Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΒΟΛΟΣΕπίδομα μητρότητας: Aνοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις από μη μισθωτές

Επίδομα μητρότητας: Aνοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις από μη μισθωτές

Σήμερα Τετάρτη 17 Απριλίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα (στην ιστοσελίδα dypa.gov.gr) για την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα μητρότητας από μητέρες μη μισθωτές.

Οι μη μισθωτές μητέρες εργαζόμενες (ελεύθερες επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενες) και αγρότισσες θα λάβουν για πρώτη φορά για εννέα μήνες τον κατώτατο μισθό (830 ευρώ), δηλαδή συνολικά 7.470 ευρώ με στόχο την ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας αλλά και την ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής

Υπενθυμίζεται πως οι μητέρες θα πρέπει να είναι ασφαλιστικά ενήμερες.

Εάν οφείλουν θα αποκλείονται από τη λήψη του επιδόματος και θα μπορούν να το πάρουν μόνο εφόσον εξοφλήσουν το σύνολο της οφειλής.

Μάλιστα, προβλέπεται και αναδρομική ισχύ, καθώς την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας δικαιούνται και όσες μητέρες απέκτησαν παιδί έως και 14 εβδομάδες, πριν από τη λήξη του 2023 και, ειδικότερα, από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023 και μετά.

Ειδικά, για την περίπτωση της υιοθεσίας, η καταβολή της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας εκκινεί από την επομένη της τελεσιδικίας της δικαστικής απόφασης της υιοθεσίας, ανεξάρτητα από το εάν η δικαιούχος έλαβε επίδομα λοχείας από τον e-ΕΦΚΑ.

Την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας μη μισθωτών δικαιούνται και η τεκμαιρόμενη μητέρα του άρθρου 1464 του αστικού κώδικα, που αποκτά τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας και η μη μισθωτή που υιοθετεί τέκνο από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια έως και την ηλικία των οκτώ ετών.

Η μητέρα δικαιούται να μεταβιβάσει έως επτά μήνες από την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας στον πατέρα, ανεξαρτήτως αν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης. Για όσο χρόνο ο πατέρας λαμβάνει την άδεια που του έχει μεταβιβάσει η μητέρα, δικαιούται τις παροχές που προβλέπονται, εφόσον είναι ασφαλιστικά ενήμερος.

Σε περίπτωση που ο πατέρας εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, λαμβάνει, πλέον της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας και ασφαλίζεται με βάση το ασφαλιστικό καθεστώς στο οποίο υπάγεται.

Σε περίπτωση απόκτησης παιδιού από ομόφυλους συζύγους, ο δικαιούχος της ειδικής παροχής γονέας καθορίζεται με κοινή δήλωση των συζύγων προς τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Πηγή:protothema

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments