Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΒΟΛΟΣΒιβλία με επιστημονικό ενδιαφέρον – «Στη γειτονιά του ουρανού»  και «Το...

Βιβλία με επιστημονικό ενδιαφέρον – «Στη γειτονιά του ουρανού»  και «Το χρώμα στον χρόνο»

Του

Μηνά Χαραλαμπίδη,

βιολόγου

Στη γειτονιά του ουρανού,

Τζαμάλ-Οδυσσέας Μαάιτα,

Σύγχρονη Εποχή

Ο συγγραφέας: Ο Τζαμάλ-Οδυσσέας Μαάιτα είναι διδάκτορας του τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με αντικείμενο τη «μη γραμμική δυναμική» και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στην «Υπολογιστική Φυσική».

Έχει διδάξει ως συμβασιούχος καθηγητής σε διάφορα πανεπιστημιακά τμήματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Εργασίες του έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Είναι μέλος συντακτικής επιτροπής σε δύο διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μηχανικής και της Εταιρίας Φιλοσοφίας της Φυσικής. Έχει εκδώσει ένα επιστημονικό βιβλίο για παιδιά (Η ζωή των αστεριών, εκδ. Σύγχρονη Εποχή).

Το βιβλίο του Οδυσσέα Μαάιτα, σε φωτογραφική επιμέλεια Ηλία Καρατζούλη, προσπαθεί με σύντομο και εκλαϊκευτικό τρόπο να περιγράψει τα διάφορα ουράνια σώματα και αστρονομικά φαινόμενα, τις τελευταίες εξελίξεις στην αστρονομία.

Για να διαβαστεί αυτό το βιβλίο, δε χρειάζονται μαθηματικές γνώσεις, ούτε γνώσεις αστρονομίας ή φυσικής. Χρειάζεται μόνο δίψα για μάθηση και όρεξη για γνώση. Με αυτή την έννοια δεν απευθύνεται μόνο σε φυσικούς και άλλους επιστήμονες.

Απευθύνεται σε όλους, σε μεγάλους και μικρούς, σε όσους θέλουν να μάθουν. Άλλωστε, η επιστήμη δεν μπορεί να μένει κλειστή μέσα σε κύκλους ειδικών, αλλά οφείλει να φτάνει σε όλο λαό. Η επιστήμη οφείλει να βοηθά στην κατανόηση του κόσμου, να δίνει τελικά τα εργαλεία ώστε να μπορούμε να τον αλλάξουμε.

Ο συγγραφέας περιγράφει τα πράγματα απλά, χωρίς όμως να κάνει έκπτωση στην επιστημονική τους τεκμηρίωση. Στο τέλος του βιβλίου μπορεί κανείς να βρει πηγές ώστε να βαθύνει και να ασχοληθεί περισσότερο με τα θέματα που τον ενδιαφέρουν.

Η επιστήμη της αστρονομίας εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια συγγραφής του βιβλίου τα επιστημονικά δεδομένα άλλαζαν συνεχώς. Προκειμένου ο αναγνώστης να μένει ενήμερος για τα νέα δεδομένα, έχουν προστεθεί στο βιβλίο σύνδεσμοι, με τη μορφή QRCodes, μέσω των οποίων μπορεί να έχει πρόσβαση σε ό,τι νέο υπάρχει.

Το χρώμα στον χρόνο,

Dan Jones, Marina Amaral,

οξύ

Οι συγγραφείς: Ο Νταν Τζόουνς είναι ιστορικός, ραδιοτηλεοπτικός φορέας και βραβευμένος δημοσιογράφος. Τα βιβλία του, συμπεριλαμβανομένων των Plantagenets, Magna Carta, The Templars και The Color of Time, έχουν πουλήσει περισσότερα από ένα εκατομμύριο αντίτυπα παγκοσμίως. Έχει γράψει και φιλοξενήσει δεκάδες τηλεοπτικές εκπομπές, συμπεριλαμβανομένης της αναγνωρισμένης σειράς του Netflix/Channel 5 «Secrets of Great British Castles». Για δέκα χρόνια, ο Dan έγραφε μια εβδομαδιαία στήλη για το London Evening Standard και η γραφή του έχει επίσης εμφανιστεί σε εφημερίδες και περιοδικά, συμπεριλαμβανομένων των The Sunday Times, The Daily Telegraph, The Wall Street Journal, Smithsonian, GQ και The Spectator.

Η Marina Amaral (γεννημένη το 1994) είναι μια Βραζιλιάνα καλλιτέχνης γνωστή για τους χρωματισμούς της σε ιστορικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Το 2017, η Amaral ήταν η εικονογράφος του βιβλίου του ιστορικού Dan Jones, The Color of Time: A New History of the World, 1850-1960. Το 2018 η Amaral χρωμάτισε είκοσι αρχειακές φωτογραφίες κρατουμένων του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς, υπό τον τίτλο του έργου Faces of Auschwitz . Το έργο ήταν μια συνεργασία με το Μουσείο Άουσβιτς-Μπίρκεναου.

Ο τρόπος που ανέκαθεν αντιλαμβανόμασταν τον κόσμο ήταν άμεσος, ζωντανός, έγχρωμος και «πραγματικός», όπως ακριβώς τον βλέπουμε μπροστά μας. Στην πραγματικότητα όμως σπανίως βλέπουμε το παρελθόν «έγχρωμα» και «ζωντανά». Το μέσο της φωτογραφίας, που εισήχθη στα ιστορικά αρχεία με την ανάπτυξη της φωτογραφικής διαδικασίας της νταγκεροτυπίας το 1839, για έναν ολόκληρο αιώνα λειτούργησε σχεδόν αποκλειστικά σε άσπρο και μαύρο.

Σήμερα, με τη σύγχρονη τεχνική του ψηφιακού χρωματισμού, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να δούμε με άλλο μάτι έναν αιώνα κοσμογονικών ιστορικών αλλαγών (1850-1960) όπως αποτυπώθηκε στα φωτογραφικά φιλμ. Αυτός ο τόμος είναι μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η λάμψη ενός ξεθωριασμένου κόσμου κι ενός παρελθόντος συγκεχυμένου και αποσπασματικού. Είναι η Ιστορία με χρώμα.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments