Κλειστά επ’ αόριστον παραμένουν τα Τέμπη ενώ ανοιχτό είναι από το βράδυ της Τρίτης το τελωνείο του Προμαχώνα.

 

Οι αγρότες στα Τέμπη βρίσκονται σε διαδικασία συλλογής υπογραφών και από
 άλλα μπλόκα επί του κειμένου που συνέταξαν μαζί με το μπλόκο των  Μικροθηβών και περιλαμβάνει, όπως υποστηρίζουν, τεκμηριωμένες προτάσεις  για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής. Ήδη έχουν  συνυπογράψει το συγκεκριμένο κείμενο πάνω από 20 μπλόκα και αναμένεται  να αποσταλεί προς τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα αλλά και προς την Βουλή και
 στους αρχηγούς των λοιπών κομμάτων.
Την ίδια ώρα οι ετοιμάζονται για το της Παρασκευής στο Σύνταγμα, για το οποίο ωστόσο υπάρχει διαφορετική γραμμή στα μπλόκα.
Η Πανελλαδική Επιτροπή των
 παραχωρεί σήμερα συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, με γενικό  θέμα: «Γιατί ερχόμαστε στην Αθήνα, τι διεκδικούμε και γιατί». Μιλώντας στo «mega» o κ. Κώστας Τζέλας, μέλος της συντονιστικής  επιτροπής του μπλόκου της Νίκαιας, δήλωσε ότι οι αγρότες της περιοχής  έχουν αποφασίσει να κατέβουν στην Αθήνα και κάλεσε «τους αγρότες από όλη  τη χώρα να κατέβουν σε αυτό το τριήμερο συλλαλητήριο για να πιέσουν την  κυβέρνηση να πάρει τα μέτρα πίσω». Πρόθεσή τους, όπως είπε, είναι να διαδηλώσουν ειρηνικά και όχι να  συγκρουστούν. «Θα κατέβουμε και σαν διαδηλωτές και βέβαια με  τρακτέρ…Ειρηνικά θέλουμε να κατέβουμε. Τα τρακτέρ δεν δημιουργούν  πρόβλημα… Δεν πάμε για σύγκρουση. Πάμε ειρηνικά. Συμβολικά όμως θα  πρέπει να μπουν και κάποια τρακτέρ μέσα στην Αθήνα», ανέφερε. Σε ό,τι αφορά την πρόσκληση της κυβέρνησης για διάλογο είπε ότι για να  γίνει συζήτηση «θα πρέπει να πάρουν πίσω το φορολογικό, το ασφαλιστικό»  και να δοθούν «δείγματα όσον αφορά το κόστος της παραγωγής».
Στην Αθήνα, ωστόσο, έχουν αποφασίσει να μην κατέβουν την Παρασκευή οι  αγρότες των Τεμπών. Εξηγώντας την επιλογή τους αυτή ο κ. Φάνης Τραγάκης,
 μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Τεμπών, είπε: «Είναι μια επιλογή χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είμαστε χωρισμένοι ή  διασπασμένοι. Θεωρήσαμε ότι τα τρακτέρ είναι αυτή τη στιγμή στο δρόμο  στο μπλόκο των Τεμπών και οι υπόλοιποι συνάδελφοι που είναι στα υπόλοιπα  μπλόκα και πιστεύουμε ότι ο αγώνας από εκεί πρέπει να γίνει,  σκληραίνοντας τα μέτρα με επ΄αόριστον κλείσιμο…Την Παρασκευή που  γίνεται το συλλαλητήριο στην Αθήνα, οι περισσότερες υπηρεσίες είναι  κλειστές, στη Βουλή θα επικρατεί ησυχία, οπότε ποιον να εμποδίσουμε εκεί  στο Σύνταγμα;». Ζήτησε και εκείνος να αποσυρθεί και το ασφαλιστικό και το φορολογικό ενώ  για τη συζήτηση με την κυβέρνηση ανέφερε: «Στο διάλογο σίγουρα κάποια  στιγμή θα΄ρθούμε αλλά πρέπει πρώτα να αποσύρουν αυτά τα δυσβάσταχτα  μέτρα». Τα Τέμπη έχουν κλείσει από χθες στις 12 το μεσημέρι και θα παραμείνουν  κλειστά και σήμερα, ενώ το βράδυ θα υπάρξει γενική συνέλευση για να  αποφασιστεί αν θα παραμείνουν κλειστά. «Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν θα  ανοίξουν μέχρι την Παρασκευή», είπε ο κ. Τραγάκης.
Ανοιχτοί θα είναι σήμερα οι δρόμοι στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι εκπρόσωποι  του πρωτογενούς τομέα δεν προτίθενται να πραγματοποιήσουν κινητοποίηση.  Αντίθετα, η εφορία Μουδανίων θα παραμείνει αποκλεισμένη, ενώ το μεσημέρι
 κλείνει και πάλι το τελωνείο του Προμαχώνα.
Κλειστό θα διατηρηθεί το Δερβένι στο χρονικό διάστημα 10:00-15:00 ενώ  τις 18:00 θα δοθεί στην κυκλοφορία ένα ρεύμα και στις δύο πλευρές,  σύμφωνα με το μέλος της συντονιστικής, Θόδωρο Χατζητομάρη.
* Στον νομό Χαλκιδικής έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα, με τη συμμετοχή και  μελισσοκόμων, στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, στη  Νέα Καλλικράτεια και στον Πολύγυρο.
* Ανοικτό παραμένει από τις 20:15 χθες το βράδυ, το τελωνείο του  Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, όπου -κατά την  αστυνομία- δεν υπάρχουν πλέον οχήματα σε αναμονή. Όπως όμως τονίζει στο  ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος τής εκεί συντονιστικής επιτροπής, Ανέστης  Κεμανετζόγλου, με απόφαση της γενικής συνέλευσης το σημείο θα κλείσει εκ
 νέου στις 15:00 και θα ανοίξει στις 10:00 αύριο το πρωί για τρεις ώρες.
* Το μπλόκο στο τελωνείο της Εξοχής, στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα,  άνοιξε αργά τη νύχτα έως τις 11:00 σήμερα το πρωί, οπότε έκλεισε και  πάλι. Τρακτέρ από τα μπλόκα των Κοκκινογείων και Προσοτσάνης νομού  Δράμας, μετακινήθηκαν τη νύχτα στην εφορία της πόλης, την οποία  απέκλεισαν.
* Υπό κατάληψη παραμένει από τις 20/1 η Εγνατία Οδός στον κόμβο των  Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ  συνεχίζεται ο αποκλεισμός των παρακαμπτηρίων στην παλαιά εθνική οδό  Θεσσαλονίκης-Καβάλας.
* Στον νομό Κιλκίς, όπου έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των  Ευζώνων στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια και στη Δοϊράνη, στα σύνορα  Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, θα συνεχιστεί και σήμερα ο αποκλεισμός (13:00-15.00
 και 20:00.00-22:00) στο πρώτο, ενώ στο δεύτερο η δίοδος θα κλείσει από  τις 18:00 έως και τις 22:00.
* Στα διόδια των Μαλγάρων, όπου τα παρατεταγμένα τρακτέρ υπερβαίνουν τα  800, ο αποκλεισμός που ξεκίνησε το Σάββατο θα συνεχιστεί έως και την  Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον επικεφαλής του συντονιστικού,  αγρότη Χαλάστρας Αχιλλέα Καμπούρη.
* Σε αποκλεισμό βρίσκεται για δέκατη ημέρα σήμερα ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας.
* Στον κόμβο της Κουλούρας (Ημαθία), επί της Εγνατίας Οδού, καθημερινά  γίνεται συμβολικός αποκλεισμός μιας ώρας το απόγευμα από τις 16:00.
* Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη αφορά αποκλειστούς στους  κόμβους: Μελισσίου (17:00-22:00), Μαυροβουνίου Πέλλας (17:30-21:00),  Μεσημερίου (17:30-21:00), Αλυσίδας Βεγορίτιδας (12:00-14:00 και  17:30-21:00), Αψάλου (17:00-21:00) και Γυψοχωρίου (17:00-17:30).
* Στη σερβική γέφυρα στα Γιαννιτσά, ο αποκλεισμός που αποφασίστηκε είναι
 ο δεύτερος 24ωρος, από τις 10:00, ενώ συζητείται το ενδεχόμενο  αποκλεισμού και του παράδρομου στη γέφυρα Τσικαρλί, όπως και η  ενδυνάμωση της δύναμης στο τελωνείο Ευζώνων.
* Πολύωρους αποκλεισμούς πραγματοποιούν οι αγρότες με τα τρακτέρ τους  τις τελευταίες ημέρες στο μπλόκο της Χαλκηδόνας. Όπως επισημαίνει στο  ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Θεόδωρος Νέλλας, μέλος της συντονιστικής επιτροπής,  «σήμερα ο αποκλεισμός ξεκίνησε στις 10:00 και θα διαρκέσει έως και τις  20:00».
* Στον νομό Πιερίας, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιάννη Δημαλή, θα
 γίνει αποκλεισμός δρόμων το βράδυ. Υπενθυμίζεται ότι εκεί έχουν στηθεί  μπλόκα σε Αιγίνιο και Κατερίνη.
* Στον κόμβο Αντιγίνου στο Αμύνταιο, στην παλαιά εθνική οδό  Θεσσαλονίκης-Έδεσσας, στις 12:00, ξεκινά 24ωρος αποκλεισμός, κατά δήλωση
 της συντονίστριας Διαμάντως Κρητικού.
Το σημερινό πρόγραμμα κινητοποιήσεων στη Δυτική Μακεδονία, που αριθμεί  εννέα μπλόκα, είναι σύμφωνα με τον συντονιστή όλων, Δημήτρη Μόσχο το  εξής: τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και  Νίκης με την πΓΔΜ 11:00-23.00, Γρεβενά, πρώτη έξοδος προς την Εγνατία  Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα 13:00-16:00 και στα δύο ρεύματα, Νεάπολης  Τσοτυλίου 14:00-16:00 και 18:30-20:00), στο Άργος Ορεστικού κάθετα στην  Εγνατία στον δρόμο προς Καστοριά 12:00-13:30 και 16:00-18:30, επίσης σε  Αγία Κυριακή και Δεσκάτη, ενώ στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης σήμερα θα  γίνει αποκλεισμός τις ώρες 12:00-14:00.
Τέλος, σημειώνεται ότι στις γενικές συνελεύσεις που έγιναν στα  περισσότερα μπλόκα της περιφέρειας, όπως σε εκείνα του Άργους Ορεστικού,
 της Kρυσταλλοπηγής, του τελωνείου της Νίκης στη Φλώρινα και στο  Αντίγονο Αμυνταίου, αποφασίστηκε η κάθοδος των αγροτών στην Αθήνα,  χωρίς, όμως, να υπάρξει αριθμητική αποδυνάμωση της παρουσίας των αγροτών
 στα υπάρχοντα μπλόκα.
Αρνητικό είναι το κλίμα για την κάθοδο στην Αθήνα από το μπλόκο του  Πολυμύλου στην Εγνατία Οδό, ενώ απόφαση για το θέμα αναμένεται να λάβουν
 στη συνέλευσή τους οι αγρότες των Γρεβενών.
Σε επ΄ αόριστον αποκλεισμό της εθνικής οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων, θα  προχωρήσουν από τις 2 σήμερα το μεσημέρι οι αγρότες που βρίσκονται στο  μπλόκο του Κεφαλόβρυσου, στην Αιτωλοακαρνανία.
Παράλληλα, αγρότες της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, που  βρίσκονται στα μπλόκα των εθνικών οδών, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις  τους και ετοιμάζονται να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που θα γίνει την  Παρασκευή στην Αθήνα.
 
Σε ότι αφορά τους σημερινούς αποκλεισμούς δρόμων στην Αιτωλοακαρνανία,  από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, θα κλείσει η εθνική οδός  Αμφιλοχίας – Λευκάδας, στο ύψος του κόμβου του Αγίου Νικολάου Βόνιτσας.
   
Επίσης, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3 μετά το μεσημέρι θα κλείσει η  εθνική οδός Αντιρρίου – Ιτέας, στον κόμβο του Ξηροπήγαδου, στην  περιμετρική της Ναύπακτου. Ακόμη, από τις 5 το απόγευμα, έως τις 8 το  βράδυ, θα κλείσει η εθνική η εθνική οδός Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στη  γέφυρα του ποταμού Ευήνου.
   
Στην Αχαΐα, αγρότες θα κλείσουν, από τις 4 το απόγευμα έως τις 10 το  βράδυ, την εθνική οδό Πατρών – Πύργου στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας.
   
Επίσης, από τις 7 το βράδυ έως τις 10 το βράδυ, αγρότες θα κλείσουν η  εθνική οδό Πατρών – Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου, ενώ τα μέλη συλλόγων  και φορέων της Αιγιάλειας, θα αποκλείσουν από τις 7 το βράδυ και για  τρεις ώρες την παλαιά εθνική οδό Πατρών – Αθηνών, στην γέφυρα του  Μεγανίτη.
   
Στην Ηλεία, αγρότες προγραμματίζουν να κλείσουν από τις 12 το μεσημέρι  έως τις 6 το απόγευμα, την εθνική οδό Πατρών – Πύργου, στον κόμβο του  Κουρτεσίου.
Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται, για τρίτη ημέρα, η Δημόσια  Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ) Ηρακλείου, στη λεωφόρο Κνωσού, από αγρότες που
 δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν εάν δεν ικανοποιηθούν τα  αιτήματά τους.
 
Επίσης, από το πρωί, αγρότες βρίσκονται στην περιοχή της Σταυρακιανής  Καμάρας, στον δρόμο Ηρακλείου-Μεσαράς, οι οποίοι έχουν στήσει ακόμη ένα  μπλόκο. Σύμφωνα με απόφαση των προέδρων των αγροτικών συλλόγων και  συνεταιρισμών των χωριών της ευρύτερης περιοχής, η οποία ελήφθη χθες, οι
 αγρότες θα παραμείνουν στην Σταυρακιανή Καμάρα έως και αύριο, ενώ  αγρότες παραμένουν και στο μπλόκο του κόμβου των Πραιτωρίων.
 
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη μετάβαση των αγροτών  από το Ηράκλειο και το Λασίθι στην Αθήνα, προκειμένου να συμμετάσχουν  στο συλλαλητήριο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Αύριο το βράδυ  αναμένεται να αναχωρήσουν με τα πλοία της γραμμής για τον Πειραιά και  στη συνέχεια θα μεταβούν στην Αθήνα, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες θα  παραμείνουν για μία ημέρα 

«Κατεβαίνουνε ειρηνικά, συμβολικά τα τρακτέρ στην Αθήνα», λένε αγρότες – Άνοιξε ο Προμαχώνας 

αγρότεςσυλλαλητήριο

 μπλόκων

Θεσσαλονίκη

Αιτωλοακαρνανία

Κρήτη 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ