Βαρύς χειμώνας και μάλιστα από τον Σεπτέμβριο αναμένεται για χιλιάδες νοικοκυριά, που βλέπουν το κόστος διαβίωσης, όχι απλά να εκτοξεύεται, αλλά να είναι δυσβάσταχτο.

Στέγαση και βασικά είδη διατροφής συνεχίζουν το ράλι ανόδου, όπως κατέδειξαν τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό Ιουλίου, αποδεικνύοντας ότι η καθημερινότητα για τα νοικοκυριά είναι πλέον αγώνας επιβίωσης.

Η τιμή στο φυσικό αέριο προκαλεί απελπισία, παραμένοντας σε ιστορικά υψηλά πάνω από τα 200 ευρώ η κιλοβατώρα, ενώ και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος οδηγεί σε απόγνωση τα νοικοκυριά. Το πετρέλαιο από την άλλη, αν και οι διεθνείς τιμές πέφτουν, αυτό δεν αντανακλάται άμεσα στους καταναλωτές, με τις εκτιμήσεις παράλληλα να κάνουν λόγο για νέες αυξήσεις τις επόμενες εβδομάδες.

Όσο για το καλάθι της νοικοκυράς, το δράμα στα ράφια των Σούπερ μάρκετ είναι καθημερινό, με το σύνολο των προϊόντων να καταγράφει κατακόρυφη αύξηση τιμών. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι το εβδομαδιαίο κόστος για το Σούπερ μάρκετ μιας τετραμελούς οικογένειας, από τα 80 – 100 περίπου ευρώ, έχει εκτοξευθεί στα 130 – 150, αναλόγως φυσικά και τις ανάγκες.

Οι καταναλωτές κάνουν μεγάλη υπομονή και ελπίζουν σε βελτίωση της κατάστασης, ωστόσο, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας και ο χειμώνας αναμένεται ιδιαίτερα απαιτητικός. Το καλό σενάριο θα είναι να παραμείνει η κατάσταση περίπου στα ίδια επίπεδα, αν και πάλι θα χρειαστεί η βοήθεια από το κράτος.

Αυτό το γνωρίζουν καλά στην κυβέρνηση, με το οικονομικό επιτελείο να σχεδιάζει ήδη το νέο πακέτο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Τρία μέτρα έχουν «κλειδώσει», τέσσερα εξετάζονται

Όπως ανέφερε την Τετάρτη το Newsbomb.gr, η «βεντάλια» των μέτρων στήριξης αναμένεται να ανοίξει στη ΔΕΘ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η «βεντάλια» των μέτρων στήριξης αναμένεται να ανοίξει στη ΔΕΘ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να έχουν κλείδωσε το Fuel pass 3, η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και η νέα επιταγή ακρίβειας, ενώ δεν αποκλείεται οι νέες φοροελαφρύνσεις που βρίσκονται στο τραπέζι να ενεργοποιηθούν από το 2023. Στόχος των παρεμβάσεων είναι η ενίσχυση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων που πλήττονται από το κύμα των ανατιμήσεων.

Επίσης επί τάπητος βρίσκεται η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών από το 22% στο 20% από την επόμενη χρήση. Αξίζει να αναφερθεί πως τα φετινά κέρδη των επιχειρήσεων θα φορολογηθούν με συντελεστή 22% από 24%.

Σε ό,τι αφορά στον ΦΠΑ υπάρχει η σκέψη για μείωση των συντελεστών στο 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή στο 6%. Το συγκεκριμένο μέτρο έχει πολύ υψηλό δημοσιονομικό κόστος και γι’ αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει κλειδώσει. Το οικονομικό επιτελείο ζυγίζει τα δεδομένα και μένει να αποδειχθεί αν στο πακέτο της ΔΕΘ ανακοινωθεί και μείωση του ΦΠΑ

Πηγή: newsbomb.gr

Την είδηση την βρήκαμε ΕΔΩ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here