Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΒΟΛΟΣ“Πρωταθλητής” Ελλάδος στα απογευματινά χειρουργεία το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

“Πρωταθλητής” Ελλάδος στα απογευματινά χειρουργεία το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

“Πρωταθλητής” στα απογευματινά χειρουργεία αναδεικνύεται σε όλη την Ελλάδα, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα και παρά τις σφοδρές αντιδράσεις από γιατρούς, νοσηλευτές, λοιπούς εργαζόμενους στο ΕΣΥ, αλλά και από την αντιπολίτευση, τα απογευματινά χειρουργεία προχωρούν και επεκτείνονται.
Μέχρι στιγμής, τις “πύλες” τους στην απογευματινή λειτουργία των χειρουργείων έχουν ανοίξει πάνω από 75 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, ενώ καθημερινά προστίθενται και νέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, τις περισσότερες επεμβάσεις έχουν διενεργήσει μέχρι σήμερα τα νοσοκομεία της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), με “σημαιοφόρο” το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Μέχρι την περασμένη Παρασκευή (05.04.24) στο ΠΓΝ Λάρισας είχαν γίνει 19 επεμβάσεις.

Εντός της εβδομάδας έχουν προγραμματιστεί, ακόμη 10 χειρουργεία μέτριας, μεσαίας και πολύ μεγάλης βαρύτητας.

Ο Διοικητής του ΠΓΝ Λάρισας, Δημήτρης Κατσικονούρης ανέφερε πως δύο από τα χειρουργεία αυτά, ήταν επεμβάσεις ανοιχτής καρδιάς.

“Έγιναν δύο χειρουργεία ανοιχτής καρδιάς για πρώτη φορά το απόγευμα και ο κόσμος μας ευχαριστεί που μπορεί με 2.000 ευρώ να κάνει τριπλό bypass,ενώ στο ιδιωτικό θα το έκανε με 6.000 και 7.000 ευρώ”, τόνισε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την υπογραφή της σύμβασης για την ενεργειακή αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό και την ανακαίνιση επτά νοσοκομείων της 5ης ΥΠΕ, που έγινε στη Λάρισα.

Από την πρώτη στιγμή, στην απογευματινή λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας δήλωσαν συμμετοχή 10 χειρουργικές κλινικές,ενώ σήμερα στο δυναμικό των απογευματινών χειρουργείων ανήκουν πλέον 70 γιατροί (χειρουργοί και άλλες ειδικότητες) και 150 νοσηλευτές.

Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σχολίασε πως το μέτρο -πέρα από την εξυπηρέτηση των ασθενών, που είναι ο πρώτιστος στόχος- στοχεύει και στην αύξηση των αποδοχών του ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού:

“Εδώ στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας που πάνε καλά τα απογευματινά χειρουργεία και πάνε ολοένα και καλύτερα καθημερινά, στο τέλος όταν θα μπουν στον κανονικό τους ρυθμό τα χειρουργεία, θα αυξηθούν και οι μισθοί -εκτός από των γιατρών – και των νοσηλευτών, των τραυματιοφορέων, αλλά και του λοιπού προσωπικού. Αυτός είναι ο στόχος μας. Το μέτρο έχει σκοπό να αντιμετωπίσει και αυτά τα προβλήματα”, ανέφερε απαντώντας σε παράπονα των εργαζομένων πως οι μισθοί των νοσηλευτών είναι “μισθοί πείνας”.

ΠΓΝ Λάρισας: “Μεταρρύθμιση κοινής λογικής”

Ο επικεφαλής της προσπάθειας διεύρυνσης των απογευματινών χειρουργείων, διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής, Δημήτρης Ζαχαρούλης, επισήμανε πως το μέτρο έδωσε διέξοδο στους χειρουργούς, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς τους.

“Χειρουργούμε περισσότερο κόσμο που μέχρι τώρα στοιβαζόταν στις λίστες. Αυτό λοιπόν το μέτρο ήταν μια ουσιαστική μεταρρύθμιση, η οποία μας βοηθά να εξυπηρετούμε πολύ περισσότερο κόσμο, που πλέον έχει μια ακόμη επιλογή. Τόσο απλά”, σημειώνει ο γιατρός.

Όπως εξηγεί, το σύστημα Υγείας πολλών ευρωπαϊκών χωρών, όπως της Βρετανίας, της Γερμανίας και του Βελγίου προβλέπει την απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων, αλλά κάτι τέτοιο στο δικό μας ΕΣΥ δεν ήταν εφικτό. Μετά τις 3.00 το μεσημέρι στο ΕΣΥ όλα “νέκρωναν” μέχρι σήμερα.

“Είναι σαν να έχεις μια μεγάλη βιομηχανία, η οποία μετά τις 3.00 να κατεβάζει ρολά. Τώρα δεν συμβαίνει αυτό. Το νοσοκομείο αυτό συνεχίζει να εργάζεται σε ολοήμερη βάση και να εξυπηρετεί όλο και περισσότερο κόσμο. Ήταν μια μεταρρύθμιση της κοινής λογικής”, αναφέρει ο κ. Ζαχαρούλης.

Εξαιτίας του περιορισμένου ωραρίου λειτουργίας στα νοσοκομεία συμβαίνουν τα εξής “ευτράπελα”, λέει ο γιατρός:

“Χειρουργικό περιστατικό που ξεκινούσε στις 12 το μεσημέρι και επειδή θα διαρκούσε 4 ώρες, η επέμβαση ακυρωνόταν. Επίσης, χειρουργικά τραπέζια έμεναν ανενεργά, με ωφέλιμο εργασιακό χρόνο 3 ώρες κάθε μέρα. Αυτό το μέτρο ήρθε να λύσει αυτά τα προβλήματα. Και δεν ξέρω ποια κριτική θα ακουστεί, αλλά αυτό που βλέπω εγώ στην πράξη είναι ότι έχουμε κόσμο που βαίνει διαρκώς αυξανόμενος κάθε μέρα και το μέτρο προχωράει με πολύ γρήγορο ρυθμό”, τονίζει ο γιατρός και καταλήγει:

“Εμάς μας τηλεφωνούν άνθρωποι και μας λένε πως ‘επιτέλους δεν μας ενοχλεί καθόλου να δώσουμε ένα άλφα ποσό στο νοσοκομείο και να μην περιμένουμε δύο, τρεις, πέντε μήνες’. Δεν έχουμε πάρει κανένα τηλέφωνο, εμείς. Όποιος μας τηλεφωνεί και διαλέγει τον γιατρό του και έρχεται στα απογευματινά χειρουργεία, κάνει το χειρουργείο του άμεσα, δεν μπαίνει στη λίστα. Κι έτσι δεν μακραίνει η λίστα”, καταλήγει.

Άδωνις Γεωργιάδης: “Δεν τηλεφωνούμε σε κανέναν από τη λίστα αναμονής για απογευματινό χειρουργείο”

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στις καταγγελίες των συνδικαλιστών και της αντιπολίτευσης για “παράκαμψη της λίστας αναμονής”.

Όπως ξεκαθάρισε τα απογευματινά χειρουργεία είναι εκτός λίστας αναμονής:

«Στην υπουργική απόφαση λέμε στους διοικητές ότι απαγορεύεται να παίρνουν τηλέφωνο άτομα από τη λίστα. Εμείς δεν κάναμε τα χειρουργεία για να κάνει το νοσοκομείο «άγρα πελατών». Εσείς που το ακούτε και είστε σε αναμονή ή δεν είστε σε αναμονή και χρειάζεται μια επέμβαση, να έχετε αυτή την επιλογή».

Αναφερόμενος δε στα δωρεάν χειρουργεία που αναμένεται να ξεκινήσουν μετά το Πάσχα με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και απαντώντας στον Παύλο Πολάκη, ανέφερε:

«Τον Δεκέμβριο του ’23 δεν υπήρχαν απογευματινά χειρουργεία για να έχουμε κάνει αίτημα στο Ταμείο Ανάκαμψης να πάρουμε λεφτά για αυτά. Έχουμε κάνει το αίτημα νομίμως. Έχουμε μιλήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δημόσια και υπηρεσιακά. Πιστεύω πραγματικά ότι θα μας το εγκρίνουν, αυτή η αίσθηση είναι που έχω»,κατέληξε.

Πηγή: iatropedia.gr

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments