• Με ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στρέφεται κατά των επτά χωρών που συμμετείχαν στην Σύνοδο της Κύπρου
  • Μιλά για κατάχρηση της ένταξης στην ΕΕ
  • Αναλυτικά η ανακοίνωση

Με μία σκληρή ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, στρέφει τα βέλη του κατά των χωρών που συμμετείχαν στην Σύνοδο της Κύπρου, απειλώντας και τις επτά, λέγοντας ότι «παρέχουν ένα ακόμη παράδειγμα της αθέμιτης και μη εποικοδομητικής στάσης που διατηρούν ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, στο όνομα της αποκαλούμενης «αλληλεγγύης της Ένωσης»».

Επίσης σημειώνει ότι «το γεγονός ότι στην κοινή διακήρυξη δεν υπάρχει καμία αναφορά στα νόμιμα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων επί των φυσικών πόρων του νησιού αποδεικνύει την επιμονή αυτής της παραμορφωμένης νοοτροπίας. Η Τουρκία εξακολουθεί να δεσμεύεται για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων με σκοπό την προστασία των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Οι δηλώσεις στην κοινή διακήρυξη που υιοθετήθηκε κατά την Πέμπτη Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Νότιας Ευρώπης (Med7), η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο [‘Νότια Κύπρο’ στο κείμενο] στις 29 Ιανουαρίου 2019 με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας [‘Ελληνοκυπριακής διοίκησης’ στο κείμενο], παρέχουν ένα ακόμη παράδειγμα της αθέμιτης και μη εποικοδομητικής στάσης που διατηρούν ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, στο όνομα της αποκαλούμενης «αλληλεγγύης της Ένωσης». Ο έπαινος της διακήρυξης στις λεγόμενες προσπάθειες των Ελληνοκυπρίων σχετικά με τη διαδικασία διευθέτησης στην Κύπρο και η έκφραση υποστήριξης στις μονομερείς δραστηριότητες με τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο δείχνουν σαφώς τη συνέχιση της από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας [‘Ελληνοκυπριακής διοίκησης’ στο κείμενο] κατάχρησης της ένταξής της στην ΕΕ.

Δεν πρέπει να λησμονηθεί ότι ο κύριος λόγος για την αποτυχία της Διάσκεψης για το Κυπριακό το 2017 ήταν η αδιάλλακτη νοοτροπία της ελληνοκυπριακής πλευράς, που θεωρεί τον εαυτό της ως μοναδικό ιδιοκτήτη της Νήσου και τους Τουρκοκυπρίους ως μειοψηφία. Το γεγονός ότι στην κοινή διακήρυξη δεν υπάρχει καμία αναφορά στα νόμιμα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων επί των φυσικών πόρων του νησιού αποδεικνύει την επιμονή αυτής της παραμορφωμένης νοοτροπίας. Η Τουρκία εξακολουθεί να δεσμεύεται για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων με σκοπό την προστασία των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ