Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήUncategorizedΑυθαίρετα: Με τη «μέθοδο Μυκόνου» οι κατεδαφίσεις fast track σε όλη την...

Αυθαίρετα: Με τη «μέθοδο Μυκόνου» οι κατεδαφίσεις fast track σε όλη την Ελλάδα -Χρήση drones και δορυφόρων

Αυθαίρετο στη Μύκονο

Με το 90% των επιχειρήσεων της Μυκόνου να έχουν συμμορφωθεί ως προς τις κατεδαφίσεις αυθαίρετων κτισμάτων, η κυβέρνηση και το ΥΠΕΝ θα προχωρήσει με το ίδιο «μοντέλο» και fast track διαδικασίες τις παρεμβάσεις της σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο ΑΝΤ1, η επίσκεψη κλιμακίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη Μύκονο, έναν χρόνο μετά τις παρατηρήσεις σε 13 επιχειρήσεις, είδε ότι στο 90% συμμορφώθηκαν και κατεδάφισαν αυθαίρετες εγκαταστάσεις, ενώ οι έλεγχοι θα συνεχίζονται ώστε να μην υπάρξουν νέες παραβάσεις.

Οι έλεγχοι θα γίνονται σε οικίες, επιχειρήσεις τουρισμού και χώρους εστίασης.

Το σχέδιο για την καταπολέμηση της αυθαιρεσίας

Στις υπηρεσίες του ΥΠΕΝ έχουν τεθεί η τεχνητή νοημοσύνη, δορυφόροι και drones, ενώ η κυβέρνηση εφαρμόζει ταχείες διαδικασίες για τον εντοπισμό και την κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων σε τουριστικές περιοχές.

Αυτό το σύστημα ελέγχων στοχεύει στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες για τους τουρίστες και πρόκειται να εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα, όπου οι έλεγχοι θα αρχίσουν να γίνονται πιο εντατικά.

Όπως τονίζει το κανάλι, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι, θα υπάρξουν πιο αυστηρές παρατηρήσεις και κυρώσεις.

Οι προθεσμίες κατεδαφίσεων από τα δύο χρόνια που είναι τώρα, θα μειωθούν, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί στις κατεδαφίσεις νέων αυθαιρέτων, μετά την «κόκκινη γραμμή» του 2011.

Παράλληλα, θα συσταθεί ειδικός επιθεωρητής ελέγχου και καταστολής της αυθαίρετης δόμησης, ενώ η χρηματοδότηση για τις κατεδαφίσεις θα περάσει από την Αποκεντρωμένη στην Κεντρική Διοίκηση.

Να τονιστεί πως αν οι επιχειρήσεις δεν προχωρήσουν στις κατεδαφίσεις και τις παρεμβάσεις εντός χρονικού ορίου, θα τους περιμένουν αυστηρές κυρώσεις, όπως αναστολή λειτουργίας και διακοπή ηλεκτροδότησης στην επιχείρηση.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments