Λάβαμε και δημοσιεύουμε επιστολή σχετικά με τις φορεσιές για την Νέα Αγχίαλο.

 Η επιστολή έχει ως εξης:

“Με έκπληξη και αποστροφή διαβάσαμε ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου ΝΕΑ ΑΓΧΙΑΛΟΣ, που αριθμεί μόλις 22 μέλη, σχετικά με την υπεξαίρεση των παραδοσιακών φορεσιών, ιδιοκτησίας του πρώην Δήμου Νέας Αγχιάλου. Εμείς, όλοι οι χορευτές του Δήμου που δημιουργήσαμε τους Συλλόγους και τους στηρίξαμε, εμείς που είμαστε η Αγχίαλος και ο πολιτισμός της,  δηλώνουμε τα εξής:

Από τον Σύλλογο ΝΕΑ ΑΓΧΙΑΛΟΣ με χοροδιδάσκαλο το ίδιο πρόσωπο που ήταν και στο παρελθόν χοροδιδάσκαλος στον πρώην Δήμο Νέας Αγχιάλου, δεν επεστράφησαν στον δήμο 21 παραδοσιακές φορεσιές.

Οι φορεσιές που είχε στην  κατοχή του ο δήμος αγοράστηκαν επί Δημάρχου Νέας Αγχιάλου Ηλία Καραπατάκη, που είναι και αδιάψευστος μάρτυρας.

Επίσης υπάρχουν μαρτυρίες πρώην χορευτών, οι οποίες κατατέθηκαν στο δικαστήριο και αναγνωρίζουν τις φορεσιές. Αυτές τις φορεσιές, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, τις φοράνε τα μέλη του νέου ολιγομελούς Συλλόγου.

Παράλληλα υπάρχει φωτογραφικό υλικό -και αυτό κατατιθέμενο στη δικογραφία -με τις παραδοσιακές φορεσιές στην κατοχή του νέου Συλλόγου. Το ότι ο Σύλλογος ιδρύθηκε μόλις το Δεκέμβριο του 2012 μας αφήνει έκπληκτους. Χρησιμοποιούσαν χώρους και στολές (Οκτώβριο του 2012) και παρουσίαζαν τη σφραγίδα τους επίσημα. Η δικαιοσύνη προφανώς και θα απαντήσει στο ερώτημα που τίθεται

Η παραδοξότητα είναι ότι στις 28 Οκτωβρίου παρήλασε ως νεοσύστατος Σύλλογος  με τις παραδοσιακές φορεσιές Ανατολικής Ρωμυλίας του πρώην Δήμου Ν. Αγχιάλου. Δηλαδή, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους παρήλασε ένας Σύλλογος «φάντασμα».

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός  ότι εμείς, οι παλιοί χορευτές του πρώην δημοτικού χορευτικού, ασχοληθήκαμε και ενδιαφερθήκαμε για την αγορά των φορεσιών καταβάλλοντας και οι ίδιοι προσπάθειες τόσο για την έρευνα αγοράς όσο και για τη συντήρησή τους, μέχρι που υπεξαιρέθηκαν.

Εμείς απαντούμε με μια κουβέντα σε εκείνους που πιστεύουν πως μπορούν να κάνουν πλιάτσικο στον πολιτισμός μας: Ντροπή.

Είναι εκτεθειμένοι και κατηγορούμενοι και καταδικασμένοι στη συνείδηση των πολιτών της Αγχιάλου. Πρέπει να κατανοήσουν ότι οι φορεσιές είναι περιουσία όλων των Αγχιαλιτών και όχι μιας μερίδας 22 ατόμων, όσα είναι δηλαδή και τα μέλη τους. Αγοράστηκαν από το υστέρημα των Αγχιαλιτών για όλους τους Συλλόγους. Είναι ντροπή για τον Δήμο να αποποιείται την περιουσία του, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τα καπρίτσια του πρώην Χοροδιδάσκαλου και των ημετέρων του. 

Καλό θα ήταν ο Δήμος να ψάξει λίγο καλύτερα στα χαρτιά του σχετικά με την περιουσία του για τις φορεσιές, γιατί προφανώς μπορεί να παραπλανήθηκε απ’ αυτούς που ήταν υπεύθυνοι για την απογραφή. Η οικονομική διευθύντρια του Δήμου  – σύζυγος του χοροδιδάσκαλου – είχε αναλάβει το έργο της απογραφής σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Η δικαιοσύνη θα έχει την τελευταία λέξη, παρά τις μεθοδεύσεις.

 

ΠΡΩΗΝ ΧΟΡΕΥΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΝΕΑΣ ΑΓΧΙΑΛΟΥ”

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here