Στο μεγάλο διεθνές Συνέδριο Future of Retail 2024 της ΕΣΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 5 – 6 Απριλίου, παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του ΕΣΒ, κος Οντόπουλος Απόστολος και ο Γεν. Γραμματέας του ΕΣΒ, κος Νικολός Νεκτάριος συμμετέχοντας στο πρωτότυπο συνεδριακό concept της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας με θεματικές ενότητες σε ζητήματα αιχμής του Retail και με εξειδικευμένα σεμινάρια σε πεδία ευρύτερου εμπορικού/ επιχειρηματικού ενδιαφέροντος.
• Η σχέση Εμπορίου – Τουρισμού ως Πυλώνας της Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης
• Ο Κόσμος του Λιανικού Εμπορίου μέσα από τα Στοιχεία και τις Τάσεις
• Ψηφιακός Μετασχηματισμός στο Λιανικό Εμπόριο
• Διασύνδεση Έρευνας και Αγοράς στο Εμπόριο
• Δεξιότητες στο Λιανικό και Χονδρικό Εμπόριο
• Το Κατάστημα του Μέλλοντος
• Προς μια κυκλική οικονομία
• Οι Διαδικτυακές Κοινότητες ως Τρόπος Στρατηγικής Ανάπτυξης
• Προς μια «Πράσινη» Βιομηχανία της Μόδας
• Παλαιά Προβλήματα και Νέες Προκλήσεις στην Ελληνική Μόδα
Στο συνέδριο επισημάνθηκαν οι Τάσεις του Ελληνικού Εμπορίου 2023 με γενικές παρατηρήσεις, όπως « η μεγέθυνση της εγχώριας οικονομίας για το 2023 εκτιμάται στο 2,4%. Ενώ για το 2024 προβλέπεται να ανέλθει στο 2,0%. Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε μεν κατά (3,5%) το 2023, αλλά το κόστος ζωής παραμένει υψηλό κυρίως εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού (11,6%) στα τρόφιμα. Οι θετικές επιπτώσεις από την αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας και του ς ευρωπαϊκούς πόρους (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας) μένουν να κεφαλαιοποιηθούν στην πραγματική οικονομία.
Στον τομέα της απασχόλησης:
Το 2023 η απασχόληση στην ελληνική οικονομία ενισχύθηκε κατά 1,7%, με χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με το 2022 (6,4%). Αλλά στο εμπόριο υποχώρησε κατά 3,5%, αγγίζοντας τις 700 χιλ. απασχολούμενους.
Εργοδότες (-12,4%)
Αυτοαπασχολούμενοι (-4,4%)
Μισθωτοί (-1,1%) & Βοηθοί (-10,8%)
Το εμπόριο παραμένει και το 2023 ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας με 16,5% των συνολικών θέσεων εργασίας, 227.000 επιχειρήσεις απασχολούν περισσότερους από 700.000 άτομα
Συμπερασματικά
Η ελληνική οικονομία θα αργήσει να επιστρέψει στα προ της τριπλής κρίσης (χρέους, πανδημίας και ενέργειας) επίπεδα.
Ενισχύεται η συγκέντρωση με την αύξηση του μέσου μεγέθους επιχείρησης, με τις πιέσεις στους αυτοαπασχολουμένους να συνεχίζονται.
Η μέση ηλικία απασχολουμένων στο εμπόριο υποχώρησε αλλά οι επάλληλες κρίσεις έχουν πλέον αρνητικό αντίκτυπο στην είσοδο των νεότερων στον κλάδο.
Οι κρατικές πολιτικές δεν διευκόλυναν (σύνδεση κατώτατου μισθού με τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα και ρυθμού πληθωρισμού με ασφαλιστικές εισφορές).
Θα πρέπει να υπάρξουν νέα εργαλεία, χωρίς όμως αποκλεισμούς.
Ενώ στις μικρές επιχειρήσεις
Οι μισές επιχειρήσεις (49%) παρουσιάζουν στασιμότητα στον κύκλο εργασιών (2023/2022).
Οι προσδοκίες των εμπορικών επιχειρήσεων αναδεικνύουν τον κίνδυνο του «εγκλωβισμού της στασιμότητας» με το 52,1% να προβλέπει αμετάβλητες επιδόσεις στο άμεσο μέλλον.
Ο μέσος τζίρος ενισχύεται αλλά σε μεγάλο βαθμό, η αύξηση οφείλεται στον υψηλό πληθωρισμό.
Οι περιφερειακές ανισότητες παραμένουν ισχυρές. Παρά την αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας, η πάγια δαπάνη παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Προβλήματα: λειτουργικό κόστος, ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας, φορολόγηση, αύξηση του κόστους αγοράς εμπορευμάτων από τους προμηθευτές.
O αριθμός των νεοσύστατων επιχειρήσεων μειώνεται διαχρονικά λόγω των «πολλαπλών» κρίσεων (2016: 32% και 2023: 14%). Η προτίμηση για εγχωρίως παραγόμενα εμπορεύματα αν και διαχρονικά ιδιαίτερα υψηλή, υποχωρεί για τρίτο συνεχές έτος εν μέσω μάλιστα «γεωοικονομικών κατακερματισμών».
Οι εμπορικές επιχειρήσεις αποδίδουν προτεραιότητα στην «βραχυπρόθεσμη βιωσιμότητα» και όχι στον «μακροχρόνιο μετασχηματισμό» τους. Βασικότερη πηγή χρηματοδότησης αποτελούν τα ίδια κεφάλαια 95,3% το 2023 ενώ 88,0% το 2022.
Τα νέα προβλήματα που προστέθηκαν είναι οι φυσικές καταστροφές και η χαμηλή τουριστική δαπάνη σε πληγείσες περιοχές από φυσικές καταστροφές.
Οι εμπορικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προκλήσεις:
6/7 Διαχείριση ανατιμήσεων
5,9/7 Οικονομικές Υποχρεώσεις
5,2/7 Ρευστότητα
Τέλος, σημειώνεται ότι παραμένει αυξητική η τάση καταναλωτικής δαπάνης για είδη διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών ενώ ενισχύεται ο κλάδος ένδυσης με 9,7% κι υπόδησης με 3,5% συγκριτικά με το 2021. Καθώς, στην Ευρώπη κατά μέσο όρο για είδη ένδυσης ξοδεύονται 490€, αντίστοιχα στην Ελλάδα ανέρχεται μόλις σε 260€ ανά άτομο. Αν και σημειώνεται επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 3,5% το 2023, ωστόσο το κόστος ζωής παραμένει υψηλό.
Συμπερασματικά, το εμπόριο παραμένει και το 2023 ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας ( 16,5% των συνολικών θέσεων εργασίας) παρά την κατά 3,5% υποχώρηση της απασχόλησης, καθώς συγκεντρώνει το 26,0% των εργοδοτών και το 16,1% των μισθωτών. Αναμφισβήτητα, οι μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις είναι η «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας.