Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΒΟΛΟΣΈφυγε από τη ζωή ο Ραφαήλ Φρεζής

Έφυγε από τη ζωή ο Ραφαήλ Φρεζής

εφυγε-από-τη-ζωή-ο-ραφαήλ-φρεζής-1067247
Ο Ραφαήλ Φρεζής υπήρξε μία εμβληματική προσωπικότητα της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου, ενώ είχε λάβει το τιμητικό μετάλλιο της 50ετίας του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, το οποίο μέχρι σήμερα, έχει απονεμηθεί σε λίγες, επίλεκτες προσωπικότητες που προσέφεραν στον Ελληνικό Εβραϊσμό

Ο Βόλος «αποχαιρετά» μία εμβληματική προσωπικότητα της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου

Συγκίνηση έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία ο θάνατος του Ραφαήλ Φρεζή, σε ηλικία 97 χρόνων. Εκλιπών υπήρξε μία εμβληματική προσωπικότητα της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου, την οποία μάλιστα για πολλά χρόνια υπηρέτησε ως πρόεδρος, ενώ ήταν πατέρας του διάσημου μαέστρου Ερρίκου Φρεζή που διαπρέπει στο εξωτερικό.

«Εχασα το μέντορά μου», τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ συγκινησιακά φορτισμένος ο Μαρσέλ Σολομών, πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου και προσωπικός φίλος του εκλιπόντος. Μιλώντας με θερμά λόγια για τον εκλιπόντα ο κ. Σολομών περιέγραψε έναν άνθρωπο εύστροφο, δημιουργικό, ιδιαίτερα αγαπητό στους ομόθρησκους του και όχι μόνο, ο οποίος αποτελούσε πάντα φωτεινό παράδειγμα.

«Ο Ραφαήλ ανέλαβε και κατέγραψε την ιστορία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου και είναι πράγματι ένα συγγραφικό έργο πολύ σημαντικό, διότι αν δεν υπήρχε εκείνος να το κάνει δεν θα είχε καταγραφεί η ιστορία μας στην πόλη», πρόσθεσε ο κ. Σολομών.

Ο εκλιπών είχε λάβει το τιμητικό μετάλλιο της 50ετίας του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, το οποίο μέχρι σήμερα, έχει απονεμηθεί σε λίγες, επίλεκτες εβραϊκές προσωπικότητες που προσέφεραν στον Ελληνικό Εβραϊσμό.

Η δράση του Ραφαήλ Φρεζή στα εβραϊκά δρώμενα άρχισε από την παιδική του ηλικία, όταν εντάχθηκε στην ομάδα προσκόπων «Μακαμπή» και συνέχισε με την Εβραϊκή νεολαία. Μέχρι το 1957 εργάστηκε στις Επιτροπές Σεισμοπλήκτων, Περίθαλψης και Πνευματικής Δράσης. Επίσης διευκόλυνε τα μέλη της Κοινότητας στη σύνταξη των δικαιολογητικών προκειμένου αυτοί να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ και την Αμερική. ΄Ολες αυτές οι δραστηριότητες τον ανάγκασαν να εργαστεί υπεράνθρωπα, προκειμένου να ανταπεξέλθει με επιτυχία σ’ αυτές τις αποστολές.

Στις αρχές του 1957 εκλέχθηκε γενικός γραμματέας της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου (θέση την οποία κατείχε σχεδόν ανελλιπώς μέχρι το 1975), ενώ ήταν εκείνος που ανέλαβε την πρωτοβουλία για την ανοικοδόμηση της Συναγωγής.

Το 1975 εκλέχθηκε πρόεδρος της Κοινότητας με μεγάλη πλειοψηφία, θέση που διατήρησε μέχρι το 2005.

Μεθοδικός, ανήσυχος με βαθύ το αίσθημα του καθήκοντος είχε στο ενεργητικό του σημαντικές επιτυχίες, μία εκ των οποίων θεωρείται η οικονομική αυτονομία της Κοινότητας.

Ο εκλιπών εργαζόταν ως εμπορικός αντιπρόσωπος, ενώ διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων και της διοίκησης του Επιμελητηρίου, το οποίο μάλιστα τον βράβευσε μετά τη συνταξιοδότησή του.

Αγαπούσε πολύ τη μελέτη, ενώ διακρίθηκε και για το συγγραφικό του έργο, το οποίο επικεντρώθηκε στην ανάδειξη θεμάτων που αφορούσαν τον εβραϊσμό.

Οι δικοί του άνθρωποι λένε πως ήταν επηρεασμένος από την εποχή που ως πολύ νεαρός υπήρξε ανταποκριτής στις εφημερίδες «Εβραϊκή Εστία» και «Ισραηλιτική Επιθεώρησις».

Το πρώτο του βιβλίο «Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου» εκδόθηκε το 1994 και επανεκδόθηκε το 2002. Το 1999 ακολούθησε το δεύτερο βιβλίο του «Ο Εβραϊκός Τύπος στην Ελλάδα», ενώ συνέχισε με μικρότερες εκδόσεις οι οποίες ήταν αφιερώματα όπως το «Μεγάλο φιλανθρωπικό έργο της Αμέρικαν Τζόϊντ στην Ελλάδα», η «Εξεγέρση των Εβραίων στο γκέτο της Βαρσοβίας και στο στρατόπεδο Μπιρκενάου», καθώς και οι «Πτυχές του ναζιστικού διωγμού των Εβραίων στην Αθήνα».

Ακολούθησε το 2005 το πόνημά του «Έλληνες Εβραίοι συγγραφείς και λογοτέχνες», ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα ακόμη έργο του η «Eλληνική Βιβλιογραφία 1716-2005», που εκδόθηκε από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (Κ.Ι.Σ.), το οποίο αναφέρεται σε όλα τα βιβλία που κυκλοφόρησαν με θέμα την ιστορία, το πολιτισμό των Εβραίων, το Ολοκαύτωμα. Δύο εργασίες του περιλαμβάνονται σε τόμους που εκδόθηκαν από το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας του Βόλου και την «Εταιρεία Μελέτης Θεσσαλικών Ερευνών».

Η κηδεία του Ραφαήλ Φρεζή θα γίνει την προσεχή Πέμπτη στη Συναγωγή. Περισσότερες πληροφορίες θα γίνουν γνωστές τις επόμενες μέρες από την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ – Ταχυδρόμος

The post Έφυγε από τη ζωή ο Ραφαήλ Φρεζής appeared first on istigmes.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments