Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης, Σταυρούλα Πεταλιού

Video-Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης, Χάρης Γκίκας

Πατήστε εδώ για να δείτε ζωντανά τις συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας

Συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις μνήμης για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου πραγματοποιούνται σήμερα στην Αθήνα, καθώς συμπληρώνονται 10 χρόνια από τότε που ο μαθητής έπεσε νεκρός από τησφαίρα του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Μαθητές και φοιτητές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και πραγματοποιούν πορεία προς το Σύνταγμα, ενώ στο ίδιο σημείο έχει προγραμματιστεί και η απογευματινή πορεία, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις 18.00.

Live από το Facebook του zougla.gr

(Video από το facebook του zougla.gr)

Λίγο μετά τις 13.00 το μεσημέρι σημειώθηκε μικροένταση και έπεσαν τα πρώτα δακρυγόνα έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στη Σταδίου, ενώ έγιναν και δύο προσαγωγές. 

Στις 21.00 έχει διοργανωθεί συγκέντρωση στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, όπου ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός.

Παράλληλα, ανάλογες συγκεντρώσεις και πορείες θα πραγματοποιηθούν στην Καμάρα της Θεσσαλονίκης και στις 18.00 σε πολλές πόλεις, όπως σε Πάτρα, Λάρισα, Κομοτηνή, Χανιά, Ιωάννινα και Μυτιλήνη.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Για ακόμη μία χρονιά, τα μέτρα ασφαλείας από την Ελληνική Αστυνομία θα είναι δρακόντεια. Η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται σε επιφυλακή, ενώ στα μέτρα που θα ληφθούν στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, να συμμετέχουν, όπως άλλωστε και στην επέτειο του Πολυτεχνείου, περισσότεροι από 3.000 αστυνομικοί.

Τα μέτρα ασφαλείας που θα εφαρμοστούν θα είναι ανάλογα με αυτά στο Πολυτεχνείο, ενώ θα υπάρχουν αυξημένες αστυνομικές δυνάμεις σε αστυνομικά τμήματα και κτήρια όπου στεγάζονται κρατικές υπηρεσίες.

Παράλληλα, πολλοί «μυστικοί» αστυνομικοί θα βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων και του Πολυτεχνείου, και θα παρατηρούν κινήσεις διαφόρων ατόμων κυρίως έξω από κτήρια που τελούν από κατάληψη. Η αστυνομία εκτιμά ότι οι συγκεκριμένοι χώροι είναι πιθανό να αποτελέσουν ορμητήριο για διάφορες επιθέσεις.

Επίσης, συνεχείς πτήσεις πάνω από την ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας θα πραγματοποιούν το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. καθώς και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα γνωστά «drones».

ΠΗΓΗ