Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΒΟΛΟΣΓιατί δεν πραγματοποιούνται οι επιθυμίες μου;

Γιατί δεν πραγματοποιούνται οι επιθυμίες μου;

Της
Χαράς Ζήκα
χημικού MSc,
δρ Φαρμακευτικής

Στο κατά Λουκά ευαγγέλιο γράφει: «αἰτεῖτε καὶ δοθήσεται ὑμῖν, ζητεῖτε καὶ εὑρήσετε… πᾶς γὰρ ὁ αἰτῶν λαμβάνει καὶ ὁ ζητῶν εὑρίσκει». Έτσι, όλοι ξεκινάνε τις μετάνοιες για να έχουν την εύνοια του Θεού και γοερά, μέσω της προσευχής τους, ζητάνε να ικανοποιηθούν οι επιθυμίες τους. Όμως, ο καιρός περνά και οι χάρες δεν πραγματοποιούνται, παρόλο που ως παντοδύναμος θα μπορούσε να τις εκπληρώσει άμεσα. Αγνοεί το δημιούργημά του λες και θα φτωχύνει το βασίλειό του, κάνοντάς του ένα δώρο.
«Ο Θεός σε δοκιμάζει», λέει ο ιερέας. Έτσι, ο πιστός νιώθει ανάξιος που δεν εισακούεται, συνεχίζει να ζητάει με περισσότερες μετάνοιες, πιο πολλές προσευχές, πιο μακριά κομποσχοίνια, προσφέρει πιο ακριβά τάματα στην εκκλησία και κρέμεται από τα χείλη του παπά για περαιτέρω οδηγίες. Ο Θεός δείχνει να συμπεριφέρεται σαν ένας τύραννος, που χαίρεται να βλέπει τον ταλαίπωρο άνθρωπο να ζει στην ωδίνη του, τον παρακολουθεί ακατάπαυστα, αλλά σιωπηλά και μόλις παραστρατήσει, ένα καζάνι στα βάθη της κόλασης τον περιμένει, ώστε να καίγεται αιώνια.
Ο Χριστός και όλοι οι μεγάλοι διδάσκαλοι μίλησαν για αγάπη και για ενότητα, αλλά όλες οι θρησκείες προωθούν τη διαχωριστικότητα, υποστηρίζοντας ότι η μια είναι καλύτερη από την άλλη. Είναι τραγικό πόσο έχουν διαστρεβλωθεί αυτά που είπαν οι μεγάλοι διδάσκαλοι για τον Θεό. Kαι ακόμη πιο τραγικό είναι, ότι φτιάξαμε έναν Θεό καθ’ ομοίωσιν του ανθρώπου!
Το αποτέλεσμα είναι οι περισσότεροι άνθρωποι να μη νιώθουν καλά με τη ζωή τους, δεν αντλούν τη δύναμη που χρειάζονται και καταρρέουν, πολλοί υποφέρουν από ενοχές ή κατάθλιψη.
Ο άνθρωπος που νιώθει τη σύνδεση με αυτό που αποκαλούμε Θεό, κατανοεί πόση αγάπη ρέει γύρω του, αυτή για την οποία μίλησε ο Χριστός.
Καταλαβαίνει πόσο θαυμαστός είναι, όπως του φανέρωσε ο Βούδας. Δέχεται ότι παντού υπάρχει ομορφιά και αφθονία, όπως είπε ο Κομφούκιος. Αντιλαμβάνεται, ότι είναι ένας δημιουργός της πραγματικότητάς του, όπως υποστηρίζουν οι σύγχρονοι φιλόσοφοι. Αυτό το αποδεικνύουν όσοι θέλουν διακαώς να γιατρευτούν και θεραπεύονται, όσοι έχουν σφοδρή επιθυμία να πετύχουν κάτι και το καταφέρνουν, όσοι πιστεύουν ότι αξίζουν να ζουν μια ευήμερη ζωή και το επιτυγχάνουν. Για όλα αυτά τα παραδείγματα, συνήθως λέμε ότι πρόκειται για τυχερούς ανθρώπους ή ότι έχουν την εύνοια του Θεού.
Στην πραγματικότητα, μόνο ο νους, αυτή η ασταμάτητη μηχανή παραγωγής σκέψεων και οι λανθασμένες πεποιθήσεις αποτελούν εμπόδιο στην υλοποίηση των επιθυμιών μας, αφού μας κάνουν να βλέπουμε τον κόσμο με βάση τις ιδέες που έχουμε βαθιά ριζωμένες μέσα μας. Το μόνο που χρειάζεται είναι επίγνωση των σκέψεων και μπλοκάρισμα κάθε αρνητικής σκέψης. Τότε μια νέα πραγματικότητα θα ξεδιπλωθεί στα μάτια μας, ο στόχος θα βρίσκεται όλο και πιο κοντά και η επιθυμία θα εκπληρωθεί.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments