέχει και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας με 22 εκθέματα. Η Διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, αρχαιολόγος Ανθή Μπάτζιου επιμελήθηκε της όλης προετοιμασίας αποστολής των εκθεμάτων και παρέστη στα εγκαίνια της έκθεσης.
Στο Κρατικό Μουσείο Βάδης εργάζεται, ως διευθύντρια του αρχαιολογικού τμήματος του Μουσείου, η Ελληνίδα Κατερίνα Χορστ. Η κ. Χορστ εργάστηκε επί τριετία, νυχθημερόν, με ιδιαίτερο ζήλο, ελληνικό μεράκι και γερμανική ακρίβεια και τάξη, για την προετοιμασία και διοργάνωση της έκθεσης στην Καρλσρούη.
Η τελετή των εγκαινίων έλαβε χώρα στον κεντρικό ευαγγελικό Ναό της πόλης, όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, σε συνεργασία της εκκλησίας με το Μουσείο. Ο ευαγγελικός πάστορας καλωσόρισε αρμοδίως τους επισήμους και αναφέρθηκε στα δικά του συναισθήματα και εντυπώσεις που πήρε από την έκθεση ΜΥΚΗΝΕΣ. Στα σκαλοπάτια της αγίας τράπεζας είχε τοποθετήσει ένα μεγάλο δένδρο ελιάς και και δύο μεγάλα πλακάτ με την επίσημη διαφήμιση της έκθεσης.

Στη τελετή των εγκαινίων της έκθεσης παρέστησαν επίσημοι εκπρόσωποι της τοπικής Κυβέρνησης, η αντιπροσωπεία του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και πολλοί ανώτατοι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας.

Ο Διευθυντής του Κρατικού Μουσείου της Βάδης καθηγητής Dr. Eckart Köhne, η Υφυπουργός Επιστημών, Ερεύνης και Τέχνης του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης Petra Olschowski, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Δρ. Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλατζάκη, και η διευθύντρια του αρχαιολογικού τμήματος του Μουσείου της Βάδης, Κατερίνα Χορστ, αναφέρθηκαν, στους χαιρετισμούς των, στη σημασία και ανεκτίμητη αξία των εκλεκτών εκθεμάτων, ως πολιτιστικής κληρονομιάς όχι μόνο της Ελλάδος, αλλά και της Ευρώπης και όλου του κόσμου γενικότερα. Για το λόγο αυτό στον χώρο της έκθεσης αναρτήθηκε, με πρωτοβουλία του διευθυντή του Μουσείου, η Ευρωπαική σημαία.

Συγκινητική ήταν η άριστη απόδοση μουσικών δημιουργιών του Μάνου Χατζηδάκη, του Μίκη Θεοδωράκη και του Γιάννη Κωνσταντινίδη από τη σοπράνο Μαρία Παλάσκα, που τη συνόδευε στο πιάνο η βενετσιάνα Elisa Malandra.
Στα εγκαίνια παρέστησαν επίσης η Γενική Πρόξενος στη Στουτγκάρδη Ελένη Λιανίδου και οι εκπρόσωποι της Μητρόπολης Γερμανίας, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία και ο εφημέριος της Ενορίας της Καρλσρούης, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαρινόπουλος.
Η αρχαιολόγος Ανθή Μπάτζιου ξενάγησε τον βολιώτη Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση και άλλους επισήμους στην έκθεση, με ιδιαίτερη αναφορά στα εκθέματα που έχουν σχέση με τον Βόλο. Είναι άξιο θαυμασμού και επαίνου το γεγονός ότι η κ. Μπάτζιου με την επιστημονική εμβρίθεια και το πάθος της για τη δουλειά της, συναρπάζει με τη ξενάγησή της, τους επισκέπτες.