Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΒΟΛΟΣΣυναυλία «Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΠΙΑΝΟΥ» στο Μουσικό Σχολείο Βόλου

Συναυλία «Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΠΙΑΝΟΥ» στο Μουσικό Σχολείο Βόλου

Το Σάββατο, 13 Απριλίου 2024 στις 7.30 μ.μ., το Μουσικό Σχολείο Βόλου και η τάξη πιάνου του Γιώργου Γιόρτσιου παρουσιάζουν για το φιλόμουσο κοινό του Βόλου μια συναυλία με σημαντικά έργα του ρεπερτορίου του οργάνου. Οι μαθητές θα ερμηνεύσουν απαιτητικά έργα που διαμόρφωσαν το μουσικό τοπίο της Ευρώπης από τις αρχές του 18ου μέχρι και τον 19ο αιώνα, στην εποχή που αναφέρεται σήμερα ως «χρυσή εποχή του πιάνου».
Τα έργα για πληκτροφόρο —κυρίως τσέμπαλο και εκκλησιαστικό όργανο— του «πατέρα» της κλασικής μουσικής J. S. Bach, άρχισαν να παίζονται στο πιάνο (περ. 1700), που κέρδισε την προτίμηση των μουσικών. Ο μεγάλος συνθέτης έγραψε το όμορφο και δημοφιλές έργο Ινβενσιόν σε δύο φωνές για τα παιδιά και τους μαθητές του με σκοπό να τους προετοιμάσει για τη σύνθεση. Θα ακουστούν τέσσερις συνθέσεις από το έργο.

Ο D. Scarlatti (1685-1757), αν και συνθέτης του μπαρόκ, με τις καινοτομίες του στις τεχνικές παιξίματος είχε τεράστια επιρροή στην κλασική περίοδο, η οποία ακολούθησε αμέσως μετά. Είναι γνωστός σήμερα για τις 555 σονάτες του, που γοήτευσαν μεγάλους συνθέτες και πιανίστες και παραμένουν μέχρι σήμερα στην κορυφή του ρεπερτορίου. Θα παρουσιαστεί η Σονάτα K. 380 σε Μι μείζονα.
Ο L. V. Beethoven (1770-1827), με τις 32 σονάτες του για πιάνο, άνοιξε νέους δρόμους για τις δυνατότητες του οργάνου και καθιερώθηκε ως ο τελευταίος συνθέτης του κλασικισμού και ταυτόχρονα ο πρώτος του ρομαντισμού. Θα ακουστεί η Σονάτα αρ. 20 σε Σολ μείζονα, που δημοσιεύτηκε το 1805.
Ο F. Schubert (1797-1828), παρά τη μικρή σχετικά φήμη του όσο ζούσε, σήμερα θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της κλασικής μουσικής και από τους κορυφαίους του ρομαντισμού. Οι Έξι Μουσικές Στιγμές του, μία εκ των οποίων θα ακουστεί, είναι ανάμεσα στα πιο πολυπαιγμένα και ηχογραφημένα έργα του.
Ο F. Mendelssohn (1809-1847), με τα Τραγούδια Χωρίς Λόγια, από τα οποία θα ακουστούν τρία κομμάτια, παρέδωσε μια συλλογή με μερικά από τα διασημότερα έργα του πρώιμου ρομαντισμού.
Τέλος, ο Πολωνός F. Chopin (1810-1849), με την αστείρευτη φαντασία του και τον πρωτοποριακό τρόπο παιξίματος, τοποθέτησε το πιάνο στην κορυφή των οργάνων της κλασικής μουσικής. Θα ακουστούν μερικά από τα ομορφότερα έργα του, όπως πρελούδια, βαλς, μαζούρκες και νυχτερινά.

Η συναυλία θα γίνει στην αίθουσα συναυλιών του Μουσικού Σχολείου Βόλου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments