Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΒΟΛΟΣΛιγότερα 50% φέτος τα ντόπια αμνοερίφια ενόψει του Πάσχα

Λιγότερα 50% φέτος τα ντόπια αμνοερίφια ενόψει του Πάσχα

Μεγάλες ελλείψεις σε αμνοερίφια αναμένεται να υπάρξουν στην εγχώρια αγορά ενόψει του Πάσχα, καθώς μεγάλος αριθμός εξήχθη στο τέλος Μαρτίου σε Ιταλία, Ισπανία και Γερμανία για την κάλυψη των αναγκών λόγω του Πάσχα των Καθολικών. Φέτος οι τιμές παραγωγού για ελληνικά αμνοερίφια που πήγαν για εξαγωγή κυμάνθηκε από 7,5 έως 8 ευρώ το κιλό, με τον πρόεδρο του Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων Αισωνίας Γ. Τερζάκη να αναφέρει πως «η φετινή παραγωγή αμνοεριφίων στη Θεσσαλία δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη των αναγκών στα κρεοπωλεία της γειτονιάς».

Όπως προαναφέρθηκε μεγάλος αριθμός αμνοεριφίων πουλήθηκε σε ευρωπαϊκές χώρες για τον εορτασμό του Καθολικού Πάσχα, δίνοντας μικρή οικονομική ανάσα στους κτηνοτρόφους. «Είναι γεγονός ότι αυτές οι μεγάλες ποσότητες που εξήχθησαν, θα λείψουν από την ελληνική αγορά για το Πάσχα, καθώς δεν προλαβαίνουν οι κτηνοτρόφοι να παχύνουν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα τα αμνοερίφια από 6 σε 12 έως 15 κιλά, που ζητεί κατά μέσο όρο ο Έλληνας καταναλωτής. Ο κλάδος από τις πωλήσεις στο εξωτερικό «ανάσανε», αλλά αυτό από μόνο του δεν φτάνει, καθώς πρέπει να στηριχτούμε οικονομικά. Ο αγώνας του κτηνοτρόφου για να έχει ο καταναλωτής τον οβελία του είναι 365 ημέρες τον χρόνο και στην ουσία δεν πληρώνεται για αυτό» επισήμανε ο κ. Τερζάκης.
Για την περιοχή της Θεσσαλίας ο ίδιος τόνισε ότι «το φετινό Πάσχα αναμένεται να διατεθούν λιγότερα αμνοερίφια συγκριτικά με την περσινή χρονιά σε ποσοστό που θα αγγίξει το 50%. Οι ελλείψεις θα είναι μεγάλες, καθώς δεν υπάρχει επαρκής αριθμός αμνοεριφίων, ώστε να καλυφτεί η αυξημένη ζήτηση που θα υπάρξει λόγω Πάσχα».
Εξηγώντας τους λόγους της μειωμένης παραγωγής, ο κ. Τερζάκης επισήμανε ότι «εκτός από τον μεγάλο αριθμό αμνοεριφίων που εξήχθησαν λόγω του Καθολικού Πάσχα, οι πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού και οι πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, συνετέλεσαν καθοριστικά στη μείωση του ζωικού κεφαλαίου στην περιοχή της Θεσσαλίας. Γνωρίζουμε ότι χάθηκαν περίπου 80.000 ζώα, τα οποία δεν έχουν αντικατασταθεί και ως εκ τούτου το φετινό Πάσχα θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρει κανείς ντόπιο οβελία».
Σχετικά με το επίμαχο ζήτημα των εισαγωγών ζωντανών ζώων, τα οποία οδηγούνται για πάχυνση ή για σφαγή, όπως και για τις εισαγωγές σφαγμένων αμνοεριφίων λίγες ημέρες πριν το Πάσχα, ο κ. Τερζάκης επισήμανε πως «ζητάμε να γίνονται αυστηροί έλεγχοι στα σύνορα και να γνωρίζουμε τις ποσότητες που εισάγονται. Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην προμηθευτούν «ελληνοποιημένα» αμνοερίφια. Οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι δίνουν τα αμνοερίφιά τους στα ντόπια κρεοπωλεία και μετά πουλάνε στους εμπόρους. Η φετινή παραγωγή αμνοεριφίων στη Θεσσαλία δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη των αναγκών στα κρεοπωλεία της γειτονιάς».

Εισαγωγές αμνοεριφίων
Όσον αφορά στις εισαγωγές αμνοεριφίων, αυτή την περίοδο έχουμε πολλές ποσότητες ζωντανών ζώων που έρχονται από Ρουμανία και Βουλγαρία, τα οποία είτε θα πάνε στάβλο και θα γίνει πάχυνση είτε θα πάνε απευθείας στο σφαγείο, ενώ τις προσεχείς ημέρες θα έρθουν και τα σφαγμένα από το εξωτερικό. Τα ζωντανά αμνοερίφια από τη Ρουμανία έρχονται με τιμές από 3 – 3,5 ευρώ το κιλό, που σημαίνει ότι σφαγμένα θα πουληθούν στα 7,30 – 7,50 ευρώ το κιλό.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments