Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΒΟΛΟΣΣοκαριστική μαρτυρία για τη σφαγή της Χαμάς – «Αυτοκτόνησαν 50 επιζώντες του...

Σοκαριστική μαρτυρία για τη σφαγή της Χαμάς – «Αυτοκτόνησαν 50 επιζώντες του φεστιβάλ Supernova»

Σε μία σοκαριστική αποκάλυψη προχώρησε επιζώντας του φεστιβάλ Supernova στο Ισραήλ, εκεί όπου η Χαμάς ξεκίνησε την επίθεσή της την 7η Οκτωβρίου σκοτώνοντας νέα παιδιά και παίρνοντας ομήρους αμάχους.

Σε ακρόαση που πραγματοποιήθηκε στην Κνεσέτ ο Μπεν Σίμον, ο οποίος έζησε τον εφιάλτη και την έφοδο των μαχητών της ισλαμιστικής οργάνωσης, μίλησε για την αποτυχία του ισραηλινού κράτους να παρέχει αποτελεσματική υποστήριξη στους επιζώντες, τονίζοντας πως περίπου 50 επιζώντες της επίθεσης έχουν αυτοκτονήσει, ενώ άλλοι αντιμετωπίζουν μετατραυματική διαταραχή.

«Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν, αλλά υπήρξαν σχεδόν 50 αυτοκτονίες μεταξύ των επιζώντων του Nova. Ο αριθμός αυτός, που ίσχυε πριν από δύο μήνες, μπορεί να έχει αυξηθεί έκτοτε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πολλοί φίλοι του, που γλίτωσαν από τη σφαγή, δεν μπόρεσαν να συνέλθουν από αυτά που αντίκρισαν.

«Υπάρχουν πολλοί επιζώντες που χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο λόγω της ψυχολογικής τους κατάστασης. Οι φίλοι μου δεν σηκώνονται από το κρεβάτι, ούτε κι εγώ», υπογράμμισε.

Και σημείωσε: «Είμαι πρακτικά ανίκανος να κάνω οτιδήποτε. Αναγκάστηκα να πάρω έναν σκύλο για να με βοηθήσει να επιβιώσω στην καθημερινότητά μου. Ο στόχος όλων μας είναι να επιστρέψουμε στην εργασία μας και να λειτουργήσουμε κανονικά, αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε χωρίς την κατάλληλη βοήθεια».

«Κοιμάμαι κατά μέσο όρο δύο ώρες τη νύχτα»
Η ακρόαση επικεντρώθηκε σε παραλείψεις των κρατικών φορέων απέναντι στους επιζώντες της επίθεσης της Χαμάς, ενώ επιζώντες μίλησαν, μεταξύ άλλων, για γραφειοκρατικές δυσκολίες και τη διαχείριση του μετατραυματικού στρες, σύμφωνα με δημοσίευμα της New York Post.

«Γιατί πρέπει να αποδεικνύω συνεχώς όσα βίωσα; Γιατί να πρέπει να διηγούμαι τις λεπτομέρειές για να με πιστέψουν; Συμμετείχα σε μια μελέτη που παρακολουθούσε τον σφυγμό μου και άλλες παραμέτρους και αποκάλυψε πόσο κακή είναι η υγεία μου. Κοιμάμαι κατά μέσο όρο δύο ώρες τη νύχτα. Κάθε πρωί στις 7 η ώρα, ξαναζώ τις στιγμές που ήμουν κρυμμένη στους θάμνους με τους μαχητές να περνούν από δίπλα μου. Δεν μπορώ πλέον να κινηθώ μόνη μου, πρέπει να με συνοδεύουν συνεχώς», περιέγραψε η Νάαμα Εϊτάν, η οποία συμμετείχε σε μελέτη για την ψυχική της υγεία μετά την επίθεση.

Η Εϊτάν αποκάλυψε ότι έμεινε τρεις ώρες κρυμμένη στους θάμνους, ενώ καλούσε την αστυνομία, αλλά δεν έβλεπε πουθενά βοήθεια.

«Όταν έχει ησυχία γύρω μου, στο κεφάλι μου επικρατεί βουητό και γυρίζω πάλι σε εκείνες τις στιγμές. Αν δεν υπήρχε ο ψυχολόγος μου, δεν θα ήμουν εδώ σήμερα να μιλήσω» πρόσθεσε, δείχνοντας πως κι αυτή έχει αυτοκτονικές τάσεις μετά τον εφιάλτη που έζησε.

Η Νασά, μία τρίτη επιζών, ανέφερε ότι ζητά απεγνωσμένα βοήθεια από ψυχολόγους, αλλά το μόνο ραντεβού που βρήκε είναι σε 5 μήνες.

Σημειώνεται ότι πάνω από 600.000 Ισραηλινοί έχουν κλείσει ραντεβού σε ψυχολόγους μετά την 7η Οκτωβρίου, σύμφωνα με έρευνα του i24.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στους χώρους του φεστιβάλ δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 364 άνθρωποι. Από τα 3.800 άτομα που ήταν στο φεστιβάλ και επέζησαν, περίπου τα μισά, δηλαδή 1.700 χρειάζονται θεραπεία για μετατραυματικό στρες.

Το ισραηλινό υπουργείο Υγείας ισχυρίζεται, από την πλευρά του, ότι δεν γνωρίζει πόσοι επιζώντες του φεστιβάλ έχουν βάλει τέλος στη ζωή τους.

Πηγή: in.gr

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments