Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΒΟΛΟΣΖωή Καράγγελου στη «Θ»  «Ο αθλητισμός μού έχει διδάξει ομαδικότητα, πειθαρχία, επιμονή, προσήλωση...

Ζωή Καράγγελου στη «Θ»  «Ο αθλητισμός μού έχει διδάξει ομαδικότητα, πειθαρχία, επιμονή, προσήλωση στους στόχους»   

Η Ζωή Καράγγελου, η Βολιώτισσα πρωταθλήτρια καλλιτεχνικής κολύμβησης, βραβεύτηκε την Τετάρτη από τον Δήμο Βόλου, μεταξύ κορυφαίων αθλητών και αθλητριών, για τη μεγάλη προσφορά της στον αθλητισμό.

Η αθλήτρια του ΝΟΒΑ, η οποία αποτελεί μέλος της εθνικής ομάδας από 14 ετών, μιλά στη «Θ» για τους σταθμούς στη διαδρομή της, για μεγάλες διακρίσεις της, αλλά και άτυχες στιγμές, για τις θυσίες προκειμένου από μικρή ηλικία να ασχοληθεί με το αγαπημένο της άθλημα, αλλά και για το μεγάλο όνειρό της, τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς αγώνες.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΛΛΗΣ 

Οι μεγαλύτεροι σταθμοί της διαδρομής σου μέχρι σήμερα;

Ο μεγαλύτερος σταθμός στην καριέρα μου ήταν και ο πιο πρόσφατος, που ήταν το παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Ντόχα, όπου και εκεί είχαμε και την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς αγώνες. Γι’ αυτό το θεωρώ κάτι αρκετά μεγάλο και ξεχωριστό και γενικά όλοι οι αγώνες που έχω πάει με την εθνική ομάδα για εμένα σημαίνουν κάτι ξεχωριστό και πολύτιμο.

Μια ξεχωριστή στιγμή και μια ιδιαίτερα άτυχη στιγμή;

Η πιο ξεχωριστή στιγμή για εμένα είναι που συμμετέχω σε παγκόσμια πρωταθλήματα με την εθνική ομάδα και έχουμε πάρει και διακρίσεις, όπως τέταρτες στον κόσμο. Επίσης και στη μικρότερη κατηγορία, όπου κατάφερα να πάρω τη δεύτερη θέση στο σόλο το ελεύθερο, μιας που ήταν και η πρώτη φορά που σε ευρωπαϊκό νεανίδων είχα πάρει σε ατομικό αγώνισμα αυτή τη διάκριση. Η πιο άτυχη στιγμή που έχω βιώσει είναι αυτή που δεν καταφέραμε να προκριθούμε στους Ολυμπιακούς αγώνες ως ομαδικό, διότι ήταν κάτι το οποίο το θέλαμε πολύ και πιστεύαμε πολύ σε αυτό το όνειρο και όσο το σκεφτόμουν ότι φτάναμε τόσο κοντά ξαφνικά χάθηκε μέσα σε δευτερόλεπτα… Δεν πειράζει όμως. Συνεχίζουμε δυνατά στα επόμενα και πάμε για τα καλύτερα. Έχω πάρει μαθήματα από τις αποτυχίες και συνεχίζω με ψηλά το κεφάλι.

Τι σου έχει μάθει ο αθλητισμός;

Για εμένα ο αθλητισμός είναι το δεύτερό μου σπίτι. Μου έχει διδάξει πάρα πολλά, όπως ομαδικότητα, πειθαρχία, επιμονή, προσήλωση στους στόχους προκειμένου να φτάσω στην επιτυχία. Μου έχει μάθει το πώς να σηκώνομαι σε μια άτυχη στιγμή και να συνεχίζω πιο δυνατή στα επόμενα. Επίσης, μου έχει μάθει να συνεργάζομαι, να συναναστρέφομαι με την ομάδα και να βγάζουμε μαζί ένα κοινό αποτέλεσμα. Είναι ένα μεγάλο σχολείο.

Η μεγαλύτερη ανταμοιβή που παίρνεις για τις θυσίες που έχεις κάνει, ποια είναι;

Η μεγαλύτερη ανταμοιβή είναι η ηθική ικανοποίηση όσον αφορά στην επίτευξη του στόχου, αφού έχει προηγηθεί πολύ σκληρή δουλειά. Βέβαια αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Όμως έτσι είναι ο αθλητισμός, υπάρχουν και οι αποτυχίες. Η πιο πολύτιμη για μένα ανταμοιβή είναι να κάνω την Ελλάδα και τον κόσμο που πιστεύει σε εμένα περήφανο.

Σου έχει λείψει κάτι ιδιαίτερα σε αυτήν την πορεία;

Για να βρίσκομαι στην εθνική ομάδα θα έπρεπε να κάνω κάποιες θυσίες. Από τα 15 μου χρόνια έχω αφήσει πίσω οικείους και φίλους μου και ζω μόνη μου πλέον στην πρωτεύουσα. Όταν πήγαινα σχολείο, δεν πήγαινα ποτέ εκδρομές με τους συμμαθητές μου λόγω προπονήσεων και προετοιμασίας για τους αγώνες. Έχω χάσει εξόδους λόγω κούρασης από προπονήσεις… Μπορώ να πω πως αυτά μου έχουν λείψει, αλλά εννοείται πως δεν μετανιώνω για τίποτα, διότι έχω ζήσει και πράγματα που για την ηλικία μου τα βλέπω πολύ μεγάλα.

Σόλο ή ομαδικό;

Το σόλο είναι κάτι μοναδικό που σου προσθέτει μεγάλη ευθύνη, διότι είναι ατομική προσπάθεια και έχει μια ξεχωριστή μαγεία. Στο ομαδικό πρέπει να δουλεύεις με το ομαδικό πνεύμα, να συνεργάζεσαι πολύ καλά για το καλύτερο αποτέλεσμα. Ένα σώμα μια ψυχή όλη η ομάδα για τον κοινό στόχο. Το κάθε ένα έχει τη μαγεία του.

Ποια είναι τα όνειρά σου στον αθλητισμό;

Το όνειρό μου είναι ένα να καταφέρω να συμμετέχω και εγώ σε Ολυμπιακούς αγώνες, να αναπτύξω και άλλες ξεχωριστές εμπειρίες και ελπίζω σε ένα καλύτερο μέλλον. Όνειρό μου είναι επίσης και παγκόσμια μετάλλια, όπως και ευρωπαϊκά, να έχω μια φυσική κατάσταση ώστε να μπορώ να αγωνίζομαι για πολύ καιρό ακόμη.

Τι θα συμβούλευες ένα κορίτσι που θα ξεκινούσε τώρα πρωταθλητισμό;

Είναι πολύ δύσκολο, επίπονο. Θέλει υπομονή, επιμονή, σκληρή δουλειά και πολλές θυσίες. Όμως για να αντέξεις πρέπει να ’χεις ψυχικά αποθέματα και αποφασιστικότητα για δουλειά και να αγαπάς φυσικά αυτό το οποίο έχεις επιλέξει να κάνεις.

Αν σου δινόταν η ευκαιρία να προσφέρεις στα αθλήματα του υγρού στίβου ευρύτερα, τι θα έκανες;

Είμαι έτοιμη να προσφέρω στην ομάδα μου οποία στιγμή κι αν μου ζητηθεί. Νομίζω ότι μέχρι στιγμής έχω βάλει ένα μικρό λιθαράκι κι εγώ, θέλω να πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω και επιπλέον στον χώρο, ίσως και προπονητικά, στο μέλλον.

Ποιους θα ήθελες να ευχαριστήσεις για τη στήριξη που σου πρόσφεραν;

Φυσικά τελειώνοντας θέλω να ευχαριστήσω τις προπονήτριές μου, την κ. Ναταλία Τσερνέτσκα, την οποία την έχω αρκετά χρόνια δίπλα μου και στην εθνική ομάδα, αλλά και τον σύλλογό μου τον ΝΟΒΑ. Θέλω να πω επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κ. Αναστασία Γκούτσεβα, εξίσου προπονήτριά μου στην εθνική ομάδα, την κολυμβητική ομοσπονδία Ελλάδος και την ελληνική ολυμπιακή επιτροπή για όλες τις προσπάθειες για το άθλημά μας και επίσης τον σύλλογό μου ΝΟΒΑ, που με στηρίζει σε οποιοδήποτε ξεκίνημα, τους προγενέστερους προπονητές στα πρώτα μου ξεκινήματα, την οικογένειά μου και τους φίλους μου που μένουν δίπλα μου και με στηρίζουν στο έπακρο.

Οι επιτυχίες της Ζωής Καράγγελου το 2023

5η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών – γυναικών στο αγώνισμα του τεχνικού ομαδικού και 7η θέση στο ελεύθερο ομαδικό, 2η θέση στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα νεανίδων στο αγώνισμα του ελεύθερου σόλο και 5η θέση στο τεχνικό σόλο και 3η θέση στο ελεύθερο ομαδικό και acrobatic routine, 4η θέση στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών – γυναικών στο αγώνισμα του τεχνικού ομαδικού, 1η θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα εφήβων – νεανίδων στα αγωνίσματα acrobatic routine, στο τεχνικό ντουέτο, στο ελεύθερο ντουέτο, στο τεχνικό σόλο, στο ελεύθερο σόλο και 3η θέση στο αγώνισμα του τεχνικού ομαδικού, 1η θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στο τεχνικό σόλο και στο ελεύθερο σόλο και 2η θέση στα αγωνίσματα του τεχνικού ομαδικού, Ελεύθερου ομαδικού, acrobatic routine και τεχνικό ντουέτο.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments